Во втората фаза од децентрализацијата влегоа 42 општини

 minfin

01.08.2007 Половина од 84-те општини добија дозвола за влез во втората фаза од фискалната децентрализација и од есен ги преземаат надлежностите во образовната, социјалната и културната сфера.


– Вкупно 42 општини во Македонија преминуваат во втора фаза од фискалната децентрализација, соопшти денеска министерот за финансии Трајко Славески, додавајќи дека процесот останува отворен.

Прочитај повеќе

Објавени имотните листи на македонските функционери

 dksknatpis

30.07.2007 Имотните листи на државните раководители и носителите на други јавни функции во Македонија денеска за прв пат јавно ги објави Државната комисија за спречување на корупцијата.

На официјалниот веб сајт на Антикорупциската комисија се објавени податоци за имотите на шефот на државата Бранко Црвенковски, претседателот на Собранието Љубиша Георгиевски, премиерот Никола Груевски, како и на министрите и на пратениците.

Прочитај повеќе

На предолгите процеси не може да им се „суди“

sudstvo

30.07.2007  Граѓаните не можат да се заштитат од предолгите судски процеси, иако со новиот закон за судови им е дадено тоа право да го остваруваат во Македонија наместо, како досега, само пред Европскиот суд за човекови права во Стразбур.

Дваесетина граѓани од почетокот на годинава, кога законот стапи во сила, поднесле барања за заштита на правото на судење во разумен рок, но Врховниот суд не ги решава оти нема како.

– Во законот има недоречености и без да биде изменет не може да се спроведе ефикасно. Ова е еден од важните правни проблеми што мора да ги решиме за да се приближиме кон европското законодавство. Ставени сме во ситуација да имаме надлежности, а да не може да ги решаваме барањата на граѓаните за заштита на ова право. Донесовме правно мислење за проблемот и го известивме Министерството за правда дека се неопходни измени на законот – вели Дане Илиев, претседател на Врховниот суд.

Прочитај повеќе

Академијата ќе подготвува 27 кандидати за идни судии и обвинители

vaga-mkd

30.07.2007  Академијата за обука на судии и обвинители во Скопје, од средината на септември почнува со едукација на 27 кандидати кои ги минале сите квалификациски и приемни тестирања. Обуката за правниците и адвокатите кои треба да се кандидираат за идни судии и обвинители ќе трае 15 месеци. Првите пет месеци ќе ги совладуваат теориските знаења од браншата за која се квалификуваат, а другите десет месеци се предвидени за практична обука во судовите, обвинителствата, но и во странство. На предавањата на македонски јазик едукатори ќе бидат судии и јавни обвинители, професори од Правниот факултет, од Штуловиот универзитет, експерти од установи.

Прочитај повеќе

Специјализирана дирекција ќе менаџира со конфискуван имот

court-wall

27.07.2007  Специјализирана дирекција ќе менаџира со конфискуван имот се' до завршување на кривична, управна и царинска постапка. Оваа посебна организациона единица во Министерството за правда ќе треба да реши што понатаму со запленетото и како да се задржи неговата вредност за идна, можна конфискација. Вакви системи, развиени до перфекција, постојат во некои европски држави, како што се Холандија или Велика Британија.

„На првата наредна седница Владата треба да визира закон што ќе ги расчисти сите дилеми околу управувањето со одземен имот во постапка за конфискација“, најавува министерот за правда, Михајло Маневски. Не откривајќи повеќе детали, тој вели дека запленетите предмети, како на пример, возила или техника, во иднина ќе се чуваат на едно место во државата, во централно депо лоцирано близу Идризово.

Во Македонија се донесуваат решенија за конфискација на имот, но нема кој да ги спроведе. Веројатно, овој закон ќе биде основа државата да почне да стопанисува со замрзнат имот, без разлика дали станува збор за луксузни вили или за објекти на пропаднати компании.

Прочитај повеќе

ЦКГ објави мерки за намалување на корупција во јавните претпријатија и установи

stopcorruption

23.07.2007 Центарот за граѓански комуникации од Скопје денеска објави препораки за преземање мерки за стеснување на просторот за корупција во јавните претпријатија и установи.

Потребата од преземање на предложените мерки произлегува од констатираниот широк простор за корупција во јавните претпријатија и установи што го овозможуваат слабата регулација на оваа сфера и партизацијата на овие институции, се вели во соопштението од Центарот за граѓански комуникации.

До предложените мерки Центарот дошол преку истражување на формите, начините и чинителите на корупцијата во јавните претпријатија и установи, преку прибирање мислења и наменски експертизи на домашни стручњаци за мерките што треба да се преземат за намалување на корупцијата. Направени се и консултации со домашни јавни и приватни институции и организации. За предложените мерки земени во предвид се и решенијата и најдобрите практики што се спроведуваат во другите земји од регионот, ЕУ и светот, како и препораките од меѓународните институции и организации. Организирана е и завршна работилница со засегнатите страни за финализирање и приоретизирање на мерките на која е направено нивно адаптирање и конкретизирање. 

Прочитај повеќе

Нема мисија без европска комисија

macovei

19.07.2007  Моника Маковеј, советничката за антикорупција на Владата веќе десетина дена ги скенира институциите кои работат против корупцијата, а ја чита и македонската легислатива, за до септември да го изготви својот план и да и предложи на Владата конкретни антикорупциски мерки. Од своето досегашно искуство како министер за правда во Романија, Маковеј вели дека најтешко се сузбива политичката корупција.

 

– Во Романија се борев со политичка корупција и некои корумпирани политичари. Тоа е најтешко, бидејќи кога се стига до големите риби од политичкиот врв, одеднаш гледате како сметаат дека не треба поддршка во борбата против корупцијата и сметаат дека институциите се премногу независни – изјави Моника Маковеј, советничка на Владата во борбата против корупцијата. Во Романија, според Маковеј, голем проблем била несоработката меѓу институциите во борбата против криминалот и корупцијата. Антикорупциската ѕвезда на Југоисточна Европа смета дека може да ја подобри соработката меѓу македонските институции и европскиот директорат, за вистински да бидат вреднувани домашните резултати, а и преставниците на обвинителствата, судовите и сите други институциите да научат да работат по европски стандарди.

Прочитај повеќе

Конвенцијата на ОЕЦД има потреба од засилено спроведување, покажува новиот извештај на ТИ

 ti

18.07.2007 Извештајот на ТИ за прогресотза спроведување на конвенцијата ОЕЦД покажува дека половина од 34- те потписници на Конвенцијата за борба против корупцијата на странски државни службеници не ја спроведуваат Конвенцијата и не ги исполнуваат обврските. Зејмите- потписнички се вклучени во две тертини од светскиот извоз на стоки и услуги. Во исто време постои значајно засилување во 14 земји споредено со 12 и 8 во 2005 година.

 

„Посилни мерки мора да се применуваат со цел да се осигура согласност од владите коишто не покажуваат политичка волја за прогон на подмитувањето.  Пасивноста на една земја ги потценува напорите на другите, конечно повредувајќи ја интернационалната конкуренција и бизнис“ рече претседателот на ТИ, Хјуџет Лабел.

 

Од осумте најголеми извезувачи, Франција, Германија, Италија, Холандија и Соединетите Американски Држави направија значаен напредок во спроведувањето , но немаше значајни прогони во Канада, Јапонија и Велика Британија.

 

Прочитај повеќе

Санкции за судиите кои судат во неразумен рок

sudstvo

18.07.2007 Судиите кои непотребно ги одолговлекуваат судските спорови во иднина ќе сносат одговорност за судење во неразумен рок. Особено ќе бидат санкционирани оние делители на правдата за чии неразумни спорови државата плаќа казна по пресуда донесена во Судот за човекови права. Министерството за правда веќе подготвува посебен закон за судење во разумен рок, во кој ќе бидат вметнати санкиите за судиите за одолговлечување на судските постапки. И министерот за правда Михајло Маневски потврди дека се подготвува ваков закон, кој ќе има за цел да се спречи непотребното одложување на судските спорови и да се намали бројот на претставките поднесени до Судот за човекови права во Стразбур.

 

"Нелогично е државата да плаќа штета по основ пресуди на Судот во Стразбур, а да не се утврди одговорност на оној поради кој настанала штетата. Недопусливо е судските процеси да траат по повеќе децении, бидејќи секој граѓанин има право на правично судење и одлука за судот во разумен рок" – ни рече Маневски.

 

Дека судиите треба да сносат одговорност за судењата во неразумен рок се согласува и првиот човек на Врховниот суд, Дане Илиев. Тој вчера ни потенцираше дека Општата седница на Врховниот суд донела одлука да му предложи на Министерството за правда да направи измени и дополнувања на Законот за судови во делот кој се однесува на ефикасно отстранување на предметите кои се судат во неразумен рок.

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец Јуни 2007 г.

bistro-matno

15.07.2007 Екстрадицијата на контроверзниот бизнисмен, Методија Смиленски, по речиси едногодишен притвор во Србија, кој е обвинет за повеќе проневери, е најпозитивниот настан во областа на корупцијата во јуни.

Речиси едногласно за тоа се определија главните уредници на националните електронски и печатени медиуми во анкетата „Барометар на корупција – Бистро/Матно“ на Новинската агенција Макфакс и на невладината организација „Нулта корупција“.

Најматен настан во областа на корупцијата во јуни е пропуст на обвинителството и судството во процесот за продажба на армиското оружје. За него гласаа 8 од вкупно 16 главни уредници, учесници во анкетата.

Прочитај повеќе