Вести

Дали државите од ЕУ пропуштаат да ги заштитат укажувачите?

Луѓето кои откриваат злоупотреби остануваат незаштитени додека повеќето земји од ЕУ го пропуштаат крајниот рок за транспонирање на Директивата на ЕУ за укажување Од Мари Теракол (Транспаренси Интернешнл) и Ајда Ноерс (Меѓународна мрежа за укажување) Укажувањето е еден од најефикасните начини за откривање и спречување на штета. Сепак, само 47 отсто од европските граѓани чувствуваат…

Прочитај повеќе
Вести

Четврти Извештај од мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при процедурите за вработување во јавниот сектор

Транспаренси Интернешнл – Македонија (ТИ-М) во рамки на активноста поддржана од Проектот на УСАИД за граѓанско учество и во соработка со ДКСК го подготви четвртиот тримесечен Извештај од мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при процедурите за вработување во јавниот сектор за периодот од јули до септември 2021…

Прочитај повеќе
Вести

Корупција во сферата на градежништвото–препораки за поголема транспарентност и јавна контрола над работењето на надлежните органи и институции во областа на урбанизмот

Транспаренси Интернешнл – Македонија во соработка со Државната комисија за спречување на корупција одржа конференција на која ја објави анализата за ранливоста кон корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво. Истражувањето беше спроведено во рамки на активноста: „Проценка на ранливоста кон корупција во државните институции и власти за просторно планирање,…

Прочитај повеќе
Вести

„Свиркачите“ кои го открија прислушувањето ја добија наградата „Мето Јовановски“

Укажувачите Ѓорѓи Лазаревски и Звонко Костовскикои го открија масовното прислушување во Македонија, ја примија награда „Мето Јовановски“, за највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на промоцијата, заштитата и унапредувањето на човековите права. -Овие долгогодишни службеници во МВР и двајцата врвни професионалци и наградувани за проекти поврзани со националната безбедност откако дошле до сознанија за…

Прочитај повеќе
Вести

Годишен состанок на Коалицијата за заштита на укажувачи на Југоисточна Европа

Годишниот состанок на Коалицијата за заштита на укажувачи на Југоисточна Европа, со поддршка на Инфокуќа Секретаријатот на Регионалната иницијатива за антикорупција (РИА) се одржа во Сараево на 22 ноември 2021. Годишниот состанок на Коалицијата служи како платформа за дискусија за заедничките предизвици, стратегии и решенија за подобрување на заштитата на укажувачите. Секретаријатот на РИА ја…

Прочитај повеќе
Вести

Настан – „Проценка на ранливост од корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво“, 10 декември 2021

Транспаренси Интернешнл-Македонија во рамките на проектот „Проценка на ранливост од корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво“, финансиски поддржан од УСАИД во рамките на Проектот за граѓанско учество организира настан за презентација на наодите од спроведените истражувања како дел од овој проект. Целта на овој проект е да се утврдат…

Прочитај повеќе
Вести

Каде би можеле да се обратат укажувачите доколку им треба помош?

Укажувачите се соочуваат со различни ризици коишто варираат од одмазда на нивните работни места до правни битки и физички закани. Многу од нив се обраќаат кон професионални организации за да добијат помош на безбеден начин. Откако Френсис Хауген на почетокот од октомври се појави како укажувач во врска со Фејсбук, нејзиното име беше секаде присутно.…

Прочитај повеќе
Вести

Откажување на настан: „Проценка на ранливост од корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво“

Почитувани, Ова известување е во врска со информацијата за одржување на настанот за презентација на наодите од спроведените истражувања како дел од овој проект од страна на Транспаренси Интернешнл-Македонија во рамките на проектот „Проценка на ранливост од корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво“, финансиски поддржан од УСАИД во рамките…

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл донесува две нови резолуции и избира нови членови на одборот

На годишниот состанок на членството на Транспаренси Интернешнл одржан онлајн на 6-7 ноември, се донесоа две резолуции и одбрани нови членови на одборот   Транспаренси Интернешнл на годишниот состанок на членството за 2021 година ја изрази загриженоста поради демократското уназадување во светот и ја нагласи својата заложба за владеење на правото посебно во контекст на…

Прочитај повеќе
Вести

Настан – „Проценка на ранливост од корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво“, 11 – ти ноември 2021

Транспаренси Интернешнл-Македонија во рамките на проектот „Проценка на ранливост од корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво“, финансиски поддржан од УСАИД во рамките на Проектот за граѓанско учество организира настан за презентација на наодите од спроведените истражувања како дел од овој проект. Целта на овој проект е да се утврдат…

Прочитај повеќе