Лекарската комора се плаши да казнува мито

doktor.jpg

19.05.2010 Кога лекарот ќе биде осуден за поткуп, никој освен судија не може да му изрече забрана за работа или да му ја одземе лиценцата. Иако дозволата за работа ја издава Лекарската комора, ова еснафско здружение не сака да преземе одговорност и да ја одземе во случај на забележан поткуп. Во Комората остро реагираа кога минатата година беше променет Законот за здравствена заштита и во него беше вметнат член што предвидува комората да може да им одзема лиценци на корумпирани лекари. Сега еснафот ја поздравува одлуката на Уставниот суд, кој го укина овој член од Законот. Се плаши ли комората да казнува подмитени лекари? Во развиените земји, но и во регионот, еснафските здруженија многу строго ги казнуваат своите подмитени колеги.