ТИ повикува на акција за засилување на Атикорупциската Конвенција на ОЕСР

 ti_logo

21.11.2007 Како што италијанскиот премиер Романо Проди и Генералниот секретар на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕСР) Ангел Гуриа беа домаќини на државници од целиот свет за прославата на десет годишнината од Антикорупциската конвенција на ОЕСР денес, Транспаренси Интернешнал (ТИ) се придружува во истакнувањето на значењето на оваа конвенција. ТИ исто така повика на силни мерки за да се осигура дека мнозинството од земјите потписнички конечно започнаа да ја спроведуваат Конвенцијата, забележувајќи дека има 37 влади- потписнички на ОЕСР конвенцијата, но суштинско придржување е постигнато од 14 од нив.

 

„Ова беше најважната и пионерска интернационална конвенција насочена кон смалување на подмитувањето на странски владини функционери од страна на мултинационални компании и успех е што ја имаме“ рече претседателот на ТИ Хјуџет Лабел. Таа истакна, „Треба да ја искористиме оваа десетгодишнина да убедиме повеќе од 20 држави со мала или никаква имплементација да преземат акција. Победата ќе дојде само преку целосна имплементација.“

Прочитај повеќе

Јавното обвинителство ќе го чека ревизорскиот извештај, па ќе утврдува дали ќе реагира


 investmac

20.11.2007 Јавното обвинителство ќе го чека ревизорскиот извештај, па дури потоа ќе утврдува дали ќе покрене постапка во случајот на недоставување на информација од страна на владата за потрошените буџетски средства за многубројните владини кампањи. Ревизорскиот извештај е објавен вчера, ќе чекаме да го видиме, па ќе одлучиме, ни одговорија во Јавното Обвинителство. Прашањето колку пари потроши владата за рекламните кампањи на кое таа не дава одговор не е ново, во јавноста е присутно речиси една година, и на нетраснарентноста укажуваа и невладини организации и медиумите и постојат повеќе процедури кои што се прекршени, вели Слаѓана Тасева поранешен претседател на Антикорупциската комисија. 

„Владата и генералниот секретаријат на владата треба да преземат мерки за да ги испочитуваат препораките од ревизорскиот извештај. Друга инстанца која што тука се јавува, тоа е Бирото за јавни набавки, затоа што за секоја јавна набавка треба да има претходен план.“ изјавува Тасева.

 

Прочитај повеќе

За рекламирање во „Економист“ потрошени 148.000 евра

  news-campaign

20.11.2007 За рекламирање на кампањата „Инвестирајте во Македонија“ во лондонскиот магазин „Економист“ се платени 148.000 евра, покажа извештајот на Државниот завод за ревизија за финансиското работење на Владата во минатата година. Ревизорите утврдија дека одлуката за исплата е донесена на владина седница, а била образложена како трошок во функција на остварување на програмите и на политиките на Владата за подобрување на бизнис-климата и за привлекување странски инвестиции.
 

Прочитај повеќе

ХК – Нови случаи на прекумерна сила од „Алфите“

helsinski-logo

19.11.2007  „Нови случаи на индицирана употреба на физичка сила врз граѓани, во кои се замешани и Алфите“, наведува Хелсиншкиот комитет во најновиот месечен извештај за состојбата на човековите права во Македонија.

Случаите се темелат на претставки и лекарски докази од лица кои тврдат дека биле физички малтретирани во полициски станици.

Хелсиншкиот комитет констатира дека зголемениот број на вакви случаи во последно време делува загрижувачки и апелира до МВР да спроведе објективна внатрешна истрага за утврдување евентуална одговорност од полициските службеници.

Прочитај повеќе

Дирекција ќе управува со конфискуваниот имот

  scalemoney

16.11.2007 И покрај зголемениот обем на одземени предмети во кривични и прекршочни постапки, се' помала е сумата што се уплатува во буџетот по нивната продажба. Од анализите, Министерството за правда утврдило дека постапувањето со конфискуваните предмети е извор на корупција и како решение предлага да се основа посебна дирекција, која ќе управува со конфискуваниот и незаконски стекнатиот имот, како и со одземените предмети во кривичните и прекршочните постапки. Предлогот за донесување закон е доставен до Собранието на мислење.

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец Октомври 2007 г.

bistromatno

14.11.2007 Помилувањето на Александар Верушевски од страна на претседателот Бранко Црвенковски е најматен, а спречување на продажбата на ТЕЦ Неготино е најбистар настан во октомври во Македонија.

            Ова го решија главните уредници на 17 највлијателни печатени и електронски медиуми во Македонија, во анкетата „Бистро-Матно“ на независната новинска агенција Макфакс и невладината организација Транспарентност–Нулта корупција.

 

Прочитај повеќе

Македонија со среден ризик за странски инвестиции

investment

13.11.2007 Македонија е земја со среден безбедносен и политички ризик за странските инвестиции.

Ова го покажа студијата „Risk map 2008“ на консултантската куќа Control Risks, која оценува дека во речиси 60 насто од земјите во развој постојат сериозни закани за странските инвестиции во политичкото и безбедносното опкружување.

Студијата ги дели земјите според политичкиот и безбедносниот ризик во четири групи и тоа земји со висок, среден, низок и незначителен ризик.

Прочитај повеќе

Промовиран прирачник за корпоративно управување

berza

13.11.2007 Подигнување на свеста кај македонските друштва за важноста на практиките на доброто корпоративно управување е целта на проектот на Македонска Берза, кој беше претставен денеска во Скопје.Носителот на проектот за оваа намена изработи „Прирачник за добро корпоративно управување на македонските акционерски друштва“, со поддршка на УСАИД, Меѓународната финансиска корпорација и швајцарската Влада.

Прирачникот треба да биде користен како практична алатка од страна на раководствата на компаниите при планирањето и извршувањето на одлуките во секојдневното работење.

Прочитај повеќе

Јавно обвинителство: Нема кривично дело во продажбата на градежното земјиште зад „Рамстор“

hotel

12.11.2007 Јавното обвинителство на Република Македонија во денешното соопштение наведува дека нема место за јавно-обвинителска интервенција  во врска со продажбата на градежното земјиште сопственост на државата, а лоцирано во непосредна близина на трговскиот центар „Рамстор“.

 

– Објавувањето на јавното наддавање е во согласност со Уредбата за начинот и постапката на оттуѓување, давање под закуп и висината на посебните трошоци на постапките за отуѓување и давање под закуп на градежното земјиште сопственост на Република Македонија, бидејќи истото е сторено во средствата за јавно информирање, а Уредбата не посочува потреба од објава во странските гласила, се вели во соопштението.

 

Прочитај повеќе

ЕУ ги опомена партиите за изборните трошоци

election2006

12.11.2007 И владејачките и опозициските партии остануваат глуви на забелешките на Европската комисија дека во последната изборна кампања потрошиле повеќе пари од дозволеното, без да се знае нивното потекло. Во ВМРО-ДПМНЕ и во СДСМ немаат конкретен одговор на ваквите забелешки и кратко повторуваат дека работат според прописите. Во Извештајот од ЕК е наведено дека партиите во последната изборна кампања потрошиле повеќе пари од сумата предвидена во Изборниот законик, дека многу донации се од непознато потекло, особено во форма на реклами во медиумите со драстично намалена цена.

Експертите сметаат дека партиите постојано и успешно ја избегнуваат темата злоупотреби при финансирањето на изборната кампања. Не сакаат да ги објават имињата на фирмите што ги финансираат нивните кампањи, зашто со тоа ќе ги откријат најголемите бизнис-врски во државата.
 

Прочитај повеќе