Повик за учество на избор на компанија со добро корпоративно управување 2009 г.

23.11.2009 "Транспарентност – Нулта корупција" во соработка со Стопанската комора на Македонија и Стопанската комора на Северо-Западна Македонија, во рамки на активностите за имплементација на Декларацијата Нула толеранција за корупцијата тимот на експерти составен од претставници на стопанските комори, јавниот сектор, универзитетски професори и претставници на медиумите и невладиниот сектор, изготвија листа на критериуми врз основа на кои ќе се врши евалуација на компаниите.

 

pdf kriteriumi_so_boduvanje_mak 74.10 Kb

 

 

 

Прочитај повеќе

ИПК за 2009 г. – ЈИЕ и Централна Азија

ti.jpg 17.11.2009 Индексот на перцепција за корупцијата 2009 година (ИПК) покажува дека корупцијата останува сериозен предизвик за целиот регион. Сите земји од регионот постигнаа резултат резултат понизок од 5 ( од вкупно 10) што укажува дека тие се соочуваат со сериозни нивоа на перцепирана корупција во домашниот јавниот сектор.

 

Во Југоисточна Европа, важноста на потенцијалното членство во Европската Унија неможе да се прецени доколку се смета за главен двигател кој ќе ги поттикне напорите против корупцијата. Замрзнувањето на фондовите за средства во 2008 година претходно доделени на Бугарија, поради недостаток на напредок во борбата против корупцијата и судските реформи, се чини дека ја зајакна позицијата на Европската комисија во нејзините барања за реформи. Не е случајност што тонот на извештаите на Европската Унија за напредокот на кандидатите за пристапување издадени во октомври 2009 година, се софпаѓа во голема мера на оценките во ИПК.

 

pdf ipk_2009_prezentacija_press 189.51 Kb

 

pdf lista_na_drzavi_ipk_2009 58.13 Kb

 

pdf ipk_najcesto_postavuvani_prasanja 93.91 Kb

 

pdf izvori_na_ikp_2009 73.38 Kb

 

 

 

Прочитај повеќе

Покана до медиумите

 16.11.2009 Невладината организација "Транспарентност – нулта корупција" на ден 17.11.2009 (вторник) ќе одржи прес-.конференција во Хотелот Холидеј Ин (сала Скала 1), со почеток во 10 часот..   На прес- конференцијата ќе се презентираат  резултатите од Индексот на перцепција за корупцијата (ИПК) во 2009 година којшто го објавува глобалната коалиција за борба против корупцијата – Transparency…

Прочитај повеќе

Судските постапки неразумно долги

justice.jpg 14.11.2009 Најголемиот број поднесени жалби што македонските граѓани ги поднесуваат до Европскиот суд за човекови права се однесуваат на предолгото траење на судските постапки во земјава. Голем дел од постапките што се водат во судовите траат со години и поради тоа граѓаните најчесто се принудени за своето право на пристојно временско судење да го бараат обраќајќи се до Судот во Стразбур. Претставките до Европскиот суд за човекови права поднесени поради долготрајните судски постапки најчесто завршуваат во корист на граѓаните, поради што државата мора да плаќа големи финансиски отштети. Од април минатата година, со измените во Законот за судовите, жалба поради предолг судски процес може да се поднесе до Врховниот суд каде што преку контрола на судовите се проценува дали во одредени случаи постои судење во пристоен рок или тоа ја преминало границата на разумност.
 
 
Прочитај повеќе

Договор ОН за борба против корупцијата-некои земји го попречуваат ефикасниот механизам за мониторин

the-uncac-coalition.jpg 11.11.2009 По три дена од преговорите , две групи на земји сè уште се во двоумење околу тоа дали договорот на ОН ефикасно ќе се справи со корупцијата. Една мала група на земји во моментов врши притисок со предлози за механизам за повторно оценување кој ќе го ублажи спроведувањето до точка на сериозно нарушување на договорот. Овие предлози ризикуваат да ја остават Конвенцијата без заби. 

Корупцијата сериозно ја поткопува демократијата, човековите права и одржливиот развој. Било каков договор е силен како и негова имплементација. Додека Конвенцијата на Обединетите нации против корупцијата (UNCAC) има потенцијал да стане глобален анти-корупциски стандард, со ефикасен и транспарентен механизам за оценување ќе биде повеќе од едно парче хартија. 

 

Прочитај повеќе

Известување од Коалицијата UNCAC

doha09112009.jpg 11.11.2009 Почитувани, во прилог е вториот број на билтенот на Коалицијата, "Монитор". Фокусот на ова издание е да се потенцираат позитивните искуства на други механизми, како што дебатата станува жешка денес и утре. Поентата е да се покаже дека тука многу земји, вклучувајќи и некои од тие кои го блокираат напредокот, веќе се следени под еден или друг антикорупциски систем  или систем за перење пари. Во сесиите за испитување, се забележува дека постои нееднакво ниво на свест и информации меѓу некои владини делегации за ова прашање. 

 

  pdf 2009_11_09_monitor_2_final_color 158.53 Kb

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец октомври 2009 г.

bistro-matno.jpg 11.11.2009 Кампањи, реклами, соопштенија и повици на македонската Влада, за кои во 2008. година се потрошени речиси 10 милиони евра, е најматен настан во октомври.

Ова е изборот на главните уредници на печатени и електронски медиуми во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“. Во анкетата учествуваа 19 главни уредници, од кои 11 се определија за владините кампањи.

 
Прочитај повеќе

Државите беа повикани да го потпишат антикорупцискиот договор

doha2009inside.jpg 10.11.2009 Земјите кои го потпишаа договорот на Обединетите нации против корупцијата се на состанок во Доха, Катар оваа недела за да ја разгледаат имплементацијата на Конвенцијата на Обединетите нации против корупцијата. Ова е третата сесија на Конференцијата на државите членки на оваа конвенција, која стапи во сила во декември 2005 година.

Седницата била отворена од страна на Јавниот обвинител на Катар, Др. Али Ал – Мари, во присуство на неговото височество, шеикот Тамин Бин Хамад Ал – Хани. Др. Ал – Мари ја опиша конференцијата на државите членки како “ меѓу владин пар екселанс форум за борба против корупцијата“.

 

Прочитај повеќе

Искажи се во Доха: Биди одговорен, биди вклучен, излези јавно!

doha09112009.jpg

09.11.2009 (Доха: Граѓанското општество ги искажа своите барања на конференцијата на државите членки на Конвенцијата на Обединетите нации против корупцијата (UNCAC) од која се бара одговорност, учество и транспарентност.

Почнувајќи од денеска, претставници на 141 земја кои се потпишаа, пристигнаа денес во Доха за да одлучат дали ќе се прифати механизмот за повторно оценување што ќе допринесе договорот да има заби.

Корупцијата ја нарушува демократијата, човековите права и одржливиот развој. UNCAC со членство во целиот свет и широки одредби за транспарентност и отчетност, го има потенцијалот да стане глобална антикорупциска мерка.

 

Прочитај повеќе

Известување

ti_m_eng.jpg 06.11.2009 Транспарентност Нулта-корупција, со поддршка и во соработка со владата на Кралството Норвешка и нивната амбасада во Република Македонија, го реализира проектот „Подобрување на изборниот систем во Република Македонија“.  Во тие рамки е и одржувањето на Тркалезната маса/Работилница со наслов „Подобрување на системот за транспарентно и отчетно финансирање на политичките партии и на изборните кампањи во Република Македонија“, што ќе се одржи на 6,7 и 8 ноември во Маврово.

 

Прочитај повеќе