Вести

Промоција на третиот тримесечен Извештај од мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при процедурите за вработување во јавниот сектор

Транспаренси Интернешнл – Македонија (ТИ-М) во рамки на активноста: „Јакнење на капацитетите на институциите во борбата против корупцијата”, поддржан од Проектот на УСАИД за граѓанско учество и во соработка со ДКСК и МИОА го подготви третиот тримесечен Извештај од мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при процедурите за…

Прочитај повеќе
Вести

Водата ја снемува низ водоводните цевки, а никој не одговара за губењето

Автор: Миомир Серафиновиќ Двоглава фонтана на среде Дебар им пружа можност и шанса на граѓаните да се напијат иако доцната пролет донесе променливо време. На двете места избиваа млазови вода како и на секоја фонтана без престан. Но, бидејќи е за пиење потоа оваа вода се слева во канализација и не се користи повеќе како…

Прочитај повеќе
Вести

Завршна конференција: „Соработка помеѓу институциите во борбата против корупцијата: научени лекции и унапредување на соработката“

Проектот има намера да го зајакне владеењето на правото и транспарентноста преку соработка   помеѓу институциите, да обезбеди техничка помош и зајакнување на капацитетите и соработката помеѓу Државната комисија за спречување на корупција и Државниот завод за ревизија како надзорни тела и Академијата за судии и јавни обвинители која ги обучува идните судии и јавни обвинители,…

Прочитај повеќе
Вести zaednicki_vrednosti.png

Објава на победници на фото конкурс

Во рамките на проектот „Промовирање на заеднички вредности низ Европа“ поддржан од Европската Унија преку програмата „Европа за граѓаните“, Транспаренси Интернешнл- Македонија, објави конкурс за најдобра фотографија. Основната цел на проектот е да се промовираат европските вредности како што се владеењето на правото, демократија, транспарентност, слобода на медиумите, еднаквост и солидарност помеѓу Истoчно – европски…

Прочитај повеќе
Вести

Промоција на вториот тримесечен Извештај од мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при процедурите за вработување во јавниот сектор

Транспаренси Интернешнл – Македонија (ТИ-М) во рамки на активноста: „Јакнење на капацитетите на институциите во борбата против корупцијата”, поддржан од Проектот на УСАИД за граѓанско учество и во соработка со ДКСК и МИОА го подготви и објави вториот тримесечен Извештај од мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при…

Прочитај повеќе
Вести

Мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при процедурите за вработување во јавниот сектор

Во периодот од јануари до март 2021 година спроведен е втор квартален мониторинг над спроведување на препораките од извештајот за проценка од ранливост на корупција при процедурите за вработување во јавниот сектор. И покрај тоа, што во препораките е предложен подолг период за целосно спроведување на препораките, кај повеќето тоа е период од една година,…

Прочитај повеќе
Вести

Време е да се прекине заштитата на интелектуалната сопственост на Covid-19 вакцините

Објавено од работната група на Транспаренси Интернешнл за COVID-19 вакцини 7 мај 2021 Здравствената криза предизвикана од COVID-19 веќе го чинеше човештвото безброј животи. Драматично ја зголеми корупцијата во јавните набавки и пристапот до здравствена заштита и го загрози владеењето на правото и граѓанскиот простор во многу држави. Ефективната борба против COVID-19 повикува на глобални…

Прочитај повеќе
Вести

Инфраструктура на интегритет: Корупција и заложби за антикорупција на Западен Балкан

ИЗВЕШТАИТЕ ЈА НАГЛАСУВААТ ,,ОРГАНИЗИРАНАТА КОРУПЦИЈА” ВО ЗАПАДНИОТ БАЛКАН И ГО МЕРАТ НАПРЕДОКОТ ВО СПРОВЕДУВАЊЕ НА АНТИ-КОРУПЦИСКИ ЗАЛОЖБИ Два нови извештаи објавени денес, се дел од серијата „Инфраструктура на интегритет“ на Глобалната иницијатива, кои го разгледуваат феноменот на „организирана корупција“ на Западен Балкан и го мерат напредокот во спроведување на анти-корупциски заложби кои владите во регионот…

Прочитај повеќе
Вести

Онлајн истражување: „Промовирање на заеднички вредности низ Европа“

Во рамките на проектот „Промовирање на заеднички вредности низ Европа“ поддржан од Европската Унија преку програмата „Европа за граѓаните“, Транспаренси Интернешнл- Македонија спроведува кратко истражување во онлајн формат. Овој проект е имплементиран од Транпаренси Интернешнл – Македонија, Транспаренси Интернешнл – Унгарија, Асоцијација Експертски Форум од Романија и Косовскиот Демократски Институт. Кратки информации за проектот Основната…

Прочитај повеќе
Вести

Висока корупција и закони скроени по мерка во Република Северна Македонија

Транспаренси Интернешнл Македонија во рамки на проектот: Завршување на неказнивоста за голема корупција во Западен Балкан и Турција истражува случаи на корупција и следи закони донесени „по мерка“ коишто се овозможувачка околина за владеење на корупцијата наместо владеење на правото. Овој проект го спроведува заедно со Секретаријатот на Транспаренси Интернешнл и партнерите од Србија, Црна…

Прочитај повеќе