Непотизам тука и секаде

vaga-mkd.jpg 28.11.2011 За да го зачува угледот на адвокатурата, првото правило е адвокатот да ги прима странките во канцеларија, бидејќи е недостојно работата да ја извршува по судските ходници или угостителските објекти.
 На адвокатите им е забрането да истакнуваат дека се во пријателски или роднински односи со судија или со вработен во судот. Додека работи, на адвокатот му е забрането да ги истакнува роднинските врски, пријателствата и познанствата со функционери и членови на политички партии и да ги користи во своја или во полза на клиентот што го брани во судот.
Ваквите правила не се необични во европските земји и во САД, каде што се почитуваат речиси целосно. Вакви или слични правила постојат и во етичкиот кодекс на домашните адвокати, но неретко никој не ги почитува.
 
 
Прочитај повеќе

ТИ повикува за ефективен надзор врз финансирањето на политичките партии во Западен Балкан

crinis_y1.jpg

 24.11.2011 ( Загреб/Берлин) Според извештајот на Transparency International објавен денес: на финансирањето на политичките партии во пет држави од Југоисточна Европа му недостасуваат цврсти мерки за транспарентност и санкции за оние кои ги одбегнуваат.

Извештајот ги повикува Албанија, Хрватска, Косово, Македонија и Србија да обезбедат дека:
–    извештаите за приходите и трошоците на политичките партии се точни;
–    се верификувани преку систем на надзор кој може да му се верува; и
–    недостатокот на согласност со легислативата за финансирање на партиите е санкциониран соодветно.
Извештајот ги повикува телата за надзор да ги зголемат нивните напори за да ја спроведат новата и подобрена регулатива за финансирање.
 

  pdf shining_a_light_on_political_party_financing_eng 1.94 Mb

 

 

Прочитај повеќе

Јавното Обвинителство се произнесе по Иницијативата на ТИ–Македонија

jorm.jpg
22.11.2011 Јавното Обвинителство се произнесе по Иницијативата на ТИ – Македонија за поведување постапка за утврдување на кривична одговорност за лицето Зоран Ставрески од Скопје, вработен во Владата на Република Македонија како Министер за финансии.
На 14.11 2011 година скопското ОЈО се произнесе по Иницијативата, и ја извести ТИ – Македонија дека: НЕ СЕ ПРЕЗЕМА кривично гонење во врска со иницијативата бр.0302/893 од 12.10.2011 година за кривично дела Злоупотреба на службената положба и овластување од член 353 став 5 во врска со став 1 од Кривичниот Законик.
 
 
 
Прочитај повеќе

Периодична публикација на Transparency International-Macedonia “АУДЕО бр.2”

 

audeo.jpg

17.11.2011 Пред Вас е вториот број на нашата периодична публикација “АУДЕО“. Содржината, помеѓу другото, ги опфаќа и случаите: „Објавени списоци“ и „Апсење на Љубе Бошковски“, но и такви кои се однесуваат на „обичниот“ човек како „Напушти го својот стан“. Во овој број ќе ја најдете и анализата за проектот „Скопје 2014“ како и конечниот исход по Иницијативата на ТИ-М пред Уставниот Суд на Република Македонија во врска со финансирањето на политичките партии.
    Публикацијата останува во електронски формат, и понатаму лесно достапна за секој.
    Transparency International-Macedonia ги охрабрува сите оние кои имаат, или сметаат дека имаат сознанија за корупција или со неа поврзани активности да и се спротивстават решително. Публикацијата и понатаму останува отворена за сите кои сакаат да се приклучат и да ги поддржат напорите за отстранување на ова зло.
 
 
 
Прочитај повеќе

Антикорупциска ја „покрива“ корупцијата

stopcorruption.jpg08.11.2011 Комисијата за спречување на корупцијата ја изгуби својата првенствена функција, да биде контролор на власта. Домашната стручна јавност посочува дека е потребна брза трансформација на овој орган, за да се врати довербата во неговата работа.
Поранешниот антикорупционер Слаѓана Тасева вели дека комисијата мора да обезбеди целосна транспарентност во работењето. Не ја исклучува можноста дека комисијата е под директни или индиректни притисоци од надвор.
„Едноставно се претвори во институција која што ги потврдува сите активности за коишто во јавноста ќе се појави било какво прашање или сомнеж во однос на трошењето на јавни пари, тендери, јавни набавки, судири на интереси или било што друго“, вели Тасева.

Прочитај повеќе

Компаниите од растечките џинови Кина и Русија, најверојатно плаќаат поткуп во странство

bpi_2011.gif 02.11.2011 (Лондон/Берлин) Поткупувањето на јавни службеници кога се склучува бизнис надвор од сопствената држава е редовна појава, според истражувањето на 3000 (три илјади) бизнисмени од развиени и земји во развој.
Индексот на поткупувачи на Transparency International за 2011 година, објавен денес, ги рангира 28те водечки меѓународни и регионални земји извознички по веројатноста на нивните компании да поткупуваат во странство. Компании од Русија и Кина, кои имаа 120 билиони долари прекуокеански инвестиции во 2010тата година, се претставени како земји кои веројатно плаќаат најмногу поткуп  во странство.  Компаниите од Холандија и Швајцарија се претставени како земји кои веројатно најмалку поткупуваат.
 
 
Прочитај повеќе

Граѓанското општество е исклучено на Самитот на ОН за Спречување на Корупцијата

uncac-coalition.jpg 27.10.2011 (Маракеш) Опкружено од граѓански револуции и протести низ целиот свет, владите на Самитот на Обединетите Нации за борба против корупцијата, оваа недела во Маракеш, Мароко, одбраа да го исклучат граѓанското општество од процесот на спроведување на единствената вистински глобална анти–корупциска конвенција, Конвенцијата на Обединетите Нации Против Корупцијата (UNCAC).
„Отсуството на јасна одлука за вклучување на граѓанското општество ги остава работите опасно неограничени во овој критичен период во кој процесот на ревизија на конвенцијата се уште се формира и кога постои најголема потреба во регионот (се мисли на Африка и Арапските држави з. ТИМ) и пошироко за силна и сеопфатна конвенција,“ рече Слаѓана Тасева, Претседавач на UNCAC Коалицијата  на граѓанското општество, говорејќи на конференцијата во Маракеш. „Со решението против учество на граѓанското општество, владите покажаа дека не се во допир со нивните граѓани и дека се на погрешната страна на историјата.“
 
 


Прочитај повеќе

Колку и како трошеле партиите?

  denarivrzani.jpg26.10.2011 Државната комисија за спречување на корупција денеска расправа за извештајот за финансирање на партиите за време на изборниот процес. Од Аниткорупциска велат дека извештајот е обемен и содржи забелешки за повеќе партии и медиуми, но конкретните податоци за нерегуларностите ќе ги објават по одржувањето на седницата.

 Првиот човек на Антикорупциска, Воислав Зафировски изјави дека ги зеле и банкарските изводи за финансирањето на партиите, бидејќи било неопходно да се вкрстат сите информации за да се извлечат клучните податоци и да се направи анализа со која ќе излезат пред Собранието.

 

 

 

 

Прочитај повеќе

Transparency International избра нови членови во Бордот

  ti.jpg18.10.2011 Годишната средба на членките на Transparency International, антикорупциската организација, ја реизбраа на местото Претседател  Хјуџет Лабел (Канада), и заменикот, Акере Муна (Камерун) во период од наредните три години како глобални лидери на TI.
 
Актуелните членови на Борд, Делиа Фереира Рубио (Аргентина) и Руебен Лифука (Замбија) исто така беа ре-избрани. Движењето на Transparency International избра четири нови членови на Борд, Џермин Брукс (Велика Британија), Елена Панфилова (Русија), Хозе Угас (Перу) и Елизабет Унгар Блиер (Колумбија).

Бордот на TI е избран од неговото движење, односно 87 национални ограноци од целиот свет и 27 индивидуални членови.
 
 
 
 

Прочитај повеќе

ТИ-М поднесе иницијатива до обвинителство за кривична одговорност на Ставрески

  ti-m.jpg12.10.2011 На 12.10.2011 година врз основа на член 142 став 1 и 3 од Законот за кривичната постапка здружението Transparency International – Macedonia поднесе Иницијатива до Јавниот обвинител во Скопје за поведување постапка за утврдување на кривична одговорност за лицето Зоран Ставрески од Скопје, вработен во Владата на Република Македонија како Министер за финансии.

Здружението Иницијативата ја поднесе поради постоење на основи за сомневање дека на 20.04 2010 година со Решение бр.07-13441/01 на штета на средствата од Буџетот на Република Македонија, во својство на Министер за финансии именуваниот сторил дело опфатено со одредбите во член 353 став 5 во врска со став 1 од Кривичниот Законик.
 
 
 
Прочитај повеќе