Вести

Благоја Пандовски гостин во „Аргумент плус“ на ТВ 24

Благоја Пандовски на 18.03.2024 гостуваше во „Аргумент плус“ на Телевизија 24. Пандовски во емисијата разговараше на повеќе теми: извештајот на ГРЕКО којшто се однесува на спречување на корупцијата кај пратениците, судиите и обвинителите, потоа ставањето на црната листа на САД на градоначалникот на Карпош, Стевче Јакимовски и екс специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, како и…

Прочитај повеќе
Вести

Д-р Слаѓана Тасева, почесниот претседател на ТИ-Македонија за Сител ТВ на тема: Има ли начин да се спречи корупцијата?

Д-р Слаѓана Тасева, почесниот претседател на Транспаренси Интернешнл-Македонија даде свое видување за Сител ТВ на тема: Има ли начин да се спречи корупцијата? Д-р Тасева смета дека уште поголем меѓународен притисок за борба против корупцијата и ветинг е тоа што може да ги мрдне работите во справувањето со проблемот со корумпираните судии и обвинители. „Не…

Прочитај повеќе
Вести

Средба со Јавниот обвинител на Република Северна Македонија

Почесниот претседател Слаѓана Тасева и Генералниот Секретар Методи Зајков на Транспаренси Интернешнл-Македонија на 13.02.2024 година остварија средба со Републичкиот Јавен Обвинител Љупчо Коцевски во просториите на обвинителството. Во текот на дискусијата беа разгледани можностите за проширување на меѓусебна соработка. ТИ-Македонија ги презентираше наодите од последното истражување на Систем за Национален Интегритет, продлабочување на меѓусебната соработка…

Прочитај повеќе
Вести

Средба на ДКСК со претставниците на граѓанскиот сектор

Претседателката и членовите на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), одржаа средба со претставниците на граѓанскиот сектор – членки на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата, во состав: Институт за демократија Социетас Цивилис Скопје, Коалиција за правично судење, Македонски центар за меѓународна соработка, Хелсиншки комитет за човекови права, Транспаренси Интернешнал Македонија и…

Прочитај повеќе
Вести

Пандовски гостин во емисијата „Миленко Неделковски Шоу“

Благоја Пандовски зборуваше на повеќе теми, вклучувајќи го и Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2023 година, којшто беше објавен на крајот на јануари, а детално го објасни и начинот на оценување и рангирање на зејмите на ранг листата. Пандовски разговараше и за извештајот за Националниот систем на интегритет, за измените на Кривичниот законик,…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец февруари 2024 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец ФЕВРУАРИ 2024 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со текот…

Прочитај повеќе
Вести

Пандовски – Без нов Изборен законик нема да се намали корупцијата

Благоја Пандовски гостуваше во неделното интервју на Радио Слободна Европа. Пандовски разговараше за препораките на ОБСЕ/ОДИХР за финансирање на партиите и укинување на државно платени политички реклами и Изборниот законик, за Индексот за перцепција на корупцијата, како и за други актуелни теми. Целиот разговор можете да го погледнете на видеото подолу.  

Прочитај повеќе
Вести

Благоја Пандовски за ТВ 24 на тема Индекс на Фридом Хаус за 2023 година

Благоја Пандовски даде изјава за ТВ 24 на тема годишниот извештај на Фридом Хаус за 2023 година. Пандовски посочи дека Македонија е оценета како делумно слободна земја со 67 поени, што е еден поен помалку споредено со претходната година. Тој потенцираше според извештајот на Фридом Хаус, Македонија е парламентарна држава која се соочува со големи…

Прочитај повеќе
Вести

Почесниот претседател на ТИ-Македонија, г-ѓа Тасева за ТВ 24 на тема: (зло) употреба на државни ресурси за партиски агенди

Почесниот претседател на ТИ-Македонија, г-ѓа Слаѓана Тасева даде свое видување за ТВ 24 на тема: (зло) употреба на државни ресурси за партиски агенди. Г-ѓа Тасева потенцираше дека недостасуваат механизми за контрола поради што е тешко да се откријат и докажат злоупотреби од ваков тип. „Еден градоначалник ни испрати многу гордо, документи и фактури дека се…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателот на ТИ-Македонија, Пандовски гостин во „25 Минути“

Претседателот на Транспаренси Интернешнл Македонија, Благоја Пандовски на 25.02.2024 гостуваше во „25 Минути“. Пандовски во емисијата даде свое видување на Индексот на демократија за 2023 година кој неодамна беше објавен од страна на „Економист“. Тој се осврна и на Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2023 година од Транспаренси Интернешнл, а исто така ги…

Прочитај повеќе