Вести

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ПРАВЕН СОВЕТНИК

Транспаренси Интернешнл –Македонија (TИ-М) има потреба од квалификуван кандидат кој ќе работи во канцеларијата во Скопје за работно место-Правен советник. Опис на работа: дава правни совети на граѓани во Центарот за правни работи (Advocacy and Legal Advice Center – ALAC) врши задачи на евидентирање и известување на предметите за правни совети самостојно спроведува истражувања и…

Прочитај повеќе
Вести

Организациите за заштита на укажувачите повикуваат на итни реформи по отпуштањето на укажувач од Обединетите нации

Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP) го прекина работниот однос на укажувачот Џон О’Брајан кој пријави корупција во проектите за климатски промени на UNDP. Government Accountability Project (Проектот за отчетност на владите), Транспаренси Интернешнл и Меѓународната мрежа за укажување (Whistleblowing International Network) се загрижени поради постојаниот тренд на укажувачи од ОН кои се отпуштани или кои се соочиле…

Прочитај повеќе
Вести

Одржан вебинар во рамките на проектот „Борба против незаконските текови – Како регулативите против перење пари се усогласуваат со заштитата на податоци“

Во рамките на проектот Борба против незаконските текови – „Како регулативите против перење пари се усогласуваат со заштитата на податоци“, на 3ти март 2022 се одржа вебинар. Овој проект се спроведе во периодот од 1 декември 2020 година до 31 мај 2021 година и е прв регионален проект од овој тип спроведен помеѓу Македонија, Албанија,…

Прочитај повеќе
Вести

Вебинар во рамките на проектот „Борба против незаконските текови – Како регулативите против перење пари се усогласуваат со заштитата на податоци“

  Проектот Борба против незаконските текови – „Како регулативите против перење пари се усогласуваат со заштитата на податоци“ се спроведе во периодот од 1 декември 2020 година до 31 мај 2021 година и е прв регионален проект од овој тип спроведен помеѓу Северна Македонија, Албанија, Црна Гора, и Косово. Целта на проектот е да се…

Прочитај повеќе
Вести

Индекс на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2021 година | Македонија ја подобрува својата позиција во борбата против корупцијата

Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2021 открива декада на стагнирачки нивоа на корупција меѓу злоупотребата на човековите права и пад на демократијата Македонија ја подобрува својата позиција во борбата против корупцијата   27 земји со историски најнизок резултат Објавениот ИПК за 2021 од страна на Транспаренси Интернешнл ни покажува дека корупциските нивоа се…

Прочитај повеќе
Вести

Индекс на перцепција на корупција (ИПК) 2021 година

Транспаренси Интернешнл – Македонија Ве поканува на прес-конференција на 25.01.2022 (вторник) со почеток во 10:00 часот на која ќе ги презентира наодите од Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2021 година. На прес конференцијата претседателката на Транспаренси Интернешнел Др. Слаѓана Тасева ќе информира за конечниот резултат; за методологијата на основа на која е формиран…

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл Македонија одбележува 15 години од своето постоење

Транспаренси Интернешнл Македонија одбележува 15 години од своето постоење   Деновиве ТИ М доби и ре-акредитација во глобалната коалиција “Transparency International” Реакредитацијата се повторува на секои 3 години и ова е наша 4-та реакредитација   Транспаренси Интернешнл Македонија одбележува 15 години од своето постоење како организација активна во борбата против корупцијата. Во изминатите години ТИ-Македонија…

Прочитај повеќе
Вести

Дали државите од ЕУ пропуштаат да ги заштитат укажувачите?

Луѓето кои откриваат злоупотреби остануваат незаштитени додека повеќето земји од ЕУ го пропуштаат крајниот рок за транспонирање на Директивата на ЕУ за укажување Од Мари Теракол (Транспаренси Интернешнл) и Ајда Ноерс (Меѓународна мрежа за укажување) Укажувањето е еден од најефикасните начини за откривање и спречување на штета. Сепак, само 47 отсто од европските граѓани чувствуваат…

Прочитај повеќе
Вести

Четврти Извештај од мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при процедурите за вработување во јавниот сектор

Транспаренси Интернешнл – Македонија (ТИ-М) во рамки на активноста поддржана од Проектот на УСАИД за граѓанско учество и во соработка со ДКСК го подготви четвртиот тримесечен Извештај од мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при процедурите за вработување во јавниот сектор за периодот од јули до септември 2021…

Прочитај повеќе
Вести

Корупција во сферата на градежништвото–препораки за поголема транспарентност и јавна контрола над работењето на надлежните органи и институции во областа на урбанизмот

Транспаренси Интернешнл – Македонија во соработка со Државната комисија за спречување на корупција одржа конференција на која ја објави анализата за ранливоста кон корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво. Истражувањето беше спроведено во рамки на активноста: „Проценка на ранливоста кон корупција во државните институции и власти за просторно планирање,…

Прочитај повеќе