Македонија решена да се справи со корупцијата

ecarm1509 

15.06.2009 Македонија обезбеди правна рамка во борбата против корупцијата, но треба поефикасно да поработи на имплементацијата на законите. Тоа е единствениот начин да го подобри својот рејтинг за евроинтеграциите. Ова, меѓу другото, можеше да се слушне на шестата годишна регионална конференција на „Транспаренси интернешенел“ за Европа и за Централна Азија што вчера почна во Охрид, а ќе се одржува до 17 јуни. 

Прочитај повеќе

Конференција за борба против корупција за предизвиците за проширувањето на ЕУ и соседните земји

logo_ecarm2009                                                                                                                                                            08.06.2009 На 15-06-2009 година Владата на Република Македонија и Министерството за правда во соработка со Transparency International (TI) и Транспарентност Нулта Корупција,  ќе  ја организира   шестата годишна регионална средба на Европа и Централна Азија – Конференција за борба против корупција во врска со предизвиците за проширувањето на ЕУ и соседните земји, што ќе се одржи во Охрид, Република  Македонија.

На јавното отворање  на Конференцијата ќе се прикажат иновативни гледишта за некои од најголемите предизвици со кои се соочува процесот на проширување на Европската Унија и соседните земји, вклучувајќи предизвици како реформи за пристапување кон ЕУ и борба против корупција, корупција и економски развој, перење на пари и рај за даночни обврзници.

 

Прочитај повеќе

Глобален Барометар за Корупцијата 2009

03.06.2009 Тransparency International (TI), коалиција на граѓанското општество која ја предводи борбата против корупцијата, ги објавува резултатите од истражувањето за јавното мислење, ставовите и искуствата со крупцијата на граѓаните од 69 држави и територии во Светот.   Глобалниот Барометар за Корупцијата 2009 (Global Corruption Barometer 2009) на  Transparency International ги презентира секојдневните искуства со поткупот,…

Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

 02.06.2009 Тransparency International (TI), коалиција на граѓанското општество која ја предводи борбата против корупцијата, ќе ги објави резултатите од истражувањето за јавното мислење, ставовите и искуствата со крупцијата на граѓаните од 69 држави и територии во Светот.   Глобалниот Барометар за Корупцијата 2009 (Global Corruption Barometer 2009) на  Transparency International ги презентира секојдневните искуства со…

Прочитај повеќе

Регионална конференција за антикорупциски индикатори

indicator_summit_picture 27.05.2009 Во организација на Транспарентност-Нулта корупција, од 22-24 мај 2009 година, во Скопје  беше одржана регионална конференција наречена "Самит за индикатори"

 

Целта на конференцијата беше да се развие методологија и систем на индикатори кои ќе овозможат воедначено следењето на напредокот во антикорупциските мерки во земјите од регионот, аспиранти за членство во Европската Унија.

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец април 2009 г.

bistromatno 10.05.2009 Опасноста Македонија да заврши на меѓународен суд и евентуално да биде принудена да плати милионска отштета, поради тужбата што ја најави австриски ЕВН, е најматен настан во април.Овој случај доби 11 гласа во анкетата „Бистро – Матно” на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција”, во која учествуваа 17 главни уредници на печатени и електронски медиуми во Македонија.
 
 
Прочитај повеќе

Известување до медиумите – Телефонска анкета

logo_mkd_jpg_copy 09.05.2009 Во текот на месец април за потребите на проектот беше спроведена анкета под наслов „Македонија и Европската Унија“. Целта на анкетата беше да се добијат информации за ставовите, знаењето и мислењето за тоа, колку граѓаните на Република Македонија се информирани за клучните приоритети, што Република Македонија ги има преземено како обврска, со цел започнување на преговорите за членство во Европската Унија. Анкетата беше вршена со случаен избор на респонденти. Целокупниот процес на анкетирање, почнувајќи од обуката на анкетарите и завршувајќи со изработка на извештај, траеше 15 дена.
 
 
 

 

Прочитај повеќе

Македонија на 98. место по слободата на медиумите

freedomhouse 02.05.2009 Македонија го дели 98. место по слободата на медиумите со Босна и Херцеговина, се наведува во Извештајот за 2008. на невладината организација Фридом Хаус со седиште во Вашингтон, која за слободата на печатот во овие две балкански земји даде оценка 47. Медиумите во Македонија се уште се оценуваат како „делумно слободни“.

Слободата на медиумите во светски рамки опаѓа веќе седма година по ред и тоа со влошување кое првпат е забележано во сите региони, се наведува во Извештајот на Фридом Хаус. Назадувањето не е веќе исклучиво врзано со авторитарните држави, со Израел, Италија и Хонг Конг, кои од катергоријата „слободни“ прејдоа во категоријата „делумно слободни“.

 

 

Прочитај повеќе

Со еден клик до сите судски информации

sudstvo

29.04.2009 Судски пресуди, стечајни постапки, информации за закажани претреси. Сите овие информации можат да се најдат на веб-страницата www.pravosudna-mreza.org.mk.
Проектот "Правосудна мрежа" вчера ја промовираше новата веб-страница која ги содржи сите конкретни информации за проектот, македонските судови, нотарите, судските преведувачи и вештаци.

 

Прочитај повеќе

Партиските спонзори повторно невидливи

izbori_2009 24.04.2009 Партиските извештаи за финансирањето на изборната кампања се нереални и не го покажуваат вистинскиот извор на пари, туку се подготвени само колку да се задоволи законската обврска, предупредуваат експертите. Според нив, партиите пак избегнуваат да ги откријат своите вистински финансиери, туку извештаите ги пополнуваат користејќи ги „законските дупки“.

Според партиските извештаи што партиите ги доставија до Државната изборна комисија, ВМРО-ДПМНЕ потрошила над 1,1 милион евра иако од донации собрала над 3,3 милиони евра. СДСМ влегла во долг од околу 100 илјади евра, бидејќи од донации собрала само 43 илјади евра. Според извештаите што и двете партии ги даваат за медиумското рекламирање, неколку приватни телевизии преку попусти поголеми и од неколку милиони евра, всушност, ја финансирале нивната кампања.

 


 

Прочитај повеќе