Владата се повлече од продажбата на ТЕЦ Неготино

vlada

25.10.2007 Македонската влада нема да го потпише договорот за продажба нa ТЕЦ Неготино со конзорциумот Хач, кој победи на тендерот, бидејќи не ги исполнил сите услови.

Ваква одлука донесе Владата на последната седница, соопшти денеска вицепремиерот за економски прашања Зоран Ставревски, кој беше претседател на тендерската комисија за приватизација на ТЕЦ Неготино.

„Врз основа на извештајот на тендерската комисија и Mинистерството за економија констатирано е дека не се исполнети условите што Владата ги побара од прворангираниот конзорциум неопходни а склучување на договорот “, изјави Ставревски.

Тој појасни дека одлуката е донесена врз анализа на извештајот, во кој што биле наведени сите услови кои требало да ги исполни конзорциумот, но истите не биле доставени.

Прочитај повеќе

Дваесетина обвинители две и пол години со истечен мандат

jorm

25.10.2007  Дваесетина обвинители повеќе две и пол години работат со истечен мандат, зашто политичарите не можат да се договорат дали тие треба да бидат реизбрани или за тие места да може да конкурираат други лица.
Советот на јавните обвинители, на чие чело е обвинителот, пред десетина дена писмено побарал од Собранието да распише оглас за назначување обвинители, но до сега не е распишан.

Во Законот за јавното обвинителство од 2004 година, со кој се воведе траен мандат за обвинителите, пишува дека назначените обвинители ќе си ја вршат функцијата до истекот на мандатот, по што ќе бидат назначени на истите функции без ограничување на мандатот. Во Законот е нагласено дека постапката за назначување треба да почне шест месеци пред да истече мандатот.

Прочитај повеќе

Повторно блокиран изборот на „Семос“

tmobile

25.10.2007 Иако фирмата „Семос“ е првопласирана и при второто бодување на јавниот оглас за избор на најповолен понудувач што ќе изработи софтвер за услугата преносливост на броеви, повеќе од десет дена е блокирано потпишувањето на одлуката од надлежните во Агенцијата за електронски комуникации. Од „Семос“ стравуваат дека со ова повторно се прави обид да се одолжи спроведувањето на јавниот оглас под притисок на политички кругови, на кои не им се допаѓа тоа што еден од сопствениците на оваа фирма е и сопругата на претседателот Бранко Црвенковски.

Во Агенцијата за електронски комуникации велат дека нема каков било политички притисок, ниту обид за одолжување на јавниот оглас.

Прочитај повеќе

Компјутери ќе го одредуваат судијата

sudstvo

24.10.2007 Компјутерски ќе се „решава“ кој судија ќе суди некој случај, ако Собранието го усвои предлогот на законот за судска служба што го подготви Министерството за правда. Со овој закон судската администрација се издвојува од државната, а се уредува прашањето на платите на судските службеници, што беше причина за нивниот штрајк во мај годинава. Во Синдикатот велат дека законот не ја подобрува состојбите со платите.

 
– Со менување на статусот на судската администрација и воведување на информатичка технологија се подобруваат условите за работа што заедно со одлуката на Владата за зголемување на платите на администрацијата, сме на добар пат да добиеме ажурна, ефикасна и транспарентна судска администрација, како логистика на судиите и нивното независно и самостојно одлучување – вели Димитар Ѓеорѓиевски, директор на Државниот управен инспекторат во Министерството за правда.

Прочитај повеќе

Македонија со скок од 10 места

19.10.2007  Република Македонија остварила скок од 10 места, од 46. на 36. место на ранг-листата која "Репортери без граници" ја објавија завчера, а со која се мери слободата на печатот во 169 земји во светот за 2007 година. Со индекс од 11,50 Македонија останала меѓу првите 50 земји во светот каде што се и речиси…

Прочитај повеќе

Crown Agents за 7,5 млн. евра ќе ги зајакнува капацитетите на Царината

carina

18.10.2007  Царинската управа на Македонија дополнително ќе ги зајакнува своите капацитети со помош на консултантски услуги на специјализирана агенција.

Ова денеска во Скопје го соопшти министерот за финансии Трајко Славески, кој што во име на македонската Влада пред неколку дена потпишал договор со британската агенција Crown Agents.

„Договорот е вреден 7,5 милиони евра, а е потпишан за наредните 24 месеци“, рече Славески прецизирајќи дека износот ќе биде исплатен пропорционално од буџетите за 2007, 2008 и 2009 година.

Прочитај повеќе

Македонија се простува од Тоше – ден на жалост

17.10.2007 Македонија денеска ќе се прости од поп ѕвездата Тоше Проески. Погребот со највисоки државни почести ќе се изврши во родното Крушево во 13 часот. Со ова, како што соопштија вчера од Владата се согласило и неговото семејството. Владата веќе објави дека денот на погребот на 26 – годишниот Проески е прогласен за Ден на…

Прочитај повеќе

Со парите од конфискуваниот имот ќе се полни буџетот

 

sudskopje

17.10.2007 Конфискуваниот имот ќе биде нов извор за полнење на буџетот. Со привремено одземениот имот ќе стопанисува дирекција како правно лице, а директорот на ова тело ќе го именува Владата. Ова е суштината на Законот за управување со конфискуван имот, имотна корист и одземени предмети во кривична и прекршочна постапка веќе доставен во собраниска процедура. Според предлогот, кој ќе оди во две фази, парите од продажба на неподвижниот и движниот имот одземен со правосилна судска одлука, веднаш по правосилното завршување на постапката, ќе се слеваат во народната каса. Имено, 20 проценти од средствата ќе одат директно во буџетот, а по 20 отсто на буџетските ставки наменети за финансирање на судската власт, Јавното обвинителство, дирекцијата, која допрва ќе се конституира, и Управата за извршување на санкции.

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец септември 2007 г.

bistromatno

11.10.2007 Обидот на Владата да потпише договор за продажба на термоцентралата Неготино со конзорциумот „Хач“ е најматен, а Индексот за перцепција на корупцијата на „Транспаренси интернешнал“(ТИ) е најбистар настан во септември во Македонија.

Ова е оценка на главните уредници на 16 највлијателни печатени и електронски медиуми во Македонија, во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација Транспарентност – Нулта корупција.

Вкупно 11 од 16 гласови во рубриката „матно“ се однесуваа на случајот „Хач“-втор пат, бидејќи овој случај беше и меѓу предлозите за најматни настани во август.

Прочитај повеќе

Мислење на експертскиот тим на ТНК по претставка

 logo_eng_jpg

09.10.2007  Мислење на експертскиот тим на Транспарентност Нулта корупција,по претставка во врска со јавно надавање за отуѓување на градежното земјиште лоцирано зад трговскиот центар Рамстор, сопственост на Република Македонија, наменето за изградба на хотел.

 

На 14. 09. 2007 година политичката партија СДСМ  до ТРАНСПАРЕНТНОСТ НУЛТА КОРУПЦИЈА достави претставка во врска јавно надавање спроведено од Министерството за транспорт и врски, за отуѓување на градежното земјиште лоцирано зад трговскиот центар Рамстор, сопственост на Република Македонија, наменето за изградба на хотел.

Врз основа на член 4 од Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер, со писмо број 0302-123 од 17.09.2007 година Транспрентност Нулта корупција се обрати до Министерството за транспорт и врски со барање да бидат доставени или да бидат достапни документи и информации кои се однесуваат на јавното наддавање за отуѓување на градежното земјиште лоцирано зад трговскиот центар Рамстор, сопственост на Република Македонија, наменето за изградба на хотел.

 

Прочитај повеќе