Против државата нема право на жалба

vaga 07.10.2009 На незадоволните граѓани од пресудите на Управниот суд две години им е скратено уставното право на жалба оти во Законот за управна постапка не е предвидена двостепеноста на постапката пред Управниот суд. Скандалозниот превид на Министерството за правда и законодавецот деновиве е корегиран со одука на Уставниот суд кој со одлука ја укина уставно спорната одредба и привремено правото на жалба го врати во Врховниот суд.
 
Прочитај повеќе

Тендерите се уриваат со поткуп и со незнаење

doubledecker 05.10.2009 Корумпираност, договори во четири очи, нестручно подготвена документација, процедури што траат по неколку месеци, високи банкарски гаранции, како и широк простор за утврдување на критериумите, се причини поради кои повеќе од 15 проценти од тендерите во државава пропаѓаат, сметаат стручњаци и политичари. – Имаме рекорден број на тендери што паѓаат. Сосема е јасно дека тоа се случува зашто не победил тој што треба. Тоа е случај со сите тендери што се распишани во државава во последниве три години.
 

Прочитај повеќе

Ја есапи ли некој ревизијата

dzr-office 05.10.2009 Ја сфаќа ли некој сериозно ревизијата која обелоденува скандалозни извештаи за министерства, агенции, дирекции, бироа…? Дали трошачите на народни пари се плашат од наодите на врховната контролна институција? Како што стојат работите, никој не обрнува внимание на ревизорските извештаи, кои само одекнуваат како куршум во празно и како ветер во магла. Институциите, за кои тие се однесуваат, со невидена ноншалантност ги примаат обвинувањата на своја сметка, а кој како мисли се оградува од нападите на ревизорот или ги прима како добронамерни. Ист стил и сличен третман за ревизијата практикува и врвот на власта. Експертите сметаат дека таквиот катастрофален однос зборува за лошо и неодговорно владеење.
 

Прочитај повеќе

Јавна дебата на тема ,,Како Република Македонија да дојде до суштински судски реформи,,

jd30092009 01.10.2009 Во организација на канцеларијата за правни совети на граѓаните (ALAC Advocacy and Legal Advice Center)  која функционира во рамките на Транспарентност-Нулта корупција, на 30.09.2009 година (среда) беше организирана јавна дебата на тема ,,Како Република Македонија да дојде со суштински судски реформи,,. Потребата за организирање на една таква јавна дебата произлезе од  самите  претставки на грѓаните кои во оваа канцеларија најмногу се жалат против работењето на судовите.

 

На дебата во кои учествуваа над 30 лица, со свои излагања и дискусии се јавија врвни експерти и аналитичари добри  познавачи на праводудниот ситем  и сферата на заштитата на човековите права во РМ, како универзитетски професори, Министерот за правда, Народниот правобранител, претставници на невладиниот сектор и медиумите, членови на Судскиот совет, претседатели на судови, судии, извршители, адвокати и нотари.

 

 

Прочитај повеќе

До средствата за јавно информирање

Предмет: Покана за следење на јавната дебата на тема ,,Како Република Македонија да дојде до суштински судски реформи ?,,

 

Во рамките на “Транспарентност-Нулта корупција” секојдневно функционира канцеларијата за правна помош на граѓаните (Advocacy & Legal Advice Center – ALAC), проект подржан и координиран од седиштето на Transparency International во Берлин. Проектот има за цел да ги охрабри граѓаните активно да учествуваат во борбата против корупцијата.

 

pdf dneven_red_30092009 70.71 Kb

 

 

Прочитај повеќе

Малите партии незадоволни од Законот за финансирање

campaign2008
24.09.2009 По месец и половина од примената на измените и дополнувањата на Законот за финансирање на политичките партии, на површина излегоа и првичните проблеми. Претставници на помалите политичките партии на работната средба со министерот за правда Михајло Маневски во врска со примената на Законот, најмногу забелешки упатија на обврската за објавување на извештаите во некој дневен весник и во „Службен весник“. Тие побараа да бидат ослободени од таа обврска бидејќи буџетите им се мали.
 
Прочитај повеќе

Корупцијата табу тема за бизнисмените

pressgcb2009
24.09.2009 Корупцијата во приватниот сектор многу малку е истражена, бидејќи македонските бизнисмени повеќе зборуваат за другата страна, отколку дали чесно и фер го водат својот бизнис.

Ова денеска го посочи претседателот на невладината „Транспарентност – Нулта корупција“, Слаѓана Тасева, презентирајќи го најновиот глобален извештај посветен на корупцијата во приватниот сектор.
 
Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец август 2009 г.

bistromatno 13.09.2009 Одлуката на Апелациониот суд во Скопје да ја укине пресудата со која ЕВН требаше да му плати на ЕЛЕМ 200 милиони евра е најбистар настан во август.

Тоа е речиси едногласна одлука на главните уредници на електронските и печатените медиуми кои учествуваа во анкетата Бистро – Матно на Новинската агенција Макфакс и на невладина организација „Транспарентност нулта корупција". За одлуката на Апелација гласаа 12 од вкупно 14 учесници во анкетата.

Матната страна на корупцијата во август речиси рамноправно ја одбележаа два настана. Одлуката на Министерството за внатрешни работи тендерот за набавка на маици за полицијата да го додели на маркетинг агенција е на прво место со 7 гласа.
 
Прочитај повеќе

Независното судство зависно од буџетски пари

vaga
09.09.2009 Секоја година се одвојуваат се' помалку пари од Буџетот за судовите во Македонија, со што се доведува во прашање независноста на судскиот систем во државата. Потребни се законски измени со кои ќе се одвојат најмалку 2 отсто од парите во Буџетот за да може да се изгради независна судска власт. Ова вчера го порача Јово Вангеловски, претседател на Врховниот суд на Македонија, на работната средба со претседателите на судовите, а на која беше присутен и министерот за правда Михајло Маневски. Тие разговараа за транспарентноста во работењето на судовите, за судењето во разумен рок и за начинот на финансирање на судовите.
 
Прочитај повеќе

Ќорсокак во Виена – загрозеноста на Конвенцијата на ОН против корупција

ti

03.09.2009 Седум дена владини преговори во Виена не успеаја да ги решат разликите околу формирање на механизам за проверка на Конвенцијата на ОН против корупција (UNCAC). Неуспех на разговорите во Виена е голема пречка и предизвикува сериозен сомнеж врз можноста за ефективен механизам за испитување на спроведувањето на анти-корупциските обврски на самитот на 137 земји, која ќе се одржи во ноември. 

 

Прочитај повеќе