Ставрески – ЕК ги прифати промените во енергетиката

energetika 24.01.2008 Претставниците на Европската комисија ги прифатиле предложените измени и дополнувања на Законот за енергетика, рече по разговорите во Брисел вицепремиерот Зоран Ставревски.

„Најзначајно е тоа што постигнавме договор околу тоа дека измените се во вистинска насока, дека динамиката на либерализацијата на енергетскиот сектор е соодветна на можностите на Република Македонија“ , изјави Ставревски во Брисел, јави Телевизија Алсат-М.

 
 
Прочитај повеќе

Номинација на TI – Пакистан во бордот на директори на Синдската агенција за јавни набавки

ti
24.01.2008 Согласно со известувањето , Владата на Синд го номинираше претставникот на Пакистанскиот Transparency International како член на бордот на Синдската Агенција за јавни набавки.  Синдската Агенција за јавни набавки презема мерки и употребува онолку енергија колку што е потребно за подобрување на управата, менаџментот, транспарентноста, одговорноста и квалитетот на јавните набавки на стоки, услуги и работни простори во јавниот сектор, мониторинг на имплементацијата и оценување на законите, правила, прописи, полиси и процедури за надгледување на квалитетот на стоките, служи, работи и препорачува реформулации и ревизии кои што се неопходни.
 
 
Прочитај повеќе

Владата ги брани измените во енергетскиот сектор

  energetika
 
24.01.2008 Mакедонска владина делегација денеска во Брисел на состанок со претставници на Европската комисија (ЕК) треба да ги образложи измените на законот за енергетика.

Делегацијата ја предводи вицепремиерот Зоран Ставрески, а во неа се вклучени претставници од Комисијата за заштита на конкурентноста, Регулаторната комисија, министерството за економија, како и претставници на компаниите ЕЛЕМ и МЕПСО.

 
 
Прочитај повеќе

Вторпат блокиран изборот на „Семос“

aekom
23.01.2008 Владината второстепена комисија за жалби вторпат ја поништи одлуката за избор на фирмата „Семос“ за најповолен понудувач за изработка на софтвер за услугата преносливост на телефонски броеви. Второстепената комисија, која решаваше по жалбата на „Искрател“, ја задолжи тендерската комисија во Агенцијата за електронски комуникации да изврши ново бодување на понудите од јавниот оглас.
Прочитај повеќе

Владата ќе го брани Законот за енергетика во Брисел

government
21.1.2008 Собранието нема да ги разгледува измените на Законот за енергетика се' додека власта не успее да ги оправда пред Европската комисија во Брисел. Ова значи дека иако владиниот кабинет првично брзаше да ги донесе измените, сега ќе мора прво да го почека исходот од состанокот, па дури потоа тие ќе се најдат на дневен ред пред народните избраници. Според информациите, в четврток македонскиот владин тим ќе се обиде да ја убеди Европската комисија дека законот не е спротивен на европските правила. Тимот ќе го предводат вицепремиерот Зоран Ставрески и директорот на ЕЛЕМ, Влатко Чинговски, кој е иницијатор на измените. Со нив ќе бидат и претставници од Министерството за економија и од Регулаторната комисија.

Прочитај повеќе

Јавна дебата за Законот за енергетика: Ќе добие ли ЕЛЕМ монопол врз електричната енергија

  ws17012008

17.01.2008 Ќе добие ли ЕЛЕМ монополска позиција на пазарот со електрична енергија во земјава? Дали го следиме процесот на измени во енергетскиот сектор, дали тој се забрзува или забавува. Ќе поскапи ли цената на струјата и во какви размери? Ова се дел од прашањата на кои во организација на “Транспарентност-нулта корупција“ се расправа на јавната дебата со наслов “Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за енергетика“ која се одржува во хотелот “Стоун Бриџ“ во Скопје.

Претседателката на “Транспарентност – нулта корупција“ Слаѓана Тасева рече дека предложените измени на Законот за енергетика се прилично нејасно објаснети на официјалниот сајт на Владата, а јавноста има право да знае што точно тој  содржи и какви ефекти ќе има врз состојбата со електричната енергија во иднина.

“Затоа ги поканивме и претставниците на Владата  да говорот на дебатава и да ги објаснат предложените измени, но за жал тие не дојдоа, како ни светските екперти кои заради краткиот тајминг не можеа да ни се придружат“, додаде таа.

 

 

Прочитај повеќе

Јавна дебата “Предлог закон за изменување и дополнување на Законот за енергетика”

 17.01.2008 „Транспарентност – Нулта Корупција” со внимание ја следи состојбата и процесите за приватизација и либерализација во сферата на електростопанството, кои се имплементираат преку менување на законите во оваа сфера. “Транспарентност- нулта корупција” организира јавна дебата на тема: Предлог закон за изменување и дополнување на Законот за енергетика. Јавната дебата ќе се одржи на 17.…

Прочитај повеќе

Македонија 71-ва во Индексот на економска слобода

econimic_freedom

15.01.2007 Македонија е на 71 место во светот од 157 рангирани држави во Индексот на економски слободи, што е напредок за четири места во однос на лани.

Ова се наведува во најновото истражување на специјализираната Фондација Херитиџ, во кое се посочува дека Македонија остварила 60,8 индексни поени, што е подобрување за 0,2 поени.
Максимална можна оценка се 100 индексни поени, а просекот на сите 157 држави во светот изнесува 60,3 индексни точки.

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за 2007 година

udripari 13.01.2007 Продажбата на ОКТА, актуелизирана со пресудата на судот во Париз е најматниот, додека екстрадицијата на бизнисменот Методија Смиленски е најбистриот настан во Македонија во минатата 2007 година.

Ова е оценката на главните уредници на 18 национални електронски и печатени медиуми во Македонија, во годишната анкета за корупција и борбата против – „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – Нулта корупција“.

 
 
Прочитај повеќе

ТИ сериозно загрижена во врска со обвинувањата за изборни нерегуларности во Кенија

ti

07.01. 2008 Transparency International Кенија и глобалното движење Transparency International се длабоко загрижени од сериозните обвинувања за изборни нерегуларности на скорешните избори во Кенија, како и насилните немири кои ги предизвикаа. Прашањата за транспарентност и интегритет кои се наметнуваат над претседателските избори, всушност имаат потенцијал фатално да го поткопаат владеењето и борбата против корупција во Кенија.

 

Прочитај повеќе