Државата ќе може да експропира енергетски објекти

energetika 19.07.2008 Државата, доколку оцени дека станува збор за национален интерес, во иднина ќе може да стави рака врз значајни енергетски капацитети. Ова е суштината на новините во законите за експропријација, а поврзани со Законот за енергетика, кои вчера по итна постапка ги донесе Собранието, и покрај реакциите во стручната јавност дека измените се донесени тајно, без поширока расправа и засегаат во интересите на инвеститорите. За измените и дополнувањата на Законот за експропријација гласаа 67 пратеници и ниту еден против и воздржан.

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец јуни 2008

bistromatno 10.07.2008 Насилството и неправилностите на предвремените избори, кои завршија со еден загинат, десетици ранети и повредени во престрелки и тепачки е најматен настан во јуни.

Ова е оценка на 18 главни уредници во највлијателни печатени и електронски медиуми во Македонија, во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“.

Единаесет уредници ги избраа изборите, кои се сведоа на канибалска борба за власт, во која не се избираа средства, ниту пак беше важен угледот на државата, за најматни. Македонија со вакви избори испрати лоши сигнали за демократските процеси, загуби време и чекор во евроатланските интеграции.

 

Прочитај повеќе

Трибина за корупција во образованието

rteducation07072008 07.07.2008 Има согледувања дека во македонското образование има корупција, но нема многу вистински случаи за да може да се зборува за проблем со корупција онака како што е дефиниран во Кривичниот законик.

Ова денеска го изјави Слаѓана Тасева од невладината организација Транспаретност нулта толеранција на трибината „Знаењето е вистинска инвестиција – образование без корупција“, во рамките на проектот „Антикорупциски мерки во образованието“ имплементиран од македонската Влада, а финансиран од Владата на Кралството Норвешка.

 

Прочитај повеќе

Деведесет отсто од обвиненијата завршуваат со осуда

judge 26.06.2008 Вкупниот обем на пријавен криминал во Македонија лани се зголемил за 11,8 отсто во споредба со претходната година. Опаѓање има кај малолетните лица, додека, пак, бројот на непознати сторители пораснал за 15 проценти. Два процента е намален бројот на отфрлени кривични пријави, кој изнесува 21,6 отсто, а бројот на изречени осудителни судски пресуди се зголемил од 87,36 проценти, колку што имало пред две години, на 91 процент во 2007 година.

Мерката притвор бележи тенденција на мало намалување, па ако пред две години била изречена за 642 лица, една година подоцна тој број изнесува 609 лица. Обвинителската статистика покажува и дека биле поднесени обвиненија против 12.819 лица, што е за 98 лица повеќе од претходната година. Основните судови донеле пресуди против вкупно 12.859 лица, додека тој број во 2006 година изнесувал 12.634. Интересно е што во 91 процент судовите изрекле осудителни пресуди, и тоа за 11.781 лице.

 

Прочитај повеќе

Водите се ризичен сектор за корупција

gcr2008press 25.06.2008 Водите се ризичен сектор за корупција поради голем прилив на јавни пари. Милионските инвестиции во изградба на системи за наводнување, хидроцентрали и брани можат да бидат основа за развивање корупција во планирањето. Комплексноста на проектите што ги опфаќаат водите ги прават набавките профитабилни, а манипулациите тешко можат да се откријат.


Ова, меѓу другото, го нотира претседателката на „Транспарентност – нулта корупција“, Слаѓана Тасева, на вчерашната прес-конференција, кога го презентираше глобалниот корупциски извештај за 2008 посветен на корупцијата во управувањето со водните ресурси на „Транспаренси интернешенел“.

 

Прочитај повеќе

Глобален корупциски извештај за 2008 година

gcr200825.06.2008 Корупцијата во водниот сектор ги става животите и егзистенцијата на билиони луѓе на ризик. Како што покажува Глобалниот корупциски извештај за 2008 година, почетокот на климатските промени и зголемената важност  за обезбедување на вода низ целиот свет ја прави борбата против корупцијата во овој сектор, поургентна отколку било кога. Без зголемена поддршка за да се спречи корупцијата во секторот за вода, ќе се случат високи трошоци по економскиот и човечки развиток, уништување на виталните екосистеми, и зголемување на социјалната тензија, дури и конфликт за овој неопходен ресурс. Овој извештај јасно покажува дека предизвикот на корупцијата мора да се препознае во многу глобални политички иницијативи за еколошка стабилност, развој и сигурност кој што се поврзани со водата.

 

Прочитај повеќе

Повеќе зијан отколку ќар од „Чебрен“ и „Галиште“

  pb18062008
19.06.2008 Македонија повеќе губи отколку што добива ако дозволи изградба на хидроцентралите „Чебрен“ и „Галиште“ според предвидениот проект, предупредија учесниците на вчерашната дебата што ја организира „Транспарентност – нулта корупција“. Нивната главна забелешка е дека хидроцентралите ќе ги исцрпат водните ресурси во Црноречието. Експертите посочија дека овие проблеми произлегуваат од лошите понуди за изградба на објектите, во кои не се водело сметка за интересите на сите корисници на водите. Во тендерот не е доволно анализиран пристапот кон управувањето со водните ресурси. Треба да се имаат предвид сите природни аспекти на сливното подрачје, како и интересите на сите корисници на водата. Изведувачите процениле дека целото количество вода треба да се користи за енергетски цели – вели Јордан Ставров, хидроенерголог.Експертите бараат од водата во Црна Река годишно да се остават 80 милиони кубни метри за населението, 365 милиони за наводнување, 50 милиони за рибници и 68 милиони за биолошки минимум. Во ваков случај, за производство на струја остануваат околу 150 милиони кубни метри вода.
 
Прочитај повеќе

Покана за јавна дебата

logo_mkd_jpgТема: “Развојот на енергетските ресурси и   заштитата наводите и животната средина“
 -Што се добива, а што се губи со изградбата на ХЕ Чебрен и ХЕ Галиште

 

„Транспарентност – Нулта Корупција” е невладина организација чија главна определба е борбата против корупцијата и почитувањето на принципите за владеење на правото и транспарентното, одговорно и отчетно однесување на сите одговорни учесници во процесите кои се одвиваат во Република Македонија.

Во изминатите неколку години постојано бевме вклучени во активно следење на процесите за трансформација и приватизација на електро енергетскиот сектор. Во текот на оваа година со внимание ги следиме состојбата со менување на Законот за енергетика; постапката за приватизацијата на термо електраната Неготино како и сите аспекти кои произлегуваат од иницијативата за изградба на хидроелектраните Чебрен и Галиште на реката Црна.

 

Прочитај повеќе

Владата на Романија со Антикорупциска стратегија за 2008-2010 година

ti 06.06.2008 Transparency International Romania изјави дека се усвојува Националната Антикорупциска Стратегија за ранливите сектори и локалната јавна администрација за 2008-2010 година, на состанокот на Владата на 04 јуни 2008 година, и се смета дека ќе биде вистински чекор за јавната административна област, по одобрувањето на Акциониот план за комплетирање на индикаторите воведени од Европската Комисија по примањето на Романија во Европската Унија.

Усвојувањето на Секторскиот Акционен план за јавната администрација може да придонесе за постигнување конкретни резултати, како последица на специфичните активности усвоени од посебните потреби на секој пристапен сектор.

 

 

Прочитај повеќе

Изборите ќе ги одложат енергетските тендери

powerplant 10.06.2008 Наместо да се забрзаат процедурата, за најмалку една година ќе доцни реализацијата на тендерите во енергетиката, кои многу пати се потенцираа како суштински за државата, односно за нејзината енергетска иднина. Дотолку повеќе ако се знае дека земјата има ограничени енергетски потенцијали и се' поголема побарувачка од електрична енергија, а троши многу пари за увоз на скапа струја. Причина за тоа се предвремените парламентарни избори и дополнителниот период за формирање на новиот состав на владата, што ќе се случи најверојатно во август. Така, наместо во мај да се завршеше парафирањето на документите, како што беше предвидено и потоа да започнеше реализацијата на новите проекти, процедурите се одложени за наесен. Стартот, пак, на изградба, во најповолна варијанта, ќе биде најрано в година напролет, сметаат експерти.
 
Прочитај повеќе