Tl го поздравува нагласување на “антикорупцијата“ во новиот Извештај на ЕК

 ti

06.10.2008 Transparency International го поздравува новото нагласување на “антикорупцијата“ во новиот Извештај за напредокот на земјите за проширување во ЕУ оваа година кој што покрива осум земји. Transparency International ја поддржува целосната критична оценка од страна на Комисијата за нивоата на корупција во земјите кои што тежнеат за влез во Европската Унија, и нејзиното препознавање на слабиот напредок кој што бил направен во борбата против корупцијата.

 

“Малиот  забележан напредок во борбата против корупцијата поставува загрижувачки преседан, доведувајќи го прашањето за способноста на државните институции да постигнат суштински и постојани реформи во сите области“ –изјави Miklos Marschall Директор на Transparency International за Европа и Централна Азија.

 

Прочитај повеќе

ЕК – Македонија не ги исполни политичките критериуми

ec 05.10.2008 Македонија направи одреден прогрес, но не ги исполни политичките критериуми, се наведува во стратегијата за проширување што денеска ја објави Европската комисија.

Парламентарните избори во 2008 година не ги исполнија меѓународните стандарди, а препораките на ОБСЕ/ОДИХР треба да бидат целосно исполнети, се наведува како главна забелешка во документот на комисијата во Брисел.


Комисијата има забелешки и за недостигот на конструктивен политички дијалог меѓу главните политички партии и актери, што се одразува врз функционирањето на политичките институции, но додава дека сега се зголемени напорите за зајакнување на политичкиот дијалог.

 

Прочитај повеќе

13тата Интернационална Антикорупциска Конференција стартува на 30ти Октомври во Атина, Грција

13iacclogo 

 

 

 

 

 

 

29.10.2008 Додека светот се соочува со финансиски, енергетски кризи и кризи за храна и предизвици за владеење и одговорност за кој се зазема став, глобалната антикорупциска заедница се собира за 13тата Интернационална Антикорупциска Конференција која што почнува денес, 30ти Октомври 2008 во Атина.  

Под транспарентот : “ Глобална Транспарентност : Борба против корупцијата за долготрајна иднина“, годишната ИАК (Интернационална Антикорупциска Конференција) ќе ја испитува постојаноста како предизвик за владеење и улогата на корупцијата во некои критични реони: мир и сигурност, природни извори и енергетски сектор, климатски промени и  постојаната глобализација.

 

Прочитај повеќе

Коалицијата одржа трибини во Гостивар и Прилеп

rt15102008gost 20.10.2008 Коалицијата ,,Македонија Нулта корупција,,  ги почна своите првични активности со одржување на трибините  во Гостивар и Прилеп. Целта на овие трибини е запознавање на граѓаните со  улогата  на Коалицијата, детектирање на проблемите на корупцијата, односно охрабрување и вклучување на граѓаните во борбарта против оваа појава,   како и   други проблеми со кои се соочуваат овие граѓани во  секојдневието на заедницата во која живеат.

На трибините учествуваа околу 60 претставници од разни невладини организации, локалната самоуправа,  медиуми, како и други учесници  од регионите на овие делови на Република  Македонија.

 

 

Прочитај повеќе

Известување

 07.10.2008 “Транспарентностнулта корупција, со финансиска поддршка од Владата на Кралството Норвешка, работи на проектот Перманентен Aнтикорупциски мониторинг на клучните приоритети во EУ претпристапниот процес на Република Македонија. Проектот е поддржан и од Владата на Република Македонија, Делегацијата на Европската Унија во Скопје, Собранието на Република Македонија, деловниот сектор на Република Македонија, преку учество на нивни претставници во управувачкиот одбор на овој проект.

Основната цел на проектот е да се воспостави систем на перманентно следење на состојбите со корупцијата во клучните сегменти на општественото живеење, изразени како клучни приоритети и услови, што Република Македонија треба да ги исполни за да го започне процесот на преговори за полноправно членство со Европската Унија.

 

  Во прилог е првиот извештај од проектот:

 

pdf tnk_zaklucoci_fokus_grupi_mk 222.95 Kb

 

 

 

 

 

Прочитај повеќе

Заглави тендерот за “Чебрен” и “Галиште”

hidrocentrala06.10.2008 Изборот на инвеститор за хидроцентралите на Црна Река, "Чебрен" и "Галиште" пак заглави, иако според официјални владини извори нема никакви пречки или причини за застој на тендерот на кој понуди дадоа германската компанија РЊЕ и австриската "Вербунд".
Владиниот портпарол Шефик Дураки вели дека следната недела се очекува Владата да донесе одлука за тендерот.
"Министерството за економија ги достави сите потребни документи до Владата и неделава информацијата треба да помине на комисијата за економија, по што следната недела треба да се разгледа и на владина седница", изјави Дураки.
Од Министерството за економија велат дека внимавале инвеститорите да добијат еднаков третман во тендерската постапка.
 
Прочитај повеќе

TI ја поздравува транспарентноста на корисниците на фондот на ЕУ

ti03.10.2008 Transparency International го поздравува системот на Европската Унија за обелоденување на корисниците на нејзините фондови. Европската комисија неодамна промовираше неколку веб портали низ кој може да се добие информација за корисниците на одредени фондови од Европската Унија и истите да бидат проверени. TI ги повикува државите членки на ЕУ и Комисијата за понатаму да ги подобрат информациите обезбедени и објавени во системот за обелоденување.

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец септември 2008

bistromatno 04.10.2008 Донесувањето на измените на Законот за прислушување, со кој безбедносните служби можат да прислушкуваат и снимаат секого, речиси без никаква контрола е најматен настан во септември

Ова е оценка на 16 главни уредници во највлијателните печатени и електронски медиуми во Македонија, во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“.

Според гласањето, најбистар настан, е остварениот напредок на Македонија во борба против корупцијата, според индексот на „Транспаренси Интернешнал“.

 
Прочитај повеќе

Процесот на евроинтеграција зависи од напредокот на политичките критериуми

 eu-maced

02.10.2008 Евроинтеграцискиот процес на Македонија зависи од напредокот што ќе се направи во имплементацијата на политичките критериуми, а кои бараат стабилни институции и гарантираат демократија и владеење на правото.

Ваква порака денеска во Брисел добил македонскиот претседател Бранко Црвеновски на средбата со еврокомесарот за проширување Оли Рен.

 

Прочитај повеќе

Тркалезна маса за слабостите во оценувањето на знаењето на учениците

rt24092008.jsp

24.09.2008 Како да се изгради квалитетен систем на оценување на учениците со кој ќе се искоренат фиктивните оценки несоодветни на реалното знаење и вештини. Оваа негативна појава во македонскиот образовен систем е во тесна врска со корупцијата зашто истражувањата потврдуваат дека има случаи на купување високи оценки.

„Транспарентност – нулта корупција“ за овој проблем денеска организираше тркалезна маса на тема „Начин на следење, проверување и оценување“, на која претседателката  Слаѓана Тасева посочи дека сите чинители вклучени во воспитно-образовниот сиситем, учениците,  наставниците и родителите, треба да имаат изграден интегритет – норми и култура на однесување и етика, кои се критериуми за вистинска проверка и оценка на знаењето.

 

Прочитај повеќе