Јавното здравство ќе колабира без работата на волонтерите

 ministerstvo_za_zdravstvo.jpg14.11.2014 Околу 2700 луѓе или 15 проценти од вкупно вработените во јавното здравство се волонтери. Станува збор за луѓе кои работат на исклучително одговорни работни места, како медицински сестри, болничари, лаборанти, таму каде што се спасуваат човечки животи. Некои од нив волонтираат по 10 до 15 години, за само 4500 денари во кои се предвидени трошоците за храна и превоз.

Според податоците од Фондот за здравствено осигурување во јавното здравство има вкупно 18 200 вработени, бројка која постојано варира бидејќи некои заминуваат, други одат во пензија. Испразнетите работни места во болниците тешко се пополнуваат бидејќи Министерството за финансии не одобрува средства, така што јавното здравство се потпира на волонтерите.

На овој начин македонското јавно здравство обезбедува луѓе кои го заменуваат кадарот. Армија луѓе кои веќе се докажале во својата професија бидејќи со години работат како медицински сестри, лаборанти, инструментарки во операциони сали, ренген техничари, болничари, работат за само 4500 денари месечен надомест со кои се покриваат само трошоците за храна и превоз. Како болничари тие транспортираат пациенти од внатрешноста до клиниките во Скопје, инструментарките се вклучени во комплицирани операции, медицински сестри даваат инфузии, лекови, инјекции, на пациентите им ставаат контрасни средства за време на снимање на апаратите за Комјутеризирана томографија и Магнетна резонанца.

 
 
Прочитај повеќе

Заспаната убавица и отровното јаболко

apples.jpg 10.11.2014 Преспа ја познавам од дете и покрај сите убавини со кои таа се опишува запаметив дека една од карактеристиките е и чистиот воздух. Доказ за тоа беше и Клиниката за белодробни заболувања изградена во Отешево во далечните седумдесетти години од минатиот век. Оваа убава асоцијација на Преспа со здравјето ми ја сруши една трагична случка.

Моја роднина на 42 години почина од рак на белите дробови. Докторот кај кој што ја имав однесено во Скопје ми ја соопшти фаталната прогноза. Го прашав како е можно релативно млад човек кој не е пушач и кој животот го минува во една од најубавите воздушни бањи во Македонија да има ваква дијагноза. Ми одговори дека, за жал, во Преспа имаа многу такви дијагнози. Негова претпоставка тогаш беше дека виновникот за бројните дијагнози на рак на белите дробови токму во тој регион се пестицидите кои масовно се користат во процесот на производството на славното преспанско јаболко. Тука започна и мојата љубопитност за фаталната чистота на преспанскиот воздух.

 
 
Прочитај повеќе

Основците учат како да се откажат од слободата!

 citizens.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

05.11.2014 Убаво стокмени корици со многу фотографии, примери и фино објаснета цел е првиот впечаток кога ќе го земете в раце учебникот по граѓанско образование за осмо одделение. Учениците, барем според описот во наставната програма, треба да научат како функционира современото општество, да учат за придобивките во областа на човековите права и слободи и нивната непосредна заштита.

Зборот „слобода“ дури и премногу често се спомнува во наставната програма по овој предмет – сето тоа со цел на 14-годишните идни академски граѓани да им се развие свеста што значи власта, но истовремено и што значи слободата, што значи моќта, но и како таа може да се злоупотреби.

И дотука сè е во ред, додека не стигнете до 14-та страница од учебникот, кога наидувате на дел кој во целост се коси со она што треба да значи „слобода на граѓанинот“.

Во лекцијата за „лојални граѓани“, меѓу другото, се вели дека „лојалните граѓани секогаш се подготвени да ги следат правилата и прописите во општеството и ПО ЦЕНА ДА МОРААТ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОД СВОИТЕ СЛОБОДИ“!

 

 

Прочитај повеќе

Потпишана Декларација за слобода на медиумите

rt04112014-1.jpg 04.11.2014 Медиуми, невладини организации, други субјекти и поединци, потпишаа денеска Декларација за принципи за остварување на медиумската слобода во Република Македонија.
„Ние долупотпишаните претставници на медиумите и на невладиниот сектор сакаме да ја искажеме нашатa цврста определба за почитување и промовирање на принципиелни ставови во врска со медиумскиот сектор и потребата од негово реформирање, со крајна цел да се постигне посакуваната слобода на медиумите и правото на јавноста да биде информирана“ – се вели на почетокот на Декларацијата.
Документот го потпишаа шест медиуми, четири невладини организации, Самостојниот синдикат на новинари и медиусмки работници, една политичка партија и повеќе новинари поединци, како и други граѓани.
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Покана

Потпишување на „Декларација за промовирање на принципиелни ставови за остварување на уставно и законски гарантираната слобода на медиумите во РМ”

03.11.2014 На 4 ноември 2014, во вторник, во хотелот Стоунбриџ во Скопје, со почеток од 11 часот, Transparency International Macedonia (ТИ – Македонија) има чест да Ве покани на потпишување на „Декларација за промовирање на принципиелни ставови за остварување на уставно и законски гарантираната слобода на медиумите во РМ”.


Оваа иницијатива е дел од проектот за поддршка на независни медиуми во РМ, што го спроведува Транспаренси Интернешнл-Македонија заедно со британската НВО ЕРИС, а е поддржан од Европската Унија, преку инструментот EIDHR.

 

 pdf deklaracija 209.15 Kb

 

 

 

Прочитај повеќе

Оглас за работни места во ТИ Македонија

03.11.2014 Транспаренси Интернешнл –Македонија (TИ-М) има потреба од квалификувани кандидати кои ќе работат во канцеларијата во Скопје за следниве работни места:.

1. Позиција: Координатор на проект/Правен советник – 1 кандидат

Кандидатите покрај општите треба да ги исполнувааат и следните услови:
–    Релевантна диплома по правни науки (седми степен);
–    Положен Правосуден испит
–    Искуство стекнато со работа се смета за предност.
Дополнителни особини, искуства и вештини:
–  Разбирање на културни разлики и тимска работа;
–  Одлични комуникациски вештини,
–  Искуство во донесување на одлуки – раководење и менаџирање;
–  Искуство и вештина во комуникација со граѓани,
–  Работа со претставки;
–  Работа со компјутер и самостојно користење на софтвер за пишување, табеларни прегледи,  електронска размена на информации и комуникација;
–    Способност за подготовка на извештаи, статистички прегледи;
–    Одлично познавање на англискиот јазик.

 

 

 

Прочитај повеќе

ТИ-М ќе го истражува системот на националниот интегритет во Македонија

1nis29102014.jpg29.10.2014 „Зајакнување на системот за национален интегритет и следење на развојот во анти-корупциските напори“ е новиот проект на Транспаренси Интернешнл – Македонија (ТИМ) кој денеска беше официјално претставен во Скопје во Делегацијата на Европската Унија(ЕУД).
Проектот е регионален и ќе го водат националните ограноци на Транспаренси Интернешнл во Западен Балкан и Турција, во соработка со централата на ТИ во Берлин, а е поддржан од Европската Унија. Тој  има за цел да го процени интегритетот на институциите и други чинители во 15 области, по што ќе следат препораки за подобрување на состојбите во секоја област одделно.
Претседателката на ТИ-М   д-р. Слаѓана Тасева, презентирајќи го проектот, истакна дека тој треба да ги открие и силните и слабите точки во целиот систем, по што извештајот со препораки треба да има употребна вредност.

 

 

Прочитај повеќе

Транспаренси интернешнл: Проект за зајакнување на националниот интегритет

29.10.2014 Транспаренси интернешнл почнува проект „зајакнување на системот за национален интегритет во земјите од западен Балкан и Турција и следење на развојот на антикорупциските напори“. 

 

Овој регионален проект поддржан од Европската унија опфаќа следење на институциите во една земја во однос на нивниот интегритет, транспарентност и отчетност.
 

     
IZJAVI SLAGANA TASEVA I AIVO ORAV by 24vesti

Прочитај повеќе

ТИ Македонија ре-акредитирана во глобалната коалиција “Transparency International”

ti.jpg
 
28.10.2014 На последниот годишен состанок на “Transparency International” оддржан во Берлин во месец Октомври 2014 година, Транспаренси Интернешнл – Македонија се стекна со  ре-акредитација за наредните три години и со тоа ги исполни сите критериуми да биде полноправна членка во глобалната коалиција за борба против корупцијата “Transparency International”.

На истиот состанок е избран и нов претседател на “Transparency International” г-дин Хозе Угаз од Перу и потпретседател г-ѓа Елена Панфилова од Русија.

 
 

Прочитај повеќе