Сименс платил прикриени пари во корупцискиот случај:хартија

siemens 03.04.2008 Германските обвинители истражуваат дали инженерската групација Сименс платила милиони долари, прикриени пари, за да го покрие подмитувањето што го користела за да добие бизнис зделки, изјави еден весник. Неколку осомничени го искажаа ова тврдење на обвинителите, изјави Sueddeutsche Zeitung во средата без да го даде изворот за оваа информација.

 Проверуваме дали постојат криминални факти. – портпаролот на Минхенската обвинителна канцеларија изјави како одговор на извештајот, одбивајќи да образложува.

Хармонизацијата со европските закони само на хартија

mac-euflag 03.04.2008 Од планираните 156 закони, колку што минатата година требаше да бидат усогласени со европската легислатива, Македонија усвои 126, односно малку повеќе од 80 отсто, што претставува добар процент на хармонизација на македонското со европското законодавство, истакна министерот за правда, Михајло Маневски, на научната расправа „Методи на хармонизација на националното законодавство со правото на ЕУ“ во МАНУ. „Од страна на Европската комисија беше потенцирано дека шесте политички и двата економски приоритета се главните определници на Македонија за добивање датум за преговори. Тие се однесуваат на обезбедување соодветно спроведување на обврските од Спогодбата за стабилизација и асоцијација, натамошно зајакнување на независноста на правосудскиот систем, борбата против корупцијата и создавање деловна клима, зајакнување на независноста на регулаторните тела и забрзување на правните постапки и на продолжување на регистрацијата на имотните права“, рече министерот Маневски.

 

Европскиот Парламент сака повеќе транспарентност во лобистичката џунгла

ec 01.04.2008 Одборот на Европскиот Парламент во вторникот се јави за мандатен регистер и законик за управување на претставниците од индустријата кој ги советуваат функционерите за законодавството на Европската Унија.

Критичарите велат дека 15000 лобисти во Брисел имаат премногу колебања во планирањето на законите на Европската Унија, на случаи од рангирање на црни листи со лоши хемикалии до поставување заштитни филтри за испуштање на јаглероден диоксид и носење на нови закони за застапницисте на овие услуги.

Ваквите мерки може да имаат голем финансиски удар врз компаниите со кој се соработува, односно земјите од 27 националниот блок.