Вести

Изборите за шеф на ОЈО ГОКК требаше да ја вратат довербата во оваа институција, но наместо тоа создаваат уште повеќе сомнежи, реагираат експертите

Изборот на шеф на Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција, кои обвинителите самите го бираа, на површина извади многу недостатоци и нелогичности во законското решение, кое го предвидува овој избор, согласни се ескпертите во вечерашната Топ Тема на Телма. Обвинителите го избраа Ислам Абази, колега за кого не можеше да се пронајде ниту…

Прочитај повеќе
Вести

Работилница на тема „Улогата на лицата одговорни за внатрешно пријавување за ефикасна имплементација на Законот за заштита на укажувачи“

Транспаренси Интернешнл Македонија во рамки на проектот „Застапување на имплементација на законодавство за укажувачите во Република Северна Македонија“ на 7 октомври 2022 организираше работилница на тема „Улогата на лицата одговорни за внатрешно пријавување за ефикасна имплементација на Законот за заштита на укажувачи“. Говорници на оваа работилница беа г-ѓа Слаѓана Тасева, претседателка на Транспаренси Интернешнл Македонија,…

Прочитај повеќе
Вести

Усвоена Стратегијата за работа на Платформата на одржаното годишно Собрание

Платформата на граѓански организации за борба против корупција на 19-ти и 20-ти септември 2022 година одржа годишно Собрание на кое се усвои Стратегијата за работа на Платформата. Овој стратешки план се однесува за периодот од 2022 до 2025 година. Планот го опишува внатрешниот капацитет на Платформата, нејзината мисија и визија и дава насоки за приоритетите…

Прочитај повеќе
Вести

Укажувачите и укажувањето во Македонија

Центарот за истражувачко новинарство – SCOOP Macedonia подготви информативно видео за состојбата на укажувањето во Македонија каде што се презентирани ставови од претставници од Регионалната анти-корупциска иницијатива (РАИ), министерот за правда Никола Тупанчевски, и Н.Е Амбасадорот Дејвид Гир. И покрај предизвиците и недостатокот на транспарентност во системите во однос на заштитата на укажувачите, регионот во…

Прочитај повеќе
Вести

Став на Групата ЦИВИТАКС за предложената даночна реформа

Министерството за финансии објави неколку важни промени во даночниот систем, со намера поголем дел од нив да почнат да се применуваат почнувајќи од 1 јануари 2023 година. Групата ЦИВИТАКС, основана во 2018 година, како неформална група од 14 основачки и 29 придружни влијателни граѓански организации и физички лица, се произнесува со следниот генерален став. Граѓанските…

Прочитај повеќе
Вести

Недоволна координација и интерес кај државните институции за надминување на ризикот од корупција во просторното планирање, урбанизмот и градежништвото – покажува најновиот извештај на Транспаренси Интернешнл Македонија

Во периодот од април до јуни 2022 година во рамки на проектот на Транспаренси Интернешнл Македонија: „Проценка на ранливоста од корупција во државните институции и локални власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво” изготвен е втор квартален извештај за мониторинг на спроведување на препораките кои беа подготвени од Транспаренси Интернешнл Македонија за јавните институции за…

Прочитај повеќе
Вести

Заштита на укажувачи во Југоисточна Европа – Кон следниот чекор (Извештај)

„Во текот на последната деценија, укажувањето сè повеќе е познато во земјите од Југоисточна Европа. Во моментов, овие земји го усвоија законодавството за укажувачи и започнаа процес на ревидирање на нивните законски рамки за да ги усогласат со Директивата на ЕУ за укажувачи. Овој извештај е проценка на заштитата на укажувачите во 10-те земји од…

Прочитај повеќе
Вести

Меѓународен ден на укажувачите 2022: Борбата е тешка, но не се откажуваме

И покрај тоа што е очигледно дека укажувачите се суштински дел за општеството, борбата за нивните права е подложна на многу пречки. Но, сепак постојат и победи кои треба да се прослават. Секоја година на 23 јуни, одвојуваме момент за да ја препознаеме суштинската улога која укажувачите ја играат. Овој Меѓународен ден на укажувачите доаѓа…

Прочитај повеќе
Вести

Јавна дебата на тема: Дискреционите овластувања при донесување на подзаконски акти како ризик од корупција во урбанистичкото планирање

На ден 17.06.2022 беше одржана јавна дебата на тема: Дискреционите овластувања при донесување на подзаконски акти како ризик од корупција во урбанистичкото планирање, организирана од страна на Државната комисија за спречување на корупција. Збор на оваа дебата земаа: г-ѓа Билјана Ивановска, Претседателка на Државната комисија за спречување на корупција, г-дин Благој Бочварски, Министер за траснспорт…

Прочитај повеќе
Вести

Пет години од имплементацијата на Законот за заштита на укажувачи

Транспаренси Интернешнл Македонија во рамките на проектот „Застапување на имплементација на законодавство за укажувачите во Република Северна Македонија“, поддржан од грант на Balkan Trust for Democracy, проект на German Marshall Fund на САД и Амбасадата на Кралството Норвешка во Белград одржа работилница на тема: „Пет години од имплементацијата на Законот за заштита на укажувачи“. Целта…

Прочитај повеќе