Вести

Делумна исполнетост на препораки според Национален систем за интегритет за деловниот сектор во Македонија

Транспаренси Интернешнл- Македонија во 2016 година го подготви извештајот: „Националниот систем за интегритет на Македонија”, кој содржи анализа на состојбата со столбовите на интегритет на Македонија во однос на корупцијата и ефективноста на националните напори за справување со корупцијата. Во рамките на овој извештај е направена анализа и е дадена оценка за 15 столбови, кои…

Прочитај повеќе
Вести

Работењето на Агенцијата за филм останува под лупата за интегритетот и законитоста

Незаконитоста и судирот на интереси обелоденети но и понатаму опстојуваат, три месеци по објавување на Анализата. Ќе има ли реакција од надлежните институции по наодите на ТИ – М и на ДЗР, останува да се види. Сепак, со оглед на тоа дека овој проблем опстојува на начин што покрај репутациската, нанесува и финансиска штета на…

Прочитај повеќе
Вести

МВР со позитивен напредок според исполнетост на препораките од извештајот на Националниот систем за интегритет

Транспаренси Интернешнл- Македонија во 2016 година го подготви извештајот: „Националниот систем за интегритет на Македонија”, кој содржи анализа на состојбата со столбовите на интегритет на Македонија во однос на корупцијата и ефективноста на националните напори за справување со корупцијата. Во рамките на овој извештај е направена анализа и е дадена оценка за 15 столбови, кои…

Прочитај повеќе
Вести

Учество на Претседателката на ТИ-Македонија на конференцијата: Measuring Grand Corruption and Reducing Its Powers во САД

Претседaтелката на ТИ-Македонија Слаѓана Тасева зема учество на конференцијата: Measuring Grand Corruption and Reducing Its Powers организирана од Американската академија на уметностите и  науките која се одржа во периодот од 18-ти до 20-ти мај во Кембриџ, Масачусетс.

Прочитај повеќе
Вести

Кратењето на дискреционите права на функционерите остана само ветување

Дискреционите овластувања се огромна моќ во рацете на вршителите на јавни функции кои особено се користат при вработувања, назначувања, избори, надоместоци, градежни дозволи. Актуелната власт од првиот ден бомбардираше со ветувања дека тие ќе се намалат, но и по 6 години ништо не е сменето. Експертите тврдат дека проблемот со дискреционите овластувања го нема на…

Прочитај повеќе
Вести

Корупција детектирана во радарот на антикорупционерите

Од истражувањето „Висока корупција и закони скроени по мера“ на „Транспаренси интернешнл“ Наспроти многубројните бурни реакции во македонската јавност за прекршување на Уставот и законите, но и забелешките од претставници на ЕУ за злоупотреба на европското знаменце, законските измени за изградба на коридорите 8 и 10д, познати и како закони во интерес на „Бехтел и…

Прочитај повеќе
Вести

Одржан регионален состанок за проектот: ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција

Регионален состанок за проектот:  ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција

Прочитај повеќе
Вести

Барање за поднесување на оставка на членовите на Судски Совет

До: Судскиот совет на Република Северна Македонија Предмет: Барање за поднесување на оставка на членовите на Судски Совет   Почитувани членови на Судскиот совет на Република Северна Македонија Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата бара од сите членови на Судскиот совет да поднесат оставки. Веќе втора недела јавноста сведочи како Судскиот совет континуирано отстапува од…

Прочитај повеќе