Прес – конференција “Заштита на пријавувачите (whistleblowers) низ институционалниот систем во РМ”

whistleblowers.jpg

 02.06.2015 На 02 јуни 2015 год. (вторник) со почеток во 12:30 часот Transparency International Macedonia (ТИ – Македонија) ќе одржи прес конференција.На прес конференцијата ќе се даде осврт на институционалните механизми на заштитата на whistleblowers. 

Прес конференцијата ќе се одржи во просториите на организацијата на Ул. Наум Наумовски Борче бр. 58, спроти Светска Банка.
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Средношколски протести

ПРЕДМЕТ: Одговор на прашање

На 05.05.2015 година на нашата Фејсбук страница стигна прашање со следната содржина:
Се извинувам што вака Ви се обраќам, но oвие денови јас како родител на средношколец многу сум збунета, не заради тоа што се сомневам во исправноста на нивната борба, туку заради жестокиот притисок и заканите кои директно и индиректно пристигаат на наша адреса. Затоа сакам само во две реченици да ми напишете дали е можно децата да бидат казнети, избркани од училиште, или тоа се само начини да ги  натераат да се вратат во клупите, и ако не е Ви пречи ме интересира Вашиoт став кон тoа прашање? Уште еднаш Ви се извинувам што си земав за слобода да Ви се обратам, но јас сум невработена, немам некои контакти, и ете по малку се плашам да не ни побегнат работите од контрола… Инаку син ми е сега втора год. во Корчагин, и е одличен ученик, а другиот сега завршува деветолетка. Ви благодарам! Имајте убав ден.“

Со цел да одговори на овие прашања, ТИ – Македонија ги разгледа законските одредби кои се однесуваат на нив.

 

 

Прочитај повеќе

Работилница на тема: „Заштита на пријавувачите низ институционалниот систем во Македонија”

  wb_29042015.jpg
29.04.2015 На 29.04.2015 година, ТИ-Македонија одржа работилница во насока на имплементација на проектот: „Застапување и заштита на пријавувачите, вклучувајќи ги медиумите и граѓанското општество”, поддржан од страна на Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија.
На работилницата присуствуваа: Н.Е. Вршител на должност Амбасадор, Петер Верхејен, поранешниот министер за правда Проф. Д-р Ѓорѓи Спасов, поранешната судијка во Судот за човекови права во Стразбур, Маргарита Цаца- Николовска, новинарот Љубиша Арсиќ од неделникот Фокус, како и триесетина поканети претставници од медиумите, невладините организации, државни институции итн.
На поканата не се отповикаа претставниците на државните институции Државната комисија за спречување на корупцијата и Минуистерството за правда, како најповикани за законско уредување на оваа материја.
 
 
Прочитај повеќе

Судската правда за рударите е подлабока од јамите

wb_logo.jpg 09.04.2015 Седум рудари настрадале во рудникот „Саса“ во последните години, но нивните семејства никако не успеваат по судски пат да ја докажат одговорноста на рудникот, туку мораат да се задоволат само со паричната отштета. Тие се исплашени да преземат нешто повеќе оти управата на рудникот настојува да го замре и синдикатот, кој сѐ помалку ги застапува правата на работниците. Откако го разрешија синдикалниот лидер, другите рудари се под постојан притисок.

Деновите пред Велигден во центарот на Македонска Каменица рударите од „Саса“ построени во ред, примаат по половина јагне за големиот христијански празник. Тоа за момент ќе ја намали нивната сиромаштија и ќе ги направи среќни. Останатите жители на рударскиот град, пак, кои немаат вработени во „Саса“, гласно коментираат дека така сопствениците на рудникот ги прават работниците мирни, безгласни во битката за работничките права. Дури одат и до таму дека кротките рудари, како најбројна група во Македонска каменица, лесно ја манипулираат, особено владејачката партија која си ги користи како бројка на избори.

 
 
Прочитај повеќе

Call for recruiting a Consultant – external reviewer to conduct a peer review of the NIS assesment

Transparency International Macedonia has opened the call for recruiting a Consultant – external reviewer to conduct a peer review of the “National Integrity System” (NIS) assessment

 

Application closing date: 29 April 2015

Location: Skopje, Macedonia

 

Expected duration of assignment: 14 working days over the period of May-June 2015

 

14.04.2015  Background
Transparency International Macedonia (TIM) is the national chapter of Transparency International, the global civil society organization leading the fight against corruption.
Transparency International raises awareness of the damaging effects of corruption and works with partners in government, business and civil society to develop and implement effective measures to tackle it.

Transparency International Macedonia has opened the call forrecruiting a Consultant – external reviewer to conduct a peer review of the “National Integrity System” (NIS) assessment in the framework of the project “National Integrity System” (NIS), a regional project to be implemented by Transparency International in seven countries of the Western Balkans and Turkey.

The NIS assessment will allow a nuanced analysis of the governance system in Macedonia, both in terms of the formal legislative framework of each sector (Legislature, Executive, Judiciary, Public Sector, Law Enforcement Agencies, Electoral Management Body, Ombudsman, Supreme Audit Institution, Anti -corruption Agencies, Political Parties, Media, Civil Society, and Business) and the actual institutional practice. NIS provides a detailed evaluation of the strengths and weaknesses of institutions in the form of a comprehensive country report that includes a set of quantitative indicators for each institution.
The reports’ results will be used as a benchmarking tool to measure progress over time, to compare performance across institutions, and to identify good as well as bad practices.

 

 

 

 

 

Прочитај повеќе

Уште еден неславен мандат на Државната комисија за спречување на корупција

wb_logo.jpg Антикорупционерите ги премолчија сите афери на власта!

Во работата на Државната комисија за спречување на корупцијата, од 2002 година, па сѐ до сега, има огромни разлики. Тие што ги направија почетоците беа непрофесионални (хонорарни) антикорупционери, располагаа со мал буџет, но открија голем број афери, кои и ден денес се споменуваат. Последниот состав антикорупционери, пак, станаа професионалци (вработени), добија поголем буџет, но и помалку работа, поради недовербата од граѓаните. За афери, пак, ниту збор!

 
30.03.2015 Веќе неколку месеци, барем двапати неделно, опозицијата пука „бомби“, односно открива големи криминални и корупциски афери, но никако да се случи барем една од нив да ја погоди Државната комисија за спречување на корупцијата, или барем малку да ја затресе. Не, ги потресоа ниту многубројните афери, како „Актор“, „Скопје 2014“, „Финансирањето на ВМРО-ДПМНЕ“, „Тајна фабрика за пасоши“… иако, нели, имаат обврска да се борат против корупцијата. Но, наместо борба, по сѐ изгледа нејзините членови удобно се засолниле во своите фотелји, штитејќи се од бомбите и не пуштаат глас.
Токму нивниот молк веќе одамна гласно го вклучи алармот за тоа дали воопшто ја вршат својата функција, за која впрочем, за македонски услови, и дебело се платени, околу 1.000 евра месечно! Нагаѓаме, бидејќи самите не сакаат да откријат колку е нивната месечна плата, но познато е дека се платени колку судиите во Врховниот суд или пратениците. Поранешните членови, пак, добиваа хонорар од 40.000 денари.
На антикорупционерите подзаборавија и граѓаните, кои во улога на таканаречени whistle-blowers, или пријавувачи, сѐ поретко ја посетуваат нивната адреса, а проблемите ги споделуваат со некои медиуми или со невладини организации.
 
 
Прочитај повеќе

Платформа на граѓански организации за борба против корупцијата

 ПОВИК ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ДА ПОСТАПАТ ПО НАВОДНИТЕ ЗЛОУПОТРЕБИ, НЕЗАКОНИТО ПОСТАПУВАЊЕ, КОРУПЦИЈА И НАРУШУВАЊЕ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА КОИ СЕ НАВЕДУВААТ ВО ОБЈАВЕНИТЕ ТЕЛЕФОНСКИ КОМУНИКАЦИИ

 

 

platforma_logoa.jpg25.03.2015 Ние граѓанските организации од Платформата за борба против корупција внимателно гo следиме објавувањето на снимените телефонски комуникации.

Цениме дека објавените снимки треба да бидат предмет на истрага поради постоење на основи за сомневање за незаконско прислушување, а со цел утврдување кој ги снимал разговорите и ја нарушил приватноста на граѓаните.

Бараме содржината на снимките да биде посебно и внимателно испитана, затоа што разговорите укажуваат на можни незаконски активности. Без разлика кој е изворот на снимените разговори, содржината сугерира постоење на корупција, вклучително и масовна злоупотреба на службената положба, што се казниви дејствија за кои се гони по службена должност. Потсетуваме дека под корупција, меѓу другото се подразбира и состојба во која институциите се „приватизирани“ за интересите на политичките партии на власт и поединци и сакаме да укажеме дека тоа доведува до неурамнотежена и нелегитимна политичка моќ која се користи за остварување на поединечни интереси, наспроти општиот и интересот на граѓаните. Таквата состојба, дополнета со состојбата на контролирани медиуми, се нарекува заробена држава, во која е оневозможено владеењето на правото.

 

 

Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

 

25.03.2015 Граѓанските организации членки на Платформата за борба против корупцијата ве покануваат да присуствувате на прес конференцијата што ќе се одржи на 25 март 2015 година (среда) во 12 часот во хотелот Холидеј ин во Скопје која ќе се однесува на прислушкуваните телефонските разговори кои повеќе од еден месец се објавуваат во јавноста.

 

Од прес конференцијата ќе биде упатен повик до надлежните институции да постапат по наводните злоупотреби, незаконито постапување, корупција и нарушување на човековите права кои се наведуваат во објавените телефонски разговори.

 

 

Прочитај повеќе

Истражување за ставовите на вработените граѓани за неетичко однесување во фирмите и институциите

wb_logo.jpg 05.03.2015 Агенција Рејтинг, за потребите на организацијата Transparency International Macedonia, спроведе истражување на јавното мислење чија основна цел беше да се утврди ставовите на вработените граѓаните за неетичкото, неморалното и незаконско однесување во фирмите и институциите во Република Македонија. Истражувањето се спроведе преку методот телефонска анкета на репрезентативен примерок од 400 вработени граѓани од сите 10 општини во регионот на Скопје и по 2 најголеми општини во другите 7 региони во Република Македонија.

 

pdf istrazhuvanje_wb_2015 254.02 Kb

 

 

Прочитај повеќе

Иницијатива за поведување на кривична постапка против Министерот за финансии

24.02.2015 Со оглед на големиот интерес од страна на медиумите и јавноста, Transparency International – Macedonia информира за следното:

На 12.10.2011 година врз основа на член 142 став 1 и 3 од Законот за кривичната постапка здружението Transparency International – Macedonia поднесе Иницијатива до Јавниот обвинител во Скопје за поведување постапка за утврдување на кривична одговорност за лицето Зоран Ставрески од Скопје, вработен во Владата на Република Македонија како Министер за финансии.

Иницијативата може да се види на следниот линк:
https://transparency.mk/images/stories/inicijativa_do_ojo_ti-macedonia12.10.2011.pdf

 

 

Прочитај повеќе