Пријави Корупција достапна и како Андроид апликација на албански јазик

prijavikorupcija.jpg
 
22.10.2012 Проектот „Пријави Корупција“ кој е имплементиран од страна на организациите Транспаренси Интернешнл – Македонија и Центар за меѓународни односи од Вашингтон покрај веќе постоечките апликации на македонски и англиски јазик, ја доби и својата мобилна апликација за Андроид на албански јазик.

Апликацијата им дозволува на корисниците да ги пријават случаите на корупција, да селектираат категории, локација или пак да ги листаат веќе поставените пријави кои се прикачени на оваа страна.

Оваа апликација  е прва од ваков вид на Балканот, но и во Европа. Пријавите се  проверуваат од тимот кои работи позади овој проект, а верификуваните ќе бидат поставени на веб сајтот www.prijavikorupcija.org , како и автоматски на оваа апликација.
 
 
 
 
Прочитај повеќе

ТИ-Македонија денес отвори канцеларија во Тетово каде ќе функционира Центар за совети и правна помош

press15102012.jpg 15.10.2012 Од денес во Тетово започна да работи канцеларија на Транспаренси Интернешнл -Македонија во која ќе функционира Центар за совети и правна помош на. Во канцеларијата лично, преку телефонско јавување или електронска пошта граѓаните ќе добијат правни совети за случаите поврзани со корупција. Канцеларијата обезбедува правни совети и прима претставки кои се поврзани со корупција, а се со цел да се идентификува структурна, институционална и правна слабост.

На тој начин, тетовци ќе имаат можност да го споделат своето искуство и да кажат на другите за да на тој начин се прошири борбата против корупцијата.

 
 
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Шлаканица од Брисел за корупцијата

ec.jpg12.10.2012 Корупцијата и борбата со организираниот криминал и понатаму останува болна точка во извештаите на Европската комисија за напредокот на земјава. Последниот извештај, кој се оценува како еден од најпозитивните во земјава, по четврти пат детектира одредени слабости во справувањето со големите корупциски скандали во земјава. Во него се укажува дека е потребна силна рамка за превенција од корупцијата, особено зголемена транспарентност во работата на јавните тела и употребата на јавните фондови. Со цел да обезбеди соодветна истрага, гонење и санкционирање на случаите на корупција, телата за спроведување на законот треба да се проактивни, добро координирани и ефикасни. За да се следи успехот на актикорупциските политики, неопходно е воспоставување веродостојна судска статистика.

Претседателката на невладината „Транспаренси интернешенел Македонија“, Слаѓана Тасева, вели дека прелистувајќи го извештајот, може да се забележи дека корупцијата и понатаму останува клучен проблем.

 
 
Прочитај повеќе

Истражување: Корупција во образованието има. Kако да се справиме со неа?

rt12102012.jpg 12.10.2012 Државната Комисија за спречување на корупцијата во соработка со ОБСЕ и Транспаренси Интернешнал Македонија спроведе истражување според кое образованието, особено високото е извор на корупција. Дури 56,2% од испитаниците сметаат дека корупцијата е распространета во високото образование 55,1% е распространетоста на корупцијата во земјава според граѓаните 56,2% или најмногу од испитаниците сметаат дека корупцијата е најзастапена на универзитетите.
Многу распространета, ова е општото мислење за нивото на распространетост на корупцијата во Македонија. Истражувањето кое го спроведе ОБСЕ во соработка со Државната комисија за спречување на корупцијата и Транспаренси Интернешнал Македонија покажува дека перцепцијата за корупцијата во земјава е над европскиот просек и изнесува 55,1%. Понегативно мислење во однос на распространетоста на корупцијата имаат етничките Албанци од кои 75% сметаат дека таа е многу распространета, наспроти 47% од етничките Македонци.
 
 
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Презентација на резултати од работењето на веб платформата www.priavikorupcija.org

press29092012.jpg 29.09.2012 ТИ Македонија одржа прес конференција на која ги презентираше резултатите за работењето на веб платформата  и апликацијата за пријавување корупција www.prijavikorupcija.org примени во периодот 01.09.2011 г. – 28.09.2012 година.

 

Во прилог се анализата  и презентацијата од прес конференцијата.

 

pdf analiza_www.prijavikorupcija.org 506.73 Kb

 

pdf prezentacija_prijavi_korupcija 753.01 Kb

 

 

Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

prijavikorupcija.jpg 28.09.2012 Transparency International Macedonia (ТИ – Македонија ) на 29 септември 2012 г. (сабота) со почеток во 12:30 часот во просториите на организацијата (Ул. Наум Наумовски Борче бр. 58, спроти Светска Банка) ќе одржи прес конференција на која ќе се презентираат резултатите од работењето на веб платформата и апликацијата за пријавување на корупција. Анализата содржи информации за тоа колку случаи биле пријавени и на што граѓаните најмногу се жалат.
 
 
Прочитај повеќе

Ќе се засили контролата на финансирањето пред избори

udripari.jpg 24.09.2012 Како резултат на препораките на ОБСЕ и ОДИХР, но и на забелешките на ГРЕКО во евалуациајата за Република Македонија, во собраниска процедура се најде и законот за финансирање на политичките партии
Во законот за финансирање на политичките партии се уредени начинот и постапката за обезбедување на финансиските средства, потоа располагање со средствата за тековната работа и дејствување на политичката партија, но најважно од се  се промените во начинот на контрола на финансирањето  и финансиско-материјалното работење на политичките партии.

Последниот извештај на ГРЕКО укажува дека досегашните измени и дополнувања на Изборниот законик се повеќе козметички во однос на финансирањето на предизборните кампањи и дека мал напредок е направен во транспарентното трошење на финансиските средства од страна на политичките партии за време на изборната кампања.Оттаму и предложените измени се однесуваат на редовното финансирање на политичките партии, како и во однос на потребата од државните органи да превземат поконкретни чекори за да се осигури дека се воспоставени неопходните процедури за да можат да се применат санкциите, како што е губењето на јавно финансирање.
 
 
Прочитај повеќе

ОЕЦД: Корупцијата и сивата економија пречки за развој на малите и средните претпријатија

oecd.gif 21.09.2012 Корупцијата, сивата економија, јавните набавки, инфраструктурата, инвестициските јавни политики и политиките за конкурентност се главните пречки за развој на малите и на средните претпријатија во земјава. Ова го покажува анкетата на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) која била спроведена во Македонија и во регионот за потребите на проектот „Платформа за развој на претпријатија и иновации“.

ОЕЦД анкетирала мали и средни претпријатија од Македонија, но и од земјите од регионот кои во три последователни години – 2008, 2009 и 2010 година – оствариле раст од 20%, интересирајќи се за проблемите кои им стојат на патот за да постигнат посилен раст. Проблемите речиси кај сите земји се исти, а во Македонија испитаниците посочиле дека најголем проблем се корупцијата и сивата економија.

 
 
Прочитај повеќе

Совет на Европа: Македонските судови работат поефикасно

councilofeurope.jpg 20.09.2012 Комисијата за ефикасност на правосудството на Советот на Европа денеска го објавува извештајот во кој се прави евалуација на европските правосудни системи.
Извештајот на Советот на Европа на 458 страници нуди споредбени табели и анализи во повеќе области, како буџетот кој се издвојува за правосудниот систем, организацијата, бројот и составот на вработените во правосудниот систем, времетраењето на судските процедури, бројот на адвокатите, родовата застапеност кај судиите и обвинителите, начинот на кој се регулира односно решава приливот на предмети, користењето на новите технологии во правосудните процедуир (е-правда) итн.
Од анализата на податоците изнесени во извештајот за Република Македонија, во споредба со претходните извештаи е забележан позитивен тренд.
 
 
Прочитај повеќе

Нов обид да секнат „црните“ пари во партиските буџети

greco.jpg 19.09.2012 Македонија ќе имплементира нова тура препораки на ГРЕКО (Група на држави во борба против корупцијата) во Законот за финансирање на политичките партии, откако со ланските интервенции не успеа да ја задоволи меѓународната организација. Во последниот извештај на ГРЕКО (од 23 март оваа година), особено ако се чита меѓу редови, со оглед на тоа што странците се трудат и низ нивните критики да провејува позитивен тон, може да се види сериозен револт од обидот на македонските институции да му „продадат“ (на ГРЕКО) безначајна интервенција во Законот како да е суштинска измена.

Една од главните препораки на ГРЕКО беше да се определи едно тело кое ќе врши надзор врз финансиското работење на политичките партии, што резултираше со одлуката оваа обврска да му припадне на Државниот завод за ревизија. Но, освен тоа што Заводот веќе не можеше да ескивира и да ја дели одговорноста со други институции, не беше направено ништо со кое тој би се поттикнал поревносно да го открива или да го превенира криминалот поврзан со партиските пари. „ГРЕКО мора да потенцира дека имплементацијата на препораката бара мошне пообемни промени во сегашниот систем на надзор“, пишува во извештајот на организацијата, која на крајот заклучува дека препораката не е имплементирана.
 
 
 
 
Прочитај повеќе