Глобален Барометар за Корупцијата 2009

03.06.2009 Тransparency International (TI), коалиција на граѓанското општество која ја предводи борбата против корупцијата, ги објавува резултатите од истражувањето за јавното мислење, ставовите и искуствата со крупцијата на граѓаните од 69 држави и територии во Светот.   Глобалниот Барометар за Корупцијата 2009 (Global Corruption Barometer 2009) на  Transparency International ги презентира секојдневните искуства со поткупот,…

Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

 02.06.2009 Тransparency International (TI), коалиција на граѓанското општество која ја предводи борбата против корупцијата, ќе ги објави резултатите од истражувањето за јавното мислење, ставовите и искуствата со крупцијата на граѓаните од 69 држави и територии во Светот.   Глобалниот Барометар за Корупцијата 2009 (Global Corruption Barometer 2009) на  Transparency International ги презентира секојдневните искуства со…

Прочитај повеќе

Регионална конференција за антикорупциски индикатори

indicator_summit_picture 27.05.2009 Во организација на Транспарентност-Нулта корупција, од 22-24 мај 2009 година, во Скопје  беше одржана регионална конференција наречена "Самит за индикатори"

 

Целта на конференцијата беше да се развие методологија и систем на индикатори кои ќе овозможат воедначено следењето на напредокот во антикорупциските мерки во земјите од регионот, аспиранти за членство во Европската Унија.

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец април 2009 г.

bistromatno 10.05.2009 Опасноста Македонија да заврши на меѓународен суд и евентуално да биде принудена да плати милионска отштета, поради тужбата што ја најави австриски ЕВН, е најматен настан во април.Овој случај доби 11 гласа во анкетата „Бистро – Матно” на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција”, во која учествуваа 17 главни уредници на печатени и електронски медиуми во Македонија.
 
 
Прочитај повеќе

Известување до медиумите – Телефонска анкета

logo_mkd_jpg_copy 09.05.2009 Во текот на месец април за потребите на проектот беше спроведена анкета под наслов „Македонија и Европската Унија“. Целта на анкетата беше да се добијат информации за ставовите, знаењето и мислењето за тоа, колку граѓаните на Република Македонија се информирани за клучните приоритети, што Република Македонија ги има преземено како обврска, со цел започнување на преговорите за членство во Европската Унија. Анкетата беше вршена со случаен избор на респонденти. Целокупниот процес на анкетирање, почнувајќи од обуката на анкетарите и завршувајќи со изработка на извештај, траеше 15 дена.
 
 
 

 

Прочитај повеќе

Македонија на 98. место по слободата на медиумите

freedomhouse 02.05.2009 Македонија го дели 98. место по слободата на медиумите со Босна и Херцеговина, се наведува во Извештајот за 2008. на невладината организација Фридом Хаус со седиште во Вашингтон, која за слободата на печатот во овие две балкански земји даде оценка 47. Медиумите во Македонија се уште се оценуваат како „делумно слободни“.

Слободата на медиумите во светски рамки опаѓа веќе седма година по ред и тоа со влошување кое првпат е забележано во сите региони, се наведува во Извештајот на Фридом Хаус. Назадувањето не е веќе исклучиво врзано со авторитарните држави, со Израел, Италија и Хонг Конг, кои од катергоријата „слободни“ прејдоа во категоријата „делумно слободни“.

 

 

Прочитај повеќе

Со еден клик до сите судски информации

sudstvo

29.04.2009 Судски пресуди, стечајни постапки, информации за закажани претреси. Сите овие информации можат да се најдат на веб-страницата www.pravosudna-mreza.org.mk.
Проектот "Правосудна мрежа" вчера ја промовираше новата веб-страница која ги содржи сите конкретни информации за проектот, македонските судови, нотарите, судските преведувачи и вештаци.

 

Прочитај повеќе

Партиските спонзори повторно невидливи

izbori_2009 24.04.2009 Партиските извештаи за финансирањето на изборната кампања се нереални и не го покажуваат вистинскиот извор на пари, туку се подготвени само колку да се задоволи законската обврска, предупредуваат експертите. Според нив, партиите пак избегнуваат да ги откријат своите вистински финансиери, туку извештаите ги пополнуваат користејќи ги „законските дупки“.

Според партиските извештаи што партиите ги доставија до Државната изборна комисија, ВМРО-ДПМНЕ потрошила над 1,1 милион евра иако од донации собрала над 3,3 милиони евра. СДСМ влегла во долг од околу 100 илјади евра, бидејќи од донации собрала само 43 илјади евра. Според извештаите што и двете партии ги даваат за медиумското рекламирање, неколку приватни телевизии преку попусти поголеми и од неколку милиони евра, всушност, ја финансирале нивната кампања.

 


 

Прочитај повеќе

Македонија до крајот на годинава може да добие визна либерализација и датум за преговори

eu-maced 22.04.2009 Македонија направи добар прогрес во исполнување на критериумите и можно е годинава да добие препорака за визна либерализација.

Ова вечерва го порача еврокомесарот за проширување Оли Рен на заедничката прес конференција со шефот на македонската дипломатија Антонио Милошоски, јави дописникот на Макфакс од Брисел.

„Земјата направи добар напредок во исполнувањето на условите за визна либерализација. Европската комисија наскоро ќе ја соопшти финалната оценка и најверојатно ќе препорача визна либерализација за земјите кои ги исполнуваат условите – изјави Рен, оценувајќи дека тој план Македонија е меѓу најподготвените.

 

 

 

 

Прочитај повеќе

Тројца кандидати за „Чебрен“ и „Галиште“

powerplant 16.04.2009 Германска РВЕ со словенечка ХСЕ, „Вербудн“ од Австрија и италијански ЕНЕЛ покажале се заинтересирани за учество на огласот за изградба на хидроцентралите „Чебрен“ и „Галиште“ на Црна Река, соопштија вчера од Министерството за економија.

Комисијата за огласот треба да ги оцени доставените пријави и да направи листа со компании што ги исполниле условите. Досега ова е трет оглас за изградба на хидроцентралите „Чебрен“ и „Галиште“. Првиот оглас беше одложен по барање на компаниите. При вториот, според министерот за економија Фатмир Бесими, двете компании што доставија понуди, „Вербунд“ и РВЕ, побараа да се променат условите на огласот. Тие побараа рокот за концесија на хидроцентралата „Тиквеш“, наместо 39 години како што беше предвидено во документацијата на јавниот оглас, да се продолжи на 70 години, што овој пат беше направено. Втората забелешка била во однос на учеството на државната компанија ЕЛЕМ во овој проект.

 
Прочитај повеќе