Невладините организации бараат враќање на своите работни места на укажувачите Лазаревски и Костовски

logo-secwp.png

logo_ecwr.pngti-m.jpg

 
 
 
 
 
  
 
Државните службеници коишто ги открија тајните прислушувања во периодот на премиерот Груевски заслужуваат правда

22.11.2018 Ѓорѓи Лазаревски и Ѕвонко Костовски, чие храбро откривање на тајните прислушкувања доведе до оставка на премиерот Никола Груевски во 2016 година, треба веднаш да бидат вратени на работните позиции во државниот сектор, што ги изгубија како како одмаздување за нивното дело, барање по кое се изјаснија три невладини организации денес. 
 
Транспаренси Интернешнл-Македонија, Коалицијата за заштита на укажувачите од Југоисточна Европа, и Европскиот центар за правата на укажувачите веќе долго време се залагаа за праведно враќање на Лазаревски и Костовски на нивните работни места.
 
"Македонија треба да остане силна во борбата против заробувањето на државата која ефикасно започна со откривање на тајните прислушувања и големите коруптивни шеми предводени од поранешниот премиер Груевски", изјави Слаѓана Тасева, претседател на Транспаренси Интернешнл-Македонија. "Не е праведно да се зборува за тоа колку е важна борбата против корупцијата за правда во Македонија без да се донесе правда за Лазаревски и Костовски".

"Враќањето на нивните работни позиции за овие укажувачи е најмалку што може да биде очекувано по усвојувањето на Законот за заштита на укажувачите којшто беше усвоен како резултат на нивното откривање и во последователните политички одлуки, вклучувајќи го и формирањето на Специјалното обвинителство кое ги води истрагите", изјави Тасева.
 
 
Прочитај повеќе

Унгарските власти мора да го екстрадираат поранешниот македонски премиер

tis_logo_25.png
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Заедничка изјава на Транспаренси Интернешнл-Македонија и Транспаренси Интернешнл-Унгарија
 
20.11.2018 По издавањето меѓународна потерница за апсење на поранешниот македонски премиер, Никола Груевски, Трансперенси Интернешнл и ограноците во Македонија и Унгарија, ги повикуваат унгарските власти да го екстрадираат Груевски од Унгарија, каде што тој моментално бара азил во обид да избегне затворање по осуда за корупција за која не постои основ за жалба.


"Оваа ситуација е голем тест за македонските и унгарските власти и треба да се реши во согласност со унгарскиот закон", рече Слаѓана Тасева, претседател на Транспаренси Интернешнл-Македонија. "Ги повикуваме унгарските власти да се придржуваат до принципот за немање неказнивост, како што е наведено во Европската Конвенција за Екстрадиција".
 
 
Прочитај повеќе

Остра осуда за пропустите и неажурноста на институциите кои резултираа со бегство на осудениот Н.Г.

15.11.2018 Најостро ги осудуваме пропустите, неажурноста и непочитувањето на одредбите од Законот за извршување   на санкции и Правилникот за начинот на вршење на полициските работи од страна на Основниот суд Скопје  1 и Министерството за внатрешни работи, кои резултираа со напуштање на земјата од страна на осуденото лице Никола Груевски и неможност да се изврши правосилната пресуда по случајот познат како Тенк, со која Груевски беше осуден на двегодишна казна затвор. 
 
 
Прочитај повеќе

СООПШТЕНИЕ

31.10.2018 АПЕЛАЦИОНИОТ СУД СКОПЈЕ НА 01.10.2018 година, донесе Решение ТС Ж бр. 1795/18 со кое Решението на Основниот суд Велес СТ.111/17 од 09.07.2018, СЕ УКИНУВА и предметот се враќа пред првостепениот суд на повторно постапување и одлучување.
 
Основниот суд Велес со обжаленото решение го одобрил предложениот План за реорганизација на ФЕНИ Индустри АД Кавадарци во стечај, доставен од доверителот Глобал Спешал Опортјунитиес ЛТД со седиште Дилејни Корп (Бахамите) Лтд, Лифорд Манор, Вестерн Роуд, Лилфорд Кеј, п.фах ЦБ-13007 Насау, НП.Бахамите со регистерски број 157958 доставен во Основниот суд Велес. 
 
Транспаренси Интернешнел Македонија во повеќе наврати укажуваше на неправилностите во стечајната постапка која се води за ФЕНИ Индустри АД Кавадарци во стечај. 
 
Поради високиот јавен интерес и интересот на граѓаните на Република Македонија ТИ Македонија и понатаму со внимание ќе го следи текот на стечајната постапка за ФЕНИ Индустри АД Кавадарци во стечај се до нејзиното завршување. 
 
Во прилог е решението од АПЕЛАЦИОНИОТ СУД СКОПЈЕ.
 
 
 
Прочитај повеќе

Апликантите можеле да побараат проверка на судир на интереси за грантовите во Фондот за иновации

 

14.08.2018 Функционерите имале можност да побараат проверка дали имаат судир на интереси пред да аплицираат во Фондот за иновации и технолошки развој. Тие можеле да поднесат изјави за непостоење судир на интереси, во кои ќе биде испитано дали може да постои некакво влијание, тврдат дел од правните експерти.

 

 

Прочитај повеќе

TИ Македонија ре-акредитирана во глобалната коалиција “Transparency International”

ti_logo.jpg
 
13.07.2018 Транспаренси Интернешнл – Македонија се стекна со  ре-акредитација за наредните три години и со тоа ги исполни сите критериуми да биде полноправна членка во глобалната коалиција за борба против корупцијата “Transparency International”.

Транспаренси Интернешнл – Македонија и понатаму ќе се залага  да се воспостави систем на добро владеење за ефикасна превенција за борба против корупцијата.
 
 
Прочитај повеќе

Поголема контрола во финансирањето на политичките партии за спречување на корупцијата

round_table_12072018.gif
12.07.2018 Законската регулатива за финансирање  политички партии е квалитетна и добра. Проблем е транспратеноста и контролата на процесот. За подобрување на состојбите неопходно е зајакнување на контролата преку создавање една надлежна институција. Финансирањето на политичките партии може да биде вратата преку која  корупцијата влегува во целиот систем.
Ова се ставовите на дел од учесниците на денешната тркалезна маса на тема „Подобрување на моделот на финансирање на политичките партии во Македонија“, што се одржа во организација на Националниот демократски институт (НДИ) и во соработка со Транспаренси Интернешнл Македонија.
 
Законските решенија се добри, рече Слаѓана Тасева од Транспаренси Интернешнл Македонија и се знае кои се забранети и дозволени начини на финансирање на политичките партии.
– Но, системот на контрола е толку расцепкан, што сите институции се надлежни и ниту една не е надлежна за да каже кои се неправилностите и да донесе конкретна одлука за тоа дали имало неправилности, рече таа.
Проблем, според неа е финансирањето на изборни кампањи и политички партии од државни институции, локални самоуправи, но и донации од граѓани кои не се транспратентни.
– Оние кои даваат поголеми пари за партиите очекуваат од нив кога ќе дојдат на власт да работат во нивен интерес, дали во донесување одлуки, закони или преку добивање предност и приоритет во водењето на нивните бизниси, рече таа.
 
 
Прочитај повеќе

Оглас за работно место – Координатор на проект

06.07.2018 Транспаренси Интернешнл –Македонија (TИ-М) има потреба од квалификуван кандидат кои ќе работи во канцеларијата во Скопје за работно место Координатор на проект.

Кандидатот покрај општите треба да ги исполнувааат и следните услови:

–    Универзитетско образование во општествени науки (завршени студии од втор циклус);
–    Најмалку три години работно искуство во водењето проекти;
–    Напредно познавање и користење на устен и пишан работен англиски јазик;

–    Активно користење на MS Office;
–    Способност за подготовка на извештаи, статистички прегледи, истражувања, анализи и документи за креирање на политики;
–    Напредни организациски и комуникциски вештини;
–    Чувство на одговорност во извршувањето на поставените задачи;
–    Креативност, самоиницијативност и способност за работа во тим.
 
 
Прочитај повеќе

И мала корупција прави голема штета

 

usaid_logo.pngplatforma_logo.png

 

 

 

 

Оваа истражувачка сторија е подготвена од новинарот Александар Н.Писарев, како дел од грантот на Проектот на УСАИД за граѓанско учество за „Јакнење на платформата за граѓански организации за борба против корупција". Ставовите изразени во сторијата му припаѓаат на авторот и не ги изразуваат ставовите на УСАИД или на Владата на САД. 

 

Поради погрешна перцепција за лични подароци на бирократијата стимулираме корупција

 

 Македонската јавност сè уште не ја перцепира корупцијата како еден од најглавните проблеми во земјата и граѓаните остануваат склони кон прифаќањето на корупцијата како општествена норма и дел од однесувањето. Во скоро сите анализирани сегменти постои влошување и граѓаните сè повеќе искусуваат коруптивен притисок а со тоа и се вклучуваат во коруптивни активности. Иако значаен дел од популацијата ја препознава корупцијата тие сè повеќе се толерантни и подложни на корупција. Граѓаните на корупцијата најчесто гледаат како на добро и ефикасно средство да се реши некој проблем и сметаат дека корупцијата се „исплаќа„.

 

Пишува: Александар Н.Писарев

 

Таканаречената „мала/ситна“ корупција која претставува препознатливо искуство од секојдневниот живот зафаќа сè поголем обeм, а најчесто се занемарува со оценка дека таа корупција на микро ниво не е опасна за општеството и на неа не се гледа како на општествено неприфатлива појава. Преовладува мислењето дека ситно подмитување не е некоја голема штета за општеството, а на поединецот може да му помогне во решавање на крупни проблеми. 

Општинските службеници, даночните обврзници, полицајци, судии, лекари, комунални служби, катастар, царина, по експлицитно од другите, пред граѓаните „поставуваат барања„ за некаков вид надокнада за своите службени услуги за кои примаат плата од буџетот кој го полнат тие исти граѓани плаќајќи данок на државата. Секако дека општествено по опасна е таканаречената крупна корупција и по своите ефекти и според временското траење, но и оваа (ситна) влијае сериозно на општеството во целина. Меѓутоа, имајќи го во предвид обичајното право за дарување јасно е со кои тешкотии се соочува граѓанинот кога треба да процени дали е нешто подарок, мито, бакшиш…


 


Прочитај повеќе