Државни пари во партиски кампањи

money.jpg 23.04.2014 Користењето на јавни пари, работна сила или материјали, согласно изборниот законик, не смее да има во ниту еден облик за изборните кампањи, но тоа редовно се прави, посочуваат експертите, а причината за тоа е токму фактот што досега не е преземена никаква санкција или мерка за одговорност спрема кого било кој вршел злоупотреба.

„Ние имаме нотирано неколку случаи каде вработени од комуналните претпријатија во општините градат или поставуваат платформи за одржување на митинзи, имаме нотирано случаи каде до општините се испраќаат фактури коишто треба да се платат од страна на општината, а тие се за озвочување или за други потреби за користење во рамки на кампањите“, посочува претседателката на Транспаренси Интернешанл.

 
 
 
 
Прочитај повеќе

Медиумското покривање не беше непристрасно – велат меѓународните и домашните набљудувачи

16.03.2014 Транспаренси Интернешнл Македонија (ТИ-М), независна и непрофитна организација која ги промовира вредностите на слободата и демократијата, изврши систематско набљудување на работата на дел од медиумите во Македонија во врска со нивното покривање на претседателските и предвремените парламентарни избори во земјата што се одвиваат овој месец. Набљудувањето беше спроведено како дел од проект кој е воден во соработка со невладината организација ЕРИС (Electoral Reform International Services)  од Обединетото Кралство и невладината организација од Словачка МЕМО 98, специјализирана за набљудување на медиуми, финансиран од Европската Унија, од Европски Инструмент за Демократија и Чоовекови Права.


„Главната цел на проектот е да им се помогне на нашите медиуми да можат да играат многу поконструктивна и поодговорна улога во развојот на демократијата“ – изјави Слаѓана Тасева, претседател на ТИ-М. „Нашата намера е да им понудиме на медиумите меѓународно искуство што би им помогнало да ги усвојат практиките на  непартиско и објективно известување, преку серија на специфични, целни обуки. Воедно се надеваме дека нашиот мониторинг ќе помогне да се иницира дебата за професионалните стандарди“, додаде Тасева.

 

pdf media_monitorinfg_tv__radio_channels 1.52 Mb

 

pdf media_monitoring_print_media 1.22 Mb

 Прочитај повеќе

Трошењето за време на кампањата, сомнежи за корупција

corruption_happens.gif 10.04.2014 Трошењето на повеќе пари од што се има на сметка, на некои од претседателските кандидат за време на кампањата не е незаконско, вели Слаѓана Тасева од Транспаренси интернешнл. Но, вистинскиот проблем е дали долговите што ќе се направат за време на кампањата, потоа ќе се вратат и како ќе се направи тоа. Според Тасева, токму во ова лежи можноста за корупција во политиката.
„Значи тука е проблемот. Ако не се покријат овие трошоци, прашање е како ќе се оддолжи партијата. Најчесто, знаеме дека финансирањето на политиката се прави со очекување на тие кои што се поддржуваат ќе добијат, па утре ќе се добијат одредени поволности. Тука навлегуваме во сферата на политичката корупција“, изјави Слаѓана Тасева, Транспаренси интернешнл.
 
 
Прочитај повеќе

Кои се донатори на партиите?

izbori-se.jpg04.04.2014 Фирми, физички лица, кандидати за пратеници, заменици министри, градоначалници, директори на акционерски друштва – ова е структурата на донатори во извештаите на политичките партии за 2013-та година.

Иако законскиот рок беше 31 март, годинишните извештаи од политичките партии за добиени донации на веб страната на Управата за јавни приходи, се објавија дури денеска. 

Според податоците од УЈП, лани најмногу донации имала владејчаката ВМРО-ДПМНЕ. По овој основ во партсиката каса на ВМРО-ДПМНЕ се слеале 185.000 евра. На листата како донатори се јавуваат кандидати за пратеници за претстојните парламентарни избори, како Васил Пишев и Славе Гошев, Маја Стојановска.
 
 
Прочитај повеќе

Работилница на тема “Осмели се – пријави корупција”

rt24032014.jpg25.03.2014 ТИ – Македонија на 24 март 2014 во Дом на АРМ – Тетово одржа работилница на тема “Осмели се – пријави корупција”, како дел од активностите кои се спроведуваат во рамките на проектот “Центар за совети и правна помош во Скопје, Тетово и Штип” поддржан од страна на Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија.
Проф. Д-р Слаѓана Тасева, Претседател на ТИ-М истакна дека особено е значајно да се охрабрат граѓаните да пријавуваа случаи на корупција. Но исто така го потенцираше и  фактот дека само со меѓусебна поддршка, заеднички, може да се постигнат напредок во борбата против корупцијата, а со самото тоа и да се овозможи владеењето на правото и развојот на демократијата.
На работилницата беа презентирани постигнатите резултати и активностите кои ги превзема ТИ-М на национално и на регионално ниво, со посебен осврт и презентација на конкретни случаи по кои канцеларијата во Тетово има постапувано.  
 
 
Прочитај повеќе

Конкурс

07.03.2014 Транспаренси Интернешнл Македонија има потреба од еден експерт за медиуми за работа од вкупно 19 работни денови во текот на 2014 и почетокот на 2015 година.
Експертот кој треба да има и искуство во организирање и држење на обуки, ќе работи во рамките на меѓународен проект наменет за поддршка на независни медиуми во земјава.
Првиот ангажман се очекува да биде од 17 – ти март 2014 година.
Станува збор за обука на уредници и новинари во повеќе области, во рамките на проектот „Поддршка на независните медиуми во Република Македонија: Застапување и обука за унапредување на почитувањето на најдобрите меѓународни практика“.
Проектот е воден од невладината ERIS (http://www.eris.org.uk/ ) од Велика Британија, во соработка со Транспаренси Интернешнл Македонија, а финансиски е поддржан од Европската Унија преку програмата ЕИДХР.
Прецизните услови за тоа каков тип на медиумски експерт ни е потребен, се објавени во прилог на овој Конкурс
 
 
Прочитај повеќе

Ги есапи ли некој државните ревизори

02.03.2014 Државниот завод за ревизија со години укажува на бројни неправилности во менаџирањето на парите на граѓаните од страна на државните институции. Зошто нема одговорност по наодите на ревизорите? НОВА интервју со помошникот директор на државната ревизија Максим Ацевски.
 

 
Прочитај повеќе

Македонските работници се третираат како стока

26.02.2014 Македонија е се уште земја со најцрни статистики за смртност на работните места. Од небезбедна работа до ниски плати и понижувања и малтретирања на македонскиот работник – синдикатите се замолчени, а институциите слепи. Кој го штити македонскиот работник?
 
 

 
Прочитај повеќе