Вести

Др. Слаѓана Тасева, Претседателка на ТИ-Македонија, активно учествува на CoSP 10 во Атланта

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија учествува на 10-тата Конференција на државите членки на Конвенцијата на Обединетите Нации за борба против корупцијата. Др. Тасева зема активно учество на повеќе панели и учествува во дискусиите на пленарните седници.   Во рамки на Панелот на GI TOC на 11 декември насловен: GI TOC Using the global Organized Crime…

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл – Македонија е добитник на оперативен грант во рамките на Смарт Балкан програмата

Транспаренси Интернешнл – Македонија е овогодишен добитник на оперативен грант во износ од 561.000 NOK во рамките на Смарт Балкан програмата. Транспаренси Интернешнл- Македонија ќе го имплементира оперативниот грант во текот на 2024 и 2025 година. Целта на оперативниот грант е воспоставување на систем на добро владеење за ефикасна превенција за борба против корупцијата и…

Прочитај повеќе
Вести

“Cost-benefit” анализа на антикорупциските политики: Која е цената на борбата против корупцијата?

На 7-ми декември 2023, Транспаренси Интернешнл- Македонија го одржа настанот: “Cost-benefit” анализа на антикорупциските политики: Која е цената на борбата против корупцијата? Настанот го отвори Претседателката на Транспаренси Интернешнл- Македонија, г-ѓа Тасева заедно со Заменик Амбасадор на Делегацијата на Европската Унија Бен Нупнау и Амбасадорката на Швајцарија, Н. Е. Вероник Хулман. Тие се осврнаа  на…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец ноември 2023 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец НОЕМВРИ 2023 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со текот…

Прочитај повеќе
Вести

Платформата на граѓански организации за борба против корупција остро ја осудува партизацијата при изборот на нови членови на Државната комисија за спречување на корупцијата

Почитувани,   Платформата на граѓански организации за борба против корупција остро ги осудува партизацијата и изигрувањето на процесот на избор на нови членови на Државната комисија за спречување на корупцијата. Воедно, Платформата целосно ја поддржува Снежана Камиловска Трповска, која како член на Комисијата за селекција за избор на претседател и членови на Државната комисија за спречување…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателката на ТИ-Македонија, гостинка во „Тема на денот“ на Сител телевизија

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија, Слаѓана Тасева на 19.11 гостуваше во „Тема на денот“ на Сител телевизија. Тасева ги сподели нејзините очекувања околу новиот извештај на Транспаренси Интернешнл со индексот за перцепција на корупцијата, кој треба да се објави во јануари 2024 година. Таа исто така го истакна својот став околу нивото на соработка помеѓу…

Прочитај повеќе
Вести

ДКСК: Иницијативи за кривично гонење на в.д директорот на Агенцијата за филм

Иницијативи за кривично гонење на в.д директорот на Агенцијата за филм и за сегашниот и поранешни градоначалници на Радовиш. Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) на денешната седница донесе одлука да поднесе иницијатива за одговорност до Владата и за кривично гонење за несовесно работење и трошење на буџетски средства на директорот на Агенцијата за…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателката на ТИ-М, Тасева во Топ Тема: Борбата со корупцијата стагнира една година

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија, Слаѓана Тасева гостуваше во емисијата „Топ Тема“ на Телма телевизија на тема „Борбата со корупцијата стагнира една година“. На оваа тема дебатираше со Владимир Георгиев – член на ДКСК и Васко Маглешов – новинар, а разговараа и за привршувањето на мандатот на антикорупционерите, за што е потребно назначување на нивни…

Прочитај повеќе
Вести

Преглед на податоците за политичкиот интегритет во Македонија

Во рамките на проектот: „Следење на интегритетот во Западен Балкан и Турција„, ТИ- Македонија подготви извештај за достапноста на податоците за политички интегритет во Македонија. Во овој извештај се разгледувани девет податочни сетови, спроведени од ТИ-Македонија, вклучувајќи: состаноци за лобирање, имот и интереси на јавни функционери, именици на јавни функционери, владин буџет и трошоци, јавни…

Прочитај повеќе
Вести

ЕК ги отвори старите рани од корупцијата и судството: „Власта не направи ништо да ги тргне рацете, ниту судииите или обвинителите се одважија да направат нешто за да се изборат“

Владата го доби извештајот од Брисел за напредокот на земјава на европскиот пат. Во него содржани низа забелешки од Унијата дека нема напредок, особено во судството и борбата против корупцијата, кои и натаму остануваат горчлива тема. Во однос на судскиот систем, во извештајот на Комисијата се наведува тој се наоѓа помеѓу одредено и умерено ниво…

Прочитај повеќе