Претседателката на Транспарентност Нулта Корупција личност на годината по избор на А1 ТВ

Претседателката на Транспарентност Нулта корупција и универзитетскиот професор Д-р Слаѓана Тасева по избор на А1 ТВ е избрана помеѓу личностите што оставиле печат со својата работа и со своите изјави

 

 Уредниците на А1 телевизија направија избор од 14 личности : "Ова се луѓето кои се борци за слобода и демократија, за подобра Македонија. Ова се нивните проекции за 2011".


 Како и секоја друга година во Македонија, 2010 помина бурно и на моменти со експлозивни политички настани и изјави. Многу личности продефилираа на јавната сцена, кажаа убави и лоши нешта и си обезбедија место во меморијата на македонскиот граѓанин. Изборот на А1 ТВ падна на неколкумина ликови чии јавни настапи, изјави, укажувања, толкувања или постапки го привлекоа вниманието на јавноста и предизвикаа жестоки политички и експертски дебати.

 А1 телевизија е најгледана приватна телевизија во Република Македонија.

 

 

 

Прочитај повеќе

Верувале или не

bornotpress.jpg 17.12.2010 Транспарентност нулта корупција одржа прес конференција на која ги презентира аномалиите во борбата против корупцијата под наслов ВЕРУВАЛЕ ИЛИ НЕ. Настаните кои беа презентирани се засновани на резултати од работата на ТНК по претставките добиени од граѓаните за состојбите во борбата против корупцијата и криминалот и состојбата со транспарентноста во општеството.

 ТНК смета дека борбата против корупцијата која се води од страна на надлежните државни органи во Македонија сé повеќе добиваат облик на фарса зад која се задскриваат корупцијата и учесниците во коруптивните активности.

Иако, македонското законодавство е во значителен степен усогласено со меѓународните конвенции во сферата на казнено-правната заштита и превенција на корупцијата,. како што се Казнената и Цивилната конвенција против корупцијата на Советот на Европа, 20 Водечки принципи за борба против корупцијата, Конвенцијата на ООН за борба против корупцијата (UNCAC) и други. И покрај тоа оценките на ЕУ во извештаите за прогресот на Република Македонија во процесот на Евро интеграциjaта, како и оценките на други релевантни меѓународни организации, покажуваат дека во Република Македонија перманентно е изразен висок степен на загрозеност со сите видови на корупција, од висока или „системска„, до мала или „улична„, а институциите на системот, пред сè органите на откривање и судството, немаат доволен капацитет да се справат со овој проблем.

 

pdf proekt_veruvale_ili_ne 193.07 Kb

 

pdf veruvale_ili_ne_-_17122010_paunovski 91.53 Kb

 

 

 

Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

  16.12.2010 Транспарентност Нулта корупција на 17 декември 2010 г. (петок) со почеток во 11 часот во просториите на ТНК (ул. Наум Наумовски Борче 58 ) ќе одржи прес конференција на која ќе бидат презентирани аномалии во борбата против корупцијата, под наслов ВЕРУВАЛЕ ИЛИ НЕ. Настаните се засновани на резултатите од работата на Транспарентност нулта…

Прочитај повеќе

Постапката против Симо Груевски треба да запре

Неопходен е посебен закон за заштита на пријавувачи на корупција

 

 15.12.2010 Транспарентност Нулта Корупција укажува дека согласно Член 20 став 1 од Законот за спречување на корупцијата ( Сл весник бр. 83/84) не може да се преземе казнено гонење против г-дин Симо Груевски, поранешен член на бордот на директори и вработен во Телеком, а сегашен акционер. Согласно оваа законска одредба „не може да се преземе казнено гонење или да се повика на каква и да е друга одговорност лице што открило податоци што укажуваат на постоење на корупција.„

 

 

Прочитај повеќе

Мрачни денови за балканските премиери

stopcorruption.jpg 13.12.2010 Доаѓаат ли црни денови за политичарите на Балканот? Според она што се случува во Хрватска, која ја тресе корупциски земјотрес, може лесно да се случи потресите да добијат домино ефект во Западен Балкан. Во земјите што традиционално важат за корупциски рај, каде што поговорките од типот „парите вртат таму каде што не може ни бургијата“ се дел од народното творештво.

Дали под притисок на барањата на Европа неминовно ќе мора да се интензивира борбата против корупцијата, бидејќи тоа е и еден од најважните услови за приближувањето на овие земји кон ЕУ. Експертите се убедени дека колку земјите се поблиску до оваа цел, толку наближува денот кога мора да дојде до конечна пресметка. Доаѓа времето кога треба да им се стави крај на политичките договори за ненапаѓање и за амнестија од криминал и кривично гонење.

 
Прочитај повеќе

Сертификати на компании со добро корпоративно управување за 2010 година

 skm1_10122010.jpg10.12.2010 По повод Светскиот ден за борба против корупцијата – 9 декември, "Транспарентност – Нулта корупција" во соработка со Стопанската Комора на Македонија и Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија, во рамките на активностите за имплементација на Декларацијата Нула толеранција за корупцијата, традиционално по четврти пат доделија сертификати на компании со добро корпоративно управување во 2010 година.
Сертификати за 2010 година ии ги додели конзулот во Амбасадата на Кралството Норвешка Г-дин Херман Баскар на компаниите: Макстил, Охридска Банка, Македонски Телеком АД, Раде Кончар – ТЕП, Раде Кончар – сервис и поправка на електрични производи и ПроКредит Банка.
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Доделување на Сертификати за “Избор на компанија со добро корпоративно управување“

 09.12.2010 По повод "Светскиот ден за борба против корупцијата 9-ти Декември", невладината организација Транспарентност – Нулта корупција, во соработка со Стопанската комора на Македонија и Стопанската комора на Северо-Западна Македонија, во рамки на активностите за имплементирање на Декларацијата Нула толеранција за корупцијата, традиционално четврта година по ред доделуваат  Сертификати на компаниите од Република Македонија кои ги исполнија критериумите за добро корпоративно управување.
 
Свеченото доделување на сертификатите ќе се одржи на 10.12.2010 година (петок) во просториите на Стопанската комора на Македонија, сала 4 на V-ти кат, со почеток во  11.30 часот.

 

Прочитај повеќе

Глобален барометар на корупцијата за 2010 г.

09.12.2010 Корупцијата се зголемила во последните три години, сметаат шест од 10 луѓе во светот, а еден од четворица изјавил дека платил поткуп во изминатата година. Ова се резултатите од Глобалниот корупциски барометар за 2010, истражување на јавното мислење во врска со корупцијата на светско ниво, кое денес, на Светскиот ден за борба против корупцијата, е објавено од страна на Transparency International (TI).
    Мислењата во врска со анти- корупциските трендови се најнегативни во Европа и Северна Америка, каде што 73 %, односно 67 % од луѓето сметаат дека корупцијата забележува пораст во последните три години.
    И покрај овие резултати, истражувањето исто така дојде до наоди дека секој седми од 10 луѓе е спремен да пријави случај на корупција.

 

pdf obrakjanje_tnk_9_dekemvri_2010 118.49 Kb 

 

 pdf prezentacija_gcb_2010 150.07 Kb

 

  pdf gcb_2010_macedonian 231.42 Kb

 

pdf gcb_2010_cesto_postavuvani_prasanja 115.36 Kb

 

 

Прочитај повеќе

Покана до медиумите

 07.12.2010 Невладината организација "Транспарентност – нулта корупција" на ден 09.12.2010 (четврток) ќе одржи прес- конференција во НВО Инфо Центар (ул. Никола Тримпаре бр. 18-1/5), со почеток во 11 часот.  На прес- конференцијата ќе се презентираат  резултатите од Глобалниот барометар за корупцијата (Global Corruption Barometer) во 2010 година којшто го објавува глобалната коалиција за борба против…

Прочитај повеќе

Корупција?

corruption_happens.gif 30.11.2010 69 проценти од граѓаните кои ја посетиле нашата веб страница сметаат дека преку проектот Скопје 2014 се „перат“ пари. Во анкетата на Радио Слободна Европа, само 22 проценти од анкетираните, се на мислење дека нема простор за такви сомневања.
Извори од опозициската СДСМ велат дека владата остава простор за сомневања во тендерските постапки. За нив е несфатливо по кои критериуми на пример се исплаќаат авторските хонорари на проектите од Скопје 2014? Тие се сомневаат дека високите хонорари се само начин да се свртат парите во круг.
И министерката за култура Елизабета Канческа Милевска, чие Министерство се јавува како инвеститиор на четири проекти од Скопје 2014, вели дека дека секој проект опфаќа повеќе фази на изградба, што подразбира склучување на неколку договори.
 
Прочитај повеќе