Владата работи и троши со полн капацитет

vlada 19.04.2007 Сите јавни набавки и вработувања се со буџетски пари, велат во Министерството зафинансии,а експертите сметаат дека активностите, освен неопходните, во изборниот период треба да мируваат

Владата ги користи недореченостите и двосмисленостите во Законот за спречувањето на корупција за непречено да троши државни пари за промотивни цели. Вака експертите гледаат на последните конкурси за вработувања и за јавни набавки што ги спроведува Владата.Пред неколку дена претседателката на невладината „Транспарентност-нулта корупција“, Слаѓана Тасева, предупреди дека е можно да се изигра законот, кој забранува вонредни исплати и почнување нови проекти од моментот на распишувањето на изборите. Иако се ограничуваат вонредни исплати и почнување нови проекти, одредбата во законот завршува со: „освен ако за таа намена не се обезбедени пари од буџетот“.

Прочитај повеќе

Многу зборови, малку резултати

 dksknatpis

17.04.2008 Државната комисија за спречување на корупцијата, место резултати за сработеното минатата година во борбата против корупцијата и криминалот, на јавноста вчера и испорача зборови.
Претседателката на Комисијата Мирјана Димовска, на презентацијата на годишниот извештај за работата на Антикорупциската во 2007 година, се пофали со поповолна клима која овозможува конкретни постигања и ефикасност во борбата против корупцијата. Во извештајот, а ниту во излагањето на Димовска никаде не се спомна зборот резултати. Комисијата се пофали и со новите простории за работа, кои ги немаше во изминатите пет години од постоењето. За нив постигање е и што Антикорупциска комисија сега има и посебна ставка во буџетот, која ќе и обезбеди финансиска самостојност во борбата за спречување на корупцијата.

Прочитај повеќе

Буџетот на ЕУ бара одговорност

ti_logo15.04.2008 Бидејќи Европската Унија бара начини за подобрување како да го троши буџетот – моментално 129 билиони евра – Transparency International (TI) денес предложи дека институциите на ЕУ и земјите членки треба да ја зголемат својата транспарентност и одговорност.

 

“Моменталниот преглед на буџетот на Европската Унија обезбедува единствена можност за систематски надзор на сите аспекти на трошење на Европската Унија, вклучувајќи го и Структурниот Фонд“, истакна Jana Mittermaier, шеф на Бриселската Канцеларија на Transparency International. Како еден дел од препораките поднесени денес до ЕУ процесот за преглед на буџет, TI предлага дека секоја земја членка треба да има поголема одговорност за фондовите потрошени на својата територија, покрај другите решенија.

 

Прочитај повеќе

TI ја поздравува новата стратегија на СБ за зголемена транспарентност во преработувачките индустрии

ti_logo 14.04.2008 Transparency International го поздравува лансирањето на EITI (Extractive Industries Transparency Initiative) од страна на Светската Банка, експанзија на Иницијативата за Транспарентност во Индустриите за преработување, внатре во поопширна шема, да се обезбеди да природните извори произведуваат долготраен развојни добивки за нациите кои се сиромашни со извори.

“ Изворите за преработување мора да обезбедат вистински добивки за луѓето од земјите каде што овие минерали се лоцирани“ истакна Huguette Labelle, Претседател на Бордот на Директори на Transparency International на пречекувањето на EITI иницијативата објавена од Претседателот на Светската Банка Robert B. Zoellick.

 

 

Прочитај повеќе

Полициската академија ја отпушти од работа Слаѓана Тасева

11.04.2008 Доктор Слаѓана Тасева доби отказ на местото професор во Полициската академија во Скопје поради, како што се наведува во решението, немање финансиски средства за нејзината плата. Тасева, која е меѓународно признат експерт за прашања од областа на корупцијата и перење пари, до неодамна беше и директор на Полициската академија. Од оваа функција Тасева беше…

Прочитај повеќе

Ева Жоли – Корупциски крстоносец

  evajoly

09.04.2008 Запирањето на истрагата за Саудискиот договор за оружје во Декември 2006 година, , навестувањето на движењата во спротивен правец за интернационалната борба против корупцијата, во Нигерија, Кенија, и Јужна Африка за пример. Таа говореше со поткрепа за нејзиното долго издржано мислење дека “ корупцијата е една од најголемите пречки на демократскиот развиток и борбата против глобалната сиромаштија“. Иронично беше тоа што таа зборуваше во Лондон, денот кога претседателот Саркози ја почна својата посета на државата, каде што во Франција Ева Жоли  го изгради своето име како жесток антикоруптивен истражен судија. Таа, повеќе од било кого, беше одговорна за откривање на скандалот со гигантската државна нафтена компанија Elf Aquitaine.

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец Март 2008 г.

bistromatno 11.04.2008 Тврдењата на група затвореници дека корупцијата раководи во затворот Идризово е најматен, а намалувањето на корупцијата во катастарот е најбистар настан во март. Ова е оценка на 17 главни уредници во највлијателни печатени и електронски медиуми во Македонија, во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“. Најматен настан во март, според девет главни уредници е состојбата во казнено-поправната институција „Идризово“, каде што, според тврдењето на затворениците, со пари се може да се купи.

 

Прочитај повеќе

Се повеќе поплаки за работата на судовите

 dksk-logo

09.04.2008 Се повеќе граѓани се жалат до Државната комисија за спречување корупција за работата на правосудните органи. Минатата година се доставени 365 поплаки од оваа област, стои во последниот извештај на Комисијата. – Во континуитет се зголемува незадоволството кај граѓаните. Во 2006 година имало 212 претставки, а во 2005 година 125, што претставува значително зголемување; пишува во годишниот извештај. Во врска со овие предмети, тие поднеле три иницијативи за утврдување одговорност на носители на правосудна функција, а во 13 случаи предметите се проследени на понатамошно постапување на други органи.

 

Прочитај повеќе

Сименс платил прикриени пари во корупцискиот случај:хартија

siemens 03.04.2008 Германските обвинители истражуваат дали инженерската групација Сименс платила милиони долари, прикриени пари, за да го покрие подмитувањето што го користела за да добие бизнис зделки, изјави еден весник. Неколку осомничени го искажаа ова тврдење на обвинителите, изјави Sueddeutsche Zeitung во средата без да го даде изворот за оваа информација.

 Проверуваме дали постојат криминални факти. – портпаролот на Минхенската обвинителна канцеларија изјави како одговор на извештајот, одбивајќи да образложува.

Прочитај повеќе