Покана за прес конференција

06.04.2011 Transparency International Macedonia (ТИ – Македонија ) на 07 април 2011 г. (четврток) со почеток во 10:30 часот во просториите на организацијата (ул. Наум Наумовски Борче 58 – спроти Светска Банка ) ќе одржи прес конференција на која ќе бидат презентирани аномалии во борбата против корупцијата, под наслов ВЕРУВАЛЕ ИЛИ НЕ. Настаните се засновани…

Прочитај повеќе

Уставна иницијатива на ТИ-Македонија за член 203-а од ЗКП

press25022011.jpg 25.02.2011 Владеење на правото  подразбира повеќе универзални принципи вклучувајќи и дека:
– законите да се јасни, објавени, стабилни, праведни, да ги заштитуваат фундаменталните права вклучувајќи ја сигурноста на лица и имот;
– со дискреционото право на полицијата и агенциите за превенција на криминалот не треба да им биде дозволено да го превртуваат законот.

Анализата на примената на правните норми во во однос на примена на мерките за обезбедување на имот во случајот Пајажина укажува на појава на правен илузионизам.

На овој начин сите институции кои се вклучени во овој процес свесно или од незнаење придонеле кон сериозна повреда на уставните принципи и загрозување на со уставот загарантираните права.

Примената на член 203-а во практиката доведува до
– правната несигурност;
– произволност; и
– процедурална и правна нетранспарентност;

 

pdf ti-m_inicijativa_do_us_25022011 217.22 Kb

 

Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

24.02.2011 Транспаренси Интернешнл – Македонија (ТИ – Македонија ) на 25 февруари 2011 г. (петок) со почеток во 11 часот во просториите на ТИ – Македонија (ул. Наум Наумовски Борче 58 ) ќе одржи прес конференција на која ќе бидат презентирани аномалии во борбата против корупцијата, под наслов ВЕРУВАЛЕ ИЛИ НЕ. Настаните се засновани на…

Прочитај повеќе

Без отчет на политичките сили нема демократско општество

rt17022011.jpg 17.02.2011 Невладината организација Транспаренси интернешнел Македонија на  тркалезната маса на тема: Презентирање на проектот КРИНИС – осветлување на паритево политиката, на која учествуваа високи претставници на Транспаренси интернешнел од Берлин, како и претставници од националните ограноци на Транспаренси интернешнел од Албанија, Косово, Србија и Хрватска, политички партии и државни институции, констатираа, дека без отчет на политичките сили, нема демократско општество. Клучот и одговорот лежи во транспарентното одговорно и отчетно однесување на ситеполитички субјекти ако сакаме да успеме да воспоставиме одредени процеси во кои што ќе има и транспарентност и одговорност и отчетност, според кои ќе знаеме кој што прави и кој треба да поднесе одговорност, доколку, не се однесува, согласно законите. Самиот индекс на корупција  од 4.1 е многу далеку од 10 каде што се најмалку корумпираните земји и само преку регулирање на односите во политиката и подобрување на економијата може да очекуваме и намалување на корупцијата.
 
Прочитај повеќе

До средствата за јавно информирање

15.02.2011 Невладината организација Транспарентност- нулта корупција,  Ве поканува на тркалезна маса на тема: „Презентирање на проектот КРИНИС – осветлување на парите во политиката и објавување на акредитација на организацијата.

Во периодот од 2010 до 2013 година ќе се реализира проектот „КРИНИС-осветлување на парите во политиката“, кој има за цел користејќи ја веќе докажаната методологија на Transparency International на собирање информации од различни извори и анализа на легислативата поврзана со политичкото финансирање и нејзината примена во практиката, со што ќе се добие јасна слика за финансирање на политичките партии и на изборните кампањи. Многу појасна слика ќе се добие и за тоа на кој начин функционираат институциите за надзор и спроведување на легислативата.

 
Прочитај повеќе

Корупцијата не е култура на живеење

rt26012011.jpg 26.01.2011 Здружението на бизнис жени, Националниот Совет за Родова Рамноправност и Транспарентност нулта корупција организираа работилница на тема „Корпоративни бизнис принципи и предизвиците на глобалната корупција.“ На работилницата на која учествуваа  жените од невладиниот сектор и компаниите предводени од жени бизнисмени, беа презентирани: „Деловните принципи за борбата против поткуп и можностите како да го  Заштитите вашиот бизнис – приватниот сектор и антикорупцијата – Македонско законодавство и Европска перспектива“.
 
 

Прочитај повеќе

Реакција на на Д-р Слаѓана Тасева, Претседател на ТНК

  ti_m_eng.jpg По повод:
– Прес конференцијата на ВМРО ДПМНЕ од 22. 01. 2011 и
– Демантот од Министерот за Финансии, г-дин Зоран Ставревски

Објавени во врска со Прес конференцијата на Транспарентност Нулта корупција одржана на 21. 01. 2011 година, кога го објавивме Антикорупцискиот скандал со Незаконитостите во Финансирањето на политичките партии.

Во двете реакции не се понудени никакви аргументи кои би се спротивставиле на нашите, туку се прави атак над мојата личност и интегритет.     
Со оглед дека на прес конференцијата ВМРО ДПМНЕ не приложи никакви аргументи со кои јавноста би ја убедиле во спротивното од нашите тврдења за незаконитости во финансирањето на политичките партии, очекуваме оваа дилема да се расчисти од страна на Уставниот Суд и Јавното Обвинителство. Податоците кои не ни ги достави Министерот Ставревски ќе ги бараме и понатаму користејќи ги можностите што ги даваат законите.

 
 

Прочитај повеќе

Незаконитости во финансирањето на политичките партии

press21012010.jpg 21.01 2011 Транспарентност Нулта Корупција на прес конференцијата под наслов „Верувале или Не“,  презентираше три иницијативи кои ќе ги достави до Уставниот Суд на Република Македонија во кои се оспорува уставноста и законитоста на Упатството за распределба на средствата од буџетот на Република Македонија за годишно финансирање на политичките партии, и покрај тоа што финансирањето на политичките партии од Буџетот на Република Македонија воведено во 2004 година се сметаше за антикорупциска мерка за намалување на корупцијата поврзана со политиката.
 
Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

20.01.2011 Транспарентност Нулта корупција (ТНК) на 21 јануари 2011 г. (петок) со почеток во 11 часот во просториите на ТНК (ул. Наум Наумовски Борче 58 ) ќе одржи прес конференција на која ќе бидат презентирани аномалии во борбата против корупцијата, под наслов ВЕРУВАЛЕ ИЛИ НЕ. Настаните се засновани на резултатите од работата на Транспарентност нулта…

Прочитај повеќе

Претседателката на Транспарентност Нулта Корупција личност на годината по избор на А1 ТВ

Претседателката на Транспарентност Нулта корупција и универзитетскиот професор Д-р Слаѓана Тасева по избор на А1 ТВ е избрана помеѓу личностите што оставиле печат со својата работа и со своите изјави

 

 Уредниците на А1 телевизија направија избор од 14 личности : "Ова се луѓето кои се борци за слобода и демократија, за подобра Македонија. Ова се нивните проекции за 2011".


 Како и секоја друга година во Македонија, 2010 помина бурно и на моменти со експлозивни политички настани и изјави. Многу личности продефилираа на јавната сцена, кажаа убави и лоши нешта и си обезбедија место во меморијата на македонскиот граѓанин. Изборот на А1 ТВ падна на неколкумина ликови чии јавни настапи, изјави, укажувања, толкувања или постапки го привлекоа вниманието на јавноста и предизвикаа жестоки политички и експертски дебати.

 А1 телевизија е најгледана приватна телевизија во Република Македонија.

 

 

 

Прочитај повеќе