Вести

Претседателот на ТИ-Македонија, Пандовски гостин во „25 Минути“

Претседателот на Транспаренси Интернешнл Македонија, Благоја Пандовски на 25.02.2024 гостуваше во „25 Минути“. Пандовски во емисијата даде свое видување на Индексот на демократија за 2023 година кој неодамна беше објавен од страна на „Економист“. Тој се осврна и на Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2023 година од Транспаренси Интернешнл, а исто така ги…

Прочитај повеќе
Вести

Организирана конференција на тема: „Регионална размена за зајакнување на системите и практиките за финансирање на кампањи“

Претставник на Транспаренси Интернешнл-Македонија, г-ца Марија Сунчевска учествуваше на конференцијата: „Регионална размена за зајакнување на системите и практиките за финансирање на кампањи“ организирана од Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР) одржана во Варшава на 21 и 22 февруари 2024 година. На конференциите беа презентирани различни перспективи и добри практики во регулирањето…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателот на ТИ-Македонија, г-дин Пандовски одржа сесија за интегритет на настан организиран од Советот на Европа

Кривичното дело трговија со луѓе со цел трудова експлоатација и понатаму е недоволно детектирано, што од друга страна ги лишува жртвите од заштита на нивните права согласно Конвенција на Советот на Европа за акција против трговија со луѓе. Меѓуинституционалната соработка на чинителите во борбата против трговија со луѓе е од суштинско значење за ефективно откривање…

Прочитај повеќе
Вести

Македонија чекор напред во заштитата на укажувачите

Претставник на Транспаренси Интернешнл Македонија, како дел од Платформата на граѓански организации во борбата против корупцијата беше дел на работната група за подготовка на Предлог на закон за заштита на укажувачи формирана од Министерството за правда и придонесе со своето знаење и експертиза за подобрување на правната рамка за заштитата на укажувачите. Во процесот на…

Прочитај повеќе
Вести

КОНКУРС за изработка на истражувачки стории од областа на антикорупцијата и владеење на правото

Транспаренси Интернешнл – Македонија во рамки на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција“, финансиран од Европската Унија и Владата на Швајцарија објавува:   КОНКУРС за изработка на истражувачки стории од областа на антикорупцијата и владеење на правото   Со овој конкурс ги покануваме граѓанските организации…

Прочитај повеќе
Вести

КОНКУРС за изработка на документи поврзани со јавни политики од областа на антикорупцијата и владеење на правото

Транспаренси Интернешнл- Македонија во рамки на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција“, финансиран од Европската Унија и Владата на Швајцарија објавува: КОНКУРС за изработка на документи поврзани со јавни политики од областа на антикорупцијата и владеење на правото   Со овој конкурс ги покануваме претставиците…

Прочитај повеќе
Вести

Промоција на проектни активности на Транспаренси Интернешнл – Македонија

На 7-ми февруари 2024 во Свети Николе беше одржан настан за промоција на проектните активности на Транспаренси Интернешнл – Македонија. Претставници на организацијата поставија штанд на градскиот плоштад и одржаа средби со граѓаните. Граѓаните преку Канцеларијата за правна помош имаа можност да пријават корупција и неправилности во институциите. Тимот од канцеларијата постави штанд на кој…

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл – Македонија одржа работна средба со Организација на жени од Свети Николе

На 7-ми февруари 2024, Транспаренси Интернешнл – Македонија одржа средба со Организацијата на жени од Свети Николе. На состанокот се разговараше за проектите и активностите кои ги спроведуваат двете организации, а беа презентирани и наодите од Националниот систем на интегритет, анализа подготвена во рамките на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец јануари 2024 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец ЈАНУАРИ 2024 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со…

Прочитај повеќе
Вести

Средба на ДКСК со претставниците на невладините организации

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), на 31 јануари 2024 година, оствари средба со претставниците на невладините организации во Република Северна Македонија, предводени од граѓанските организации основачи на Платформата за антикорупција. Средбата се одржа на иницијатива на Државната комисија за спречување на корупцијата, по повод завршување на мандатот на овој состав на ДКСК, со…

Прочитај повеќе