Покана за јавна дебата

logo_mkd_jpgТема: “Развојот на енергетските ресурси и   заштитата наводите и животната средина“
 -Што се добива, а што се губи со изградбата на ХЕ Чебрен и ХЕ Галиште

 

„Транспарентност – Нулта Корупција” е невладина организација чија главна определба е борбата против корупцијата и почитувањето на принципите за владеење на правото и транспарентното, одговорно и отчетно однесување на сите одговорни учесници во процесите кои се одвиваат во Република Македонија.

Во изминатите неколку години постојано бевме вклучени во активно следење на процесите за трансформација и приватизација на електро енергетскиот сектор. Во текот на оваа година со внимание ги следиме состојбата со менување на Законот за енергетика; постапката за приватизацијата на термо електраната Неготино како и сите аспекти кои произлегуваат од иницијативата за изградба на хидроелектраните Чебрен и Галиште на реката Црна.

 

Прочитај повеќе

Владата на Романија со Антикорупциска стратегија за 2008-2010 година

ti 06.06.2008 Transparency International Romania изјави дека се усвојува Националната Антикорупциска Стратегија за ранливите сектори и локалната јавна администрација за 2008-2010 година, на состанокот на Владата на 04 јуни 2008 година, и се смета дека ќе биде вистински чекор за јавната административна област, по одобрувањето на Акциониот план за комплетирање на индикаторите воведени од Европската Комисија по примањето на Романија во Европската Унија.

Усвојувањето на Секторскиот Акционен план за јавната администрација може да придонесе за постигнување конкретни резултати, како последица на специфичните активности усвоени од посебните потреби на секој пристапен сектор.

 

 

Прочитај повеќе

Изборите ќе ги одложат енергетските тендери

powerplant 10.06.2008 Наместо да се забрзаат процедурата, за најмалку една година ќе доцни реализацијата на тендерите во енергетиката, кои многу пати се потенцираа како суштински за државата, односно за нејзината енергетска иднина. Дотолку повеќе ако се знае дека земјата има ограничени енергетски потенцијали и се' поголема побарувачка од електрична енергија, а троши многу пари за увоз на скапа струја. Причина за тоа се предвремените парламентарни избори и дополнителниот период за формирање на новиот состав на владата, што ќе се случи најверојатно во август. Така, наместо во мај да се завршеше парафирањето на документите, како што беше предвидено и потоа да започнеше реализацијата на новите проекти, процедурите се одложени за наесен. Стартот, пак, на изградба, во најповолна варијанта, ќе биде најрано в година напролет, сметаат експерти.
 
Прочитај повеќе

Идните судии и обвинители ќе бидат тестирани анонимно

vaga 09.06.2008 Академијата за обука на судии и обвинители сериозно ги прими забелешките на европските монитори, кои неодамна го објавија извештајот за состојбата во судството, по извршеното скенирање на македонските институции во март оваа година. Следејќи ги инструкциите од извештајот на оценувачката експертска мисија на Европската комисија, веќе за новата генерација кандидати за почетна обука во јули 2008 година ќе се подигне степенот на анонимност на приемниот испит. Управниот одбор на Академијата размислува и за формирање едукаторски тим на судии и обвинители, кои за одреден период ќе ја стават во мирување својата функција и ќе се посветат само на обуката.

 

Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец мај 2008

bistromatno 08.06.2008 Серијата изборни неправилности, на кои укажа и антикорупциската комисија и пресудата за клевета на Основниот суд во Велес изречена за новинар се најматни настани во мај.Најбистри се апсењето на даночен инспектор за мито и затворската казна за сопственикот на фирмата „Арарат“ за перење пари.Ова е оценката на 18 главни уредници на печатени и електронски медиуми во Македонија, во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“.
 
Прочитај повеќе

За партиски клипови 23 милиони евра

campaign200807.06.2008 ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ со партнерите треба да платат по околу 16 милиони, односно 4,6 милиони евра, во ситуација кога законот дозволува за кампањи да се потрошат само 1,7 милион.

Петте партии и коалиции што освоија пратенички места во Собранието, само за телевизиските реклами во изборната кампања ќе треба да платат околу 23 милиони евра на петте телевизии со национална концесија. Толку изнесува цената за околу 68 часа платена политичка програма во ударните телевизиски термини, што ги закупиле коалициите и партиите во текот на дваесетдневната кампања. Најголема сума од околу 16 милиони евра на телевизиите ќе треба да им плати ВМРО-ДПМНЕ со партнерите од коалицијата „За подобра Македонија“, додека долгот на СДСМ и на коалицијата „Сонце“ ќе изнесува околу 4,6 милиони евра, без други трошоци за кампањата. Само со овие суми и двете коалиции значително ја пречекорија дозволената сума од 1,7 милион евра, колку што законски им е дозволено на партиите да потрошат во кампањата.

 

Прочитај повеќе

Несоодветни наставници и несоодветни оценки

schools
07.06.2008 Во училиштата се уште се бара репродуктивно учење, постои зависност на училишните одбори, а локалната власт се меша во вработувањето на кадарот и во изборот на директори на училишта. До вакви констатации дошле државните просветни инспектори кои забележале сериозни недостатоци во реализацијата на воспитно-образовниот процес во оваа учебна година. И оценувањето на учениците не соодвествувало на нивните знаења. Најголем дел од претставките што стасувале до Државниот просветен инспекторат (ДПИ) се однесуваат на вработување на кадар, односно укажуваат на непотизам и немање критериуми при вработување на кадар во образованието.
 
Прочитај повеќе

Стразбур вели – ова е чекор назад

  councilofeurope

04.06.2008 Стразбур – Советот на Европа, кој имаше своја делегација набљудувачи, забележува дека изборите во Македонија се некомпатибилни со демократскиот процес. Притоа се жали поради тоа што значителен број од гласачите беа лишени од правото да ја изразат својата волја поради неодговорни, насилни и деструктивни дејства на двете главни албански партии. Парламентарното собрание на СЕ зборува за „организирано насилство, чија цел беше да го наруши изборниот процес“. Покрај насилството, во кое животот го загуби едно лице, на изборите фрлија дамка и бројните нерегуларности во истите овие подрачја, при што се споменуваат полнење на гласачките кутии и фалсификување на резултатите. Некои нерегуларности се забележани и во другите делови на земјата.


 

Прочитај повеќе

Судството доби преодна оцена од европските монитори

sudstvo 02.06.2008 Македонското судство, генерално, доби позитивна оцена од Европа. Во извештајот за судството на Европската мисија за оценување подготвен од Шпанецот Хорхе Еспина се наведува дека се спроведени голем број клучни реформи и се донесени соодветни закони, но наедно се укажува и на повеќе недостатоци во оваа област. Мониторингот е спроведен од 10 до 14 март годинава, кога неколкучлената европска делегација оствари повеќе посети на правосудни институции.

Уште во самиот почеток на извештајот, подготвувачот констатира дека европскиот судски сектор нема применливо законодавство да ја води земјата-кандидат и оти постои широка разновидност на системи за регулирање на институционалната структура на судството.Оттаму, Европската комисија секогаш сакала да ги насочи земјите со кандидатски и преткандидатски статус да ги применат системите кои се соодветни за нив.


 

Прочитај повеќе

Купување привилегии

corruption_happens23.05.2008 Прашањето на политичкиот консензус помеѓу политичките партии уште долго ќе биде проблем за реализација на стратешките интереси на државата. Да биде иронијата поголема, тој консензус ќе се пронајде точно таму каде што не треба. Во случајов станува збор за законските норми и технологијата на финансирањето на кампањите на политичките партии. Претпоставувам многумина се прашуваат колку ли чини оваа, деновиве актуелна, агресија врз вашите сетила која ве одвраќа од помислата да вклучите ТВ или да отворите весник. По консултациите кои ги направивме со експерти во оваа област, стасавме до бројка од барем три и пол милиони евра за кампања на политичка групација каква што деновиве ја следиме. Според оваа апроксимативна математика, во овие дваесетина дена ќе се потрошат, за македонски услови, астрономски 10 милиони евра. Од каде се тие пари? Од чии џебови доаѓаат? Ова се прашања на кои одговорите, во една нормална демократија, многу лесно ќе ги добиете, како од оние кои ги даваат, така и од оние кои ги добиваат. Но, кај нас не е така! Во двата изборни штаба на двете најголеми коалиции, ако ги прашате од каде се парите, барем они одговорните за комуникација со јавноста ќе ви речат дека тоа не е тајна, но дека одговорот се уште го немаат. Велат, ќе сме го добиеле кога ќе завршат изборите. Така беше и во минатиот изборен циклус, но одговор не добивме.

 

Прочитај повеќе