Недостаток на јавна доверба во политичките партии: Поткопување на демократијата на Балканот

ti.jpg 25.06.2013 Хрватска треба да го направи финансирањето на политичките партии повеќе транспарентно со цел да ја зајакне својата демократија со оглед на подготовките за приклучување на Европската унија (ЕУ), се вели во извештајот објавен денеска од Транспаренси Интернешнл. Во извештајот исто така, се повикуваат Албанија, Косово, Македонија и Србија да направат напредок во оваа критична област.


Извештајот: “Купување влијание: Парите и Изборите на Балканот”, предупредува дека недостигот на јавна доверба во политичките партии му се заканува на демократскиот процес на Балканот. Граѓаните во Македонија, Хрватска и Србија на политичките партии гледаат како најмногу корумпирани од дванаесетте јавни институции кои што беа тестирани, според Глобалниот Барометар на корупција за 2013 година, кој што треба да се објави ова лето.

 

pdf 2013_buyinginfluence_crinisbalkans_en 621.22 Kb

 

 

Прочитај повеќе

Корупција на факултетите има, но никој не се осмелува да пријави

manmoney.jpg 21.06.2013 Ниту еден пријавен случај на корупција во анти корупциските канцеларии на факултетите. Иако постојат повеќе од 3 години, никој не влегол да се пожали дека му е побарано мито.

Јавна тајна е дека услов за полежен испите кај некои професори е купена книга, но студентите тоа го премолчуваат.

Од парламентот се свесни дека канцелариите не функционираат, поставени се на централно место во факултетот, нема дискреција, и ги разбираат колегите кои не пријавуваат од страв да не паднат на испит и изгубат година.

-Канцелариите има недостаток, студентите имаат една поинаква перцепција затао што тие с ена факултетите и  затоа што сметаат дека некој професор ќе ги види и ќе ги етикетира, како еве ги тие студенти кои пријавуваат корупција, изјави Марија Василева-орг.секретар во СПУКМ.

 

 

Прочитај повеќе

Граѓаните не пријавуваат корупција

 corruption_happens.gif08.05.2013 Телефонските линии за пријавување мито и корупција се „мртви“. Скоро никој не пријавува случаи на корупција на телефонските броеви кои специјално за таа намена се отворени во државните институции. Не е познато колку случаи со сомнеж за корупција се пријавени и на специјалната линија 199 која уште во 2007 година беше промовирана како национална линија за пријавување мито и корупција. Надлежните во Министерството за внатрешни работи, кое оперира со оваа линија, каде може да се пријави каков било случај на корупција, тврдат дека генерално е намален бројот на јавувања, но не прецизираат колку од нив се бројат како случаи пријавени за мито и корупција.
 
 
Прочитај повеќе

Зајакнување на Конвенцијата против корупција на Обединетите нации и нивните механизмите за ревизија

uncac-coalition.jpg 29.04.2013 Почитувани, Биро и членовите на UNCAC Имплементација група за ревизија
Ние ви се обраќаме во интерес на UNCAC Коалицијата и нејзиниот Координативниот комитет на UNCAC Механизмот за ревизија. Воедно, ние би сакале да им препорачуваме на UNCAC државите пристапнички, Имплементационата група за преглед (IRG) и UNDOC за постигнатиот напредокот во досегашниот прв циклус на преглед на спроведувањето на Конвенцијатa против корупција на ОН.
Во период на економската неизвесност и со растечките напор на јавна доверба во државниот  и приватниот сектор, прашање е на итност за да се постигне напредок во национални и глобални акции за спречување на корупцијата, со користењето UNCAC како рамка. Ова може само да биде постигнато преку јакнење на алијансите помеѓу засегнатите страни кои се посветени на спречување на корупцијата.
 
 
Прочитај повеќе

Натамошно влошување на состојбата со медиумите во Македонија

freedomhouse.jpg 01.05.2013 Карин Карликер, директорка на проекти за слободата на медиумите при Фридом хаус, во кусиот разговор за Гласот на Америка претстави поразителена слика за состојбата со медиумите во Македонија, според денеска објавениот глобален извештај на организацијата.
Таа регистрира натамошно влошување на ситуацијата во 2012-та:  „Македонија сега им 56 поени на скалата од 0 до 100 и во моментов е рангирана како една од најлошите земји на Балканот“.
Колку може да опстои независното новинарство во актуелната клима во Македонија? Карликер коментира:  „Генерално, политичката состојба е мошне поларизирана и тоа се одразува на медиумите.  Во тој контекст, просторот за балансирано известување дефинитивно се скуси со затворањето на многу независни и опозициони медиуми.  Има мал простор, но и тој дефинитивно се затвора.  Во Македонија станува потешко за независните новинари да си ја вршат работата и тоа посекако не` загрижува“.
 
 
Прочитај повеќе

Стејт департмент: македонската влада се меша во судството и медиумите

state-department.jpg 19.04.2013 Американскиот Стејт департмент го објави Извештајот за човекови права за 2012 година. Во делот за Македонија, меѓу другото, се наведува дека најважни проблеми за човековите права се: неуспехот на владата целосно да го почитува владеењето на правото, нејзиното непочитување на парламентарните процедури, мешањето во судството и медиумите, селективното гонење на политичките противници на лидерите на земјата, како и значително ниво на корупција на власта и на полициска неказнивост.
Загриженост за човековите права, според извештајот на Стејт департментот, претставуваа и тензиите меѓу македонската и албанската заедница, како и социјалната дискриминација против Ромите и другите етнички малцинства. Други проблеми со човековите права биле малтретирање на притвореници и затвореници од страна на полицијата и затворските чувари, семејно насилство врз жени и деца, детска проституција, дискриминација на жените и лицата со посебни потреби.
 
 
Прочитај повеќе

Македонија на 73 место според индексот на демократија на „Економист“

 

 

economist.png

18.04.2013 Македонија е на 73 место од 165 земји, според индексот на демократија за 2012 година на лондонски  „Економист“.

Од регионот Србија е рангирана на 66, Бугарија на 54, Хрватска на 50, Грција на 33, Словенија на 28, Црна Гора на 76, Албанија на 90 и Босна и Херцеговина на 98 место. 

Прочитај повеќе

Отворено писмо до Делегацијата на Европска Унија во РМ

Делегација на Европска Унија во РМ

Г-дин Манфредас Лимантас

 

Почитуван Господин Лимантас,

 

Ви ја праќам оваа порака во врска со вашето барање за средба од 2 Април 2013

година.

 

На почетокот една илустрација:

http://www.youtube.com/watch?v=FJbcjH7HW0M&feature=share

 

Сигурна сум дека Вие сте ја виделе оваа содржина и се надевам дека Делегацијата на Европската Унија во Скопје има регистрирано бројни други неправилности за време на денот на избори. Истрели во Струмица, полициско присуство во Кочани, поткуп на гласачи во Тетово …

 

ТИ–Македонија ќе ги документира сите инциденти посочени во медиумите и социјалните мрежи и ќе се обиде да ги сумира во извештај кој ќе биде објавен на нашата веб страница.

 

 

 

 

Прочитај повеќе

Рекламен ТВ мониторинг и огласување во печатени медиуми – Локални избори 2013 г.

ti-m.jpg 29.03.2013 Транспаренси Интернешнл –  Македонија во периодот од 04.03.2013 година до 22.03.2013 година изврши рекламен ТВ мониторинг и мониторинг на огласување во печатени медиуми за локалните избори.

 

Во прилог се резултатите од мониторингот.

 

 pdf monitoring_na_lokalni_izbori_2013__29032013 308.18 Kb

 

 

Прочитај повеќе

Законите прецизни, финансиите на партиите матни

 

udripari.jpg

11.03.2013 Парите во политиката и годинава се мрачната страна на изборите. Партиите меѓусебно се обвинуваат за нелегално финансирање, но кога ќе ги запрашате како се финансираат, тие ви велат дека работат според законот односно дека се финасираат од членството, од физички и правни лица и додават дека навремено и целосно ќе достават финансиски извештаи. Но кога се поставува прашањето кој сè донира пари во една изборна кампања тогаш конечен и конкретен одговор нема.

Претседателката на Транспаренси Интернешнл-Македонија Слаѓана Тасева вели дека тоа прашање е едно од најголемите непознаници, па со тоа се отвора простор за сомнеж. 

 

Прочитај повеќе