Вести

Средба на ДКСК со претставниците на невладините организации

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), на 31 јануари 2024 година, оствари средба со претставниците на невладините организации во Република Северна Македонија, предводени од граѓанските организации основачи на Платформата за антикорупција. Средбата се одржа на иницијатива на Државната комисија за спречување на корупцијата, по повод завршување на мандатот на овој состав на ДКСК, со…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателот на ТИ-Македонија, Пандовски гостин во „Тема на денот“ на Сител ТВ

Претседателот на Транспаренси Интернешнл Македонија, Благоја Пандовски на 01.02 гостуваше во „Тема на денот“ на Сител телевизија. Пандовски се осврна на Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2023 година кој беше објавен во текот на оваа недела, а подетално го објасни и начинот на оценување и рангирање на зејмите на ранг листата. Тој исто…

Прочитај повеќе
Вести

ИПК 2023 за Источна Европа и Централна Азија: Автократијата и слабите правосудни системи овозможуваат широко распространета корупција

Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) дава вознемирувачка слика за Источна Европа и Централна Азија, регион кој се бори со нефункционално владеење на правото, зголемен авторитаризам и системска корупција. Просечниот резултат за Источна Европа и Централна Азија е 35, од вкупно 100, со што е втор регион со најнизок резултат во светот. Големото демократско назадување…

Прочитај повеќе
Вести

Прес-конференција: резултати Индекс на перцепција на корупцијата (ИПК) 2023

Почитувани, Транспаренси Интернешнл – Македонија Ве поканува на хибридна прес-конференција на 30.01.2024 (вторник) со почеток во 11:00 часот на која ќе ги презентира наодите од Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2023 година. На прес конференцијата претседателот на Транспаренси Интернешнл – Македонија, Благоја Пандовски ќе информира за конечниот резултат; за методологијата на основа на…

Прочитај повеќе
Вести

Тасева: Најголем проблем со корупцијата е недостатокот на независност во истрагите и во процесирање на случаите

Во последниот извештај на Европската Комисија за Македонија стои дека земјата нема напредок во судството и борбата со корупцијата. Пина.мк разговараше со почесната претседателка на Транспаренси Интернешнл Македонија, Слаѓана Тасева која вели дека Македонија продолжува да се карактеризира со доминација на извршната власт и слабоста на другите клучни институции. Таа додаде и дека недостаток на…

Прочитај повеќе
Вести

Експерти на работилница со членовите на Судскиот совет за извештајот на оценската комисија

Европската унија, по низата критики за работењето на Судскиот совет, одлучи да испрати експерти кои до 24 јануари беа дел од работилница за извештајот на Оценската мисија на Европската Унија за функционирање на Судскиот совет. Денеска се на работилница во Велес. Претседателката на Судскиот совет Весна Дамева за ТВ 24 вели дека по заокружување на…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателот на ТИ-Македонија, Благоја Пандовски гостин во Аргумент плус на ТВ 24

Претседателот на Транспаренси Интернешнл Македонија, Благоја Пандовски на 16.01.2024 беше гостин во „Аргумент плус“ на Телевизија 24. Пандовски во емисијата ги коментираше последните случувања во М-НАВ и Судскиот совет, а исто така разговараше и за барометарот на корупција, редовната месечна активност на Транспаренси Интернешнл Македонија за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања…

Прочитај повеќе
Вести

Презентација на Националниот систем на интегритет на Република Северна Македонија

Транспаренси Интернешнл-Македонија денеска одржа настан за презентација на Националниот систем на интегритет на Република Северна Македонија. Настанот го отвори почесната претседателка на Транспаренси Интернешнл-Македонија, г-ѓа Слаѓана Тасева која објасни дека извештајот беше работен во изминатите две години, односно 2022 и 2023 година, во рамки на проектот ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет…

Прочитај повеќе
Вести

Благоја Пандовски нов претседател на Транспаренси Интернешнл – Македонија

Благоја Пандовски е нов претседател на Транспаренси Интернешнл-Македонија. Функцијата ја наследува од долгогодишната претседателка Слаѓана Тасева, која останува почесен претседател на оваа организација. Веста денеска ја соопшти Тасева на презентација на новиот Извештај за резултатите од Националниот систем за интегритет. Пандовски е еден од основачите на ТИ-Македонија и член на Управниот одбор. Тој соопшти дека…

Прочитај повеќе
Вести

Изјава за медиумите на Слаѓана Тасева по повод презентацијата на Националниот систем на интегритет

Транспаренси Интернешнл-Македонија денеска одржа настан за презентација на Националниот систем на интегритет на Република Северна Македонија. Националниот систем за интегритет (НИС) се протега на 15 столбови кои ги опфаќаат главните институции кои се дел од системот за борбата против корупцијата. Почесниот претседател на ТИ-Македонија, Слаѓана Тасева по повод презентацијата даде изјава за медиумите. Целосната изјава…

Прочитај повеќе