logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести

whistleblowers-mk.jpg

 

Вести
Меѓуинституционална соработка на институциите задолжени за борба против корупција Испечати Е-пошта
26.01.2021 Документот за јавна политика “Меѓуинституционална соработка на институциите задолжени за борба против корупција” е подготвен од авторите: Натали Петровска, Емилија Спасовска и Лепосава Огњаноска.
 
Иако нејзините разорувачки ефекти врз демократските институции, економскиот и социјалниот развој се веќе одамна очигледни, борбата против корупцијата дури неодамна стана актуелна тема во меѓународната политика, како и во нашата држава, каде се најде високо на агендата на домашните институции. Доказ дека борбата против корупцијата е повеќеслоен и тежок предизвик е и самата ситуација во нашата држава, каде согласно неодамнешниот извештај на Европската комисија беше потенцирано дека корупцијата сè уште преставува значаен предизвик во Република Северна Македонија, особено во контекст на евроинтегративниот процес. 
 
Предмет на овој документ е проблематиката на меѓуинституционалната соработка и предизвиците и проблемите на кои наидува овој вид соработка во борбата против корупцијата, проследено со примери за успешни модели на соработка во земјите ширум светот, како и препораки и предлози за унапредување на меѓуинституционалната соработка во Република Северна Македонија. 
 
 
 

Прочитај повеќе...
 
Меѓуинституционалната соработка како предуслов за успешна превенција и борба против корупцијата Испечати Е-пошта
21.01.2021 Преку овој документ за јавни политики на авторите Наташа Димова и Јасмина Ристовска   направен е обид да се утврди дали и до кој степен постоењето и соработката помеѓу ДКСК и другите институции/тела влијаат на корупцијата. Поспецифично, прикажана е природата на интеракција помеѓу институциите, дали и како соработуваат институциите, како оваа соработка влијае врз корупцијата и што може да се направи за да се подобри нивната соработка, а со тоа да се придонесе во успешна превенција и борба против корупцијата. Па така, направена е анализа на можните начини или модели на соработка, главните законски акти и стратегии со кои е предвидена меѓусебната соработка, оценките на Европската Комисија (ЕК) за воспоставената соработка и преглед на показателите за корупција, итн. 
 
 
 
Прочитај повеќе...
 
Проект: Борба против нелегални финансиски текови Испечати Е-пошта
Проект: Борба против нелегални финансиски текови,„Како регулативите против перење пари се усогласуваат со заштитата на податоци”

Времетраење на проект: 01.12.2020 – 31.05.2021.

Цел на проектот: Да се направи проценка на националните правни и институционални легислативи на секоја од државите, како се приближуваат до 4та и 5та Директива на Европската Унија против перење пари.

13.01.2021 Ова е првиот регионален проект од овој тип против перење пари наспроти заштита на податоци спроведен помеѓу овие четири држави: Северна Македонија, Албанија, Косово и Црна Гора.

Тимот на проектот се состои од по два експерти од секоја од горенаведените четири држави, еден кој што ќе работи на теми поврзани против перењето на пари, а вториот ќе се осврне на одредбите за заштита на податоци. Експертите ќе ги анализираат постоечките практики против перење пари во четирите држави и каде што е возможно, ќе ги откријат пропустите во пристапот со заштитата на податоци, како во регулативите така и во пракса.

Како резулат, ќе има четири национални извештаи и еден финален регионален извештај кои ќе бидат презентирани на властите. Тие ќе состојат информации како борбата против перење пари и борбата против финансирање на тероризам наспроти одредбите за заштита на податоци се организирани во регионот.
 
 

Прочитај повеќе...
 
Ако пет судии се проверуваат две години, колку време ќе треба да се проверат сите? Испечати Е-пошта
usaid_logo.pngti-m.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
Оваа истражувачка сторија е подготвена од новинарката Лила Караташева, како дел од активноста „Јакнење на капацитетите на институциите во борбата против корупцијата“ поддржана од Проектот на УСАИД за граѓанско учество.  Ставовите изразени во сторијата му припаѓаат на авторот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.


11.01.2020 Институциите газат на прсти околу имотот на судиите. Комбинацијата недостиг на закон за потекло на имот, поделба на надлежности и недостиг на ресурси на Државната комисија за спречување на корупцијата ја комплицира борбата против корупцијата. Имотот на петмина судии, кои беа посочени од американскиот Стејт департман, се испитува веќе две години.
Поминаа две години откако американскиот Стејт департман именуваше петмина македонски судии кои дозволиле директно мешање на политиката во правосудството, но истрагата за нивната имотна состојба сè уште е заглавена во институционалните лавиринти.
Државната антикорупциска комисија најави проверка на нивниот имот и од Финансиската полиција побарала да го истражи. Во Финансиската полиција велат дека презеле мерки и активности и обезбедиле документација за извршената финансиска истрага и ги известиле и Антикорупциската и Обвинителството.

Прочитај повеќе...
 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 295
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png

zaednicki_vrednosti.png

 

 

 

audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Македонија е најкорумпирана во ...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
canwordmark_colour.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани