Црни пари за шарена кампања

  izbori_2011.jpg

31.05.2011 Организаторите на изборната кампања на три политички партии – ДУИ, ДПА и ЛДП, како и коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ потрошиле многу повеќе средства од сметката од оние што ги имаат обезбедено со приливите, констатирала антикорупциската комисија откако ги разгледала првичните финансиски извештаи на партиите.

ДУИ од донации на седум лица обезбедила 1.150.000, а потрошила 4.342.270 денари. ДПА од донации на 10 лица обезбедила 608.000, а потрошила 1.022.423 денари. ЛДП од донации на лица има обезбедено 275.000 денари, а за кампањата се потрошени 2.322.240 денари. Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, пак, од донации на 130 физички лица и едно правно лице обезбедила 7.950.000, а потрошила 103.054.161 денар.
 
 
Прочитај повеќе

Митото најскапо во Македонија

 

bribe.jpg

18.05.2011 Во споредба со земјите од Западен Балкан во Македонија најмал број граѓани платиле мито, но платиле најмногу, покажува истражувањето кое го спроведе Канцеларијата на ОН за борба против наркотици и криминал (УНДОК) во соработка со Европската комисија. Според ова истражување, секој шести граѓанин на Западен Балкан минатата година барем еднаш платил мито.

Според резултатите од истражувањето за искуствата на населението на Западен Балкан со корупцијата, 12,5 проценти од граѓаните на Западен Балкан лани му платиле мито на некој јавен службеник, а тоа во просек изнесувало 257 евра.

 
 
 
Прочитај повеќе

Извештај за работа на Центарот за правни совети на Transparency International – Macedonia

 press13052011.jpg13.05.2011 Центарот за правни совети (ЦПС) кој работи во рамките на невладината Transparency International – Macedonia (TI-M) постои од 2003 година. Примарна главна цел цел на ЦПС е помагање на граѓаните во случаи поврзани со корупцијата. Од постоењето до денес во ЦПС помош имаат побарано 2560 граѓани. ЦПС е основна алатка за борба против корупцијата на Transparency International (TI) и Центри за Правни совети  постојат во националните разграноци на ТI во 41 држава.

 
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

12.05.2011 Транспаренси Интернешнл – Македонија на 13 мај 2011 г. (петок) со почеток во 10:30 часот во просториите на ТИ-М (ул. Наум Наумовски Борче 58-спроти Светска Банка ) ќе одржи прес конференција на која ќе бидат презентирани аномалии во борбата против корупцијата, под наслов ВЕРУВАЛЕ ИЛИ НЕ. Настаните се засновани на резултатите од работата на…

Прочитај повеќе

Повреда на изборниот процес преку политичка корупција

 ti-m.jpg10.05.2011 Сведоци сме на јавно презентирани информации за тешки повреди на правилата на изборниот процес. Релевантните фактори не смеат да останат рамнодушни на ваквите информации.
Ги повикуваме сите учесници, од граѓаните до политичките партии, но и меѓународните организации присутни во Република Македонија да не дозволуваат нарушување на демократските изборни процедури.
Според Европската Конвенција за човекови права, државите потписнички гарантираат тајни избори. Правењето на списоци во кои има индивидуални податоци претставува чекор кон нарушување на ова елементарно демократско право на секој избирач.
 
 

Прочитај повеќе

Изборната корупција ќе легне на партиските сметки

election2006.jpg 26.04.2011 Дали трошењето пари во партиските кампањи и на овие избори ќе остане под превезот на нелегалното финансирање како појдовна точка во коруптивната спирала? И покрај тоа што сме пред старт на изборната кампања, сепак, партиите не сакаат да откријат колку пари ќе потрошат и од кои извори. Единствениот одговор што може да се добие од партиските штабови е дека се’ ќе биде во рамките на законите.
Се чини дека и овој пат, како и во претходните изборни циклуси, тие вешто ќе ги скријат изворите на финансирање. Како да стана вообичаено за време и пред почетокот на изборните кампањи да се користат пари од непознати извори. Во касата на партиите се слеваат пари што се прикажуваат како дотации од лица и од членови на партијата, но јавна тајна е дека на тој начин се прикриваат незаконското финансирање и префрлањата на средства од страна на фирми и компании.

 

 

 

Прочитај повеќе

Нема кој да казнува?

money.jpg 25.04.2011 Финансирањето на партиите во предизборниот период треба да биде набљудувано од неколку инистуции, односно повеќе институции се надлежни, но никоја од нив нема единствена обврска да го следи финансирањето. Претседателката на невладината организација „Транспаренси Интернеjшнaл“, Слаѓана Тасева, вели дека најголемиот проблем е во тоа што во Македонија има дисперзиран систем на следење на изворите на финансирање на партиите – за тоа се надлежни Државната изборна комисја, Државната комисија за спречување на корупција, Државниот завод за ревизија, Управата за јавни приходи, Државната изборна комисија, но на крај, никоја од нив нема конкретна надлежност да изрече санкција или да поведе постапка доколку не се почитува некое правило.
 
 
Прочитај повеќе

Политиката корумпира во секој сегмент

 st18042011.jpg18.04.2011 „Верувале или не“ го скенираше и „Скопје 2014“, а анализата потврди незаконски потрошени пари од државната каса. Најавивте пријава и до јавниот обвинител. Што очекувате?
Побаравме утврдување на фактичката состојба и евентуална индивидуална одговорност на лица што имале обврска да се грижат за законитоста на трошењето на буџетските пари. Очекуваме реакција од Јавното обвинителство, по примерот на европските држави, каде што институциите веднаш започнуваат постапка за проверка. За жал, досега нема многу позитивни искуства за постапување на нашето Јавно обвинителство по иницијативи од други институции, како што е Државната комисија за спречување на корупцијата и по иницијативи од граѓански организации и граѓани. Сепак, одлучивме она што го имаме да го доставиме до јавниот обвинител, а искрено, очекувам дека работите ќе почнат да се менуваат. Нашата анализа е многу детална, што ќе им ја олесни работата на обвинителите. Дополнителна околност што оди во прилог на нашиот и на општиот интерес случајот да добие правна разрешница, е тоа што за овој вид дела Кривичниот законик предвидел високи санкции, а со тоа и долги рокови на застарување.
 
Прочитај повеќе

Партиите предвреме јуришаат во кампања

 izbori_2011.jpg12.04.2011 Иако во Изборниот законик политичките партии сами предложија да се дефинира терминот изборна кампања и кога таа треба да почне, партиите решија да ги заобиколат правилата и кампањата ја почнаа многу порано пред почетокот на изборната трка
Ги усвојуваат законите за да не ги почитуваат. Вака може да се опише однесувањето на партиите што влегоа во изборна кампања, независно што с` уште не се распишани изборите и што до нивното одржување има уште речиси два месеца. Електронските медиуми се преплавени со платени политички програми, во печатените медиуми секојдневно има и по неколку страници реклами, политички пораки веќе осамнуваат на билбордите, постојано има средби со граѓани, трибини…

 

 

Прочитај повеќе

Непочитување на Законската регулатива и процедура за изградба на спомен обележја-проект Скопје 2014

pres_07042011.jpg 07.04.2011     1.    Мотивирани од интересот што проектот Скопје 2014, а поточно градењето на спомениците или спомен обележја, експертскиот тим на Transparency International – Macedonia направи правна анализа на правната рамка и спроведените постапки за избор и градење на спомен обележјата во рамки на проектот Скопје 2014.

2.    Анализата на правната рамка и спроведените постапки во врска со градењето на споменици во проектот Скопје 2014 покажа дека за спомениците незаконски биле трошени средства од Буџетот на Република Македонија.

 

 pdf analiza_na_proekt_skopje_2014 90.52 Kb

 

 

 

 

 

Прочитај повеќе