Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец август 2023 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец Август 2023 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со…

Прочитај повеќе
Вести

Максимизирање на влијанието и заштита на укажувачите: клучната улога на системите за внатрешно пријавување

Укажувачите имаат клучна улога во заштитата на јавноста, компаниите и институциите од неоткриена корупција, лошо управување и друго недолично однесување, како и нивните штетни последици. Тие овозможуваат рано откривање на неправилностите, давајќи им можност на организациите да преземат дејствија пред да се предизвика штета во јавноста, да се предизвика одговорност или да се доведе до…

Прочитај повеќе
Вести

Јовески да поднесе оставка, побара Платформата на граѓански организации за борба против корупција

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата денеска побара оставка од Републичкиот јавен обвинител, Љубомир Јовески, поради постапувањето на јавното обвинителство во врска со пожарот во тетовската модуларна болница каде 14 лица го загубија својот живот. „Од изведеното во документарецот „Убиство во Тетово“, истрагата на јавното обвинителство за случајот не е целосна и не…

Прочитај повеќе
Вести

Исполнетост на препораките според Национален систем за интегритет за Народниот правобранител

Транспаренси Интернешнл- Македонија (ТИ-М) во 2016 година го подготви извештајот: „Националниот систем за интегритет на Македонија”, кој содржи анализа на состојбата со столбовите на интегритет на Македонија во однос на корупцијата и ефективноста на националните напори за справување со корупцијата. Во рамките на овој извештај е направена анализа и е дадена оценка за 15 столбови,…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец јули 2023 година

“БИСТРО – МАТНО”   БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец ЈУЛИ 2023 година   ========================================================================= Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна и годишните анкети за корупција во рамки на проектот што го нарековме „Бистро-Матно“. Проектот имаше голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со текот на времето прерасна во…

Прочитај повеќе
Вести

Оглас за вработување во Транспаренси Интернешнл Македонија

Транспаренси Интернешнл –Македонија (TИ-М) има потреба од квалификувани кандидати кои ќе работат во канцеларијата во Скопје за следниве  работни места: Проектен асистент   Опис на работа: – Поддршка на проектниот координатор во спроведување на проектни активности – Комуникација со проектниот тим и надворешни лица -Учество во следење и спроведување на проектните активности – Логистичка поддршка…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец јуни 2023 година

  “БИСТРО – МАТНО”   БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец Јуни 2023 година         Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна и годишните анкети за корупција во рамки на проектот што го нарековме „Бистро-Матно“.   Проектот имаше голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со…

Прочитај повеќе
Вести

Целосна исполнетост на препораки според Национален систем за интегритет за Државната комисија за спречување на корупцијата

Транспаренси Интернешнл- Македонија во 2016 година го подготви извештајот: „Националниот систем за интегритет на Македонија”, кој содржи анализа на состојбата со столбовите на интегритет на Македонија во однос на корупцијата и ефективноста на националните напори за справување со корупцијата. Во рамките на овој извештај е направена анализа и е дадена оценка за 15 столбови, кои…

Прочитај повеќе
Вести

Исполнетост на препораки според Национален систем за интегритет за граѓанскиот сектор во Македонија

Транспаренси Интернешнл- Македонија во 2016 година го подготви извештајот: „Националниот систем за интегритет на Македонија”, кој содржи анализа на состојбата со столбовите на интегритет на Македонија во однос на корупцијата и ефективноста на националните напори за справување со корупцијата. Во рамките на овој извештај е направена анализа и е дадена оценка за 15 столбови, кои…

Прочитај повеќе
Вести

Номинација на членови во комисијата за спроведување на избори за членови на Судски совет

Платформата на граѓански организации за борба против корупција и Блупринт групата за реформи во правосудството, Ве известуваaт дека не номинираа предлог член и негов заменик на Комисијата за спроведување на избори за членови на Судскиот совет од редот на судиите, а по основ на распишаниот јавен повик согласно член 14 од Законот за Судски совет…

Прочитај повеќе