Барометар на корупција за месец ноември 2009 г.

bistro-matno.jpg 11.12.2009 Телевизиското емитување на видео материјалот со исказот на екс министерот за внатрешни работи Љубе Бошковски пред хашките истражители, спротивно на правилата на Хашкиот суд, е најматен настан во ноември.

Јавното емитување на снимките, што стана повод за политички пресметки, доби 11 „матни“ гласа во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“, во која учествуваа 18 главни уредници на печатени и електронски медиуми.

 
Прочитај повеќе

Борба против корупција само на хартија

udripari.jpg 10.12.2009 Со политизираност на јавната администрација и висок степен на корупција во локалната самоуправа, судството, градежништвото и урбанизмот Македонија вчера го одбележа 9 декември, Меѓународниот ден за борба против корупцијата. Главен предизвик за државата и натаму остануваат департизацијата и деполитизацијата на институциите како главен генератор на корупција во земјава. Со голем број функционери што завршија зад решетки поради матни бизнис-зделки и проневери за лични интереси, со уште поголем број донесени закони што ќе ја зголемат борбата против корупцијата, но и со енормен број нерешени случаи на мито, конфликт на интереси, нелегално финансирање политички партии и злоупотреби на дискрециски права, Македонија го држи просекот во борбата на ова поле.
 
 
Прочитај повеќе

Сертификати на компании со добро корпоративно управување за 2009 година

10.12.2009 По повод Светскиот ден за борба против корупцијата – 9 декември, "Транспарентност – Нулта корупција" во соработка со Стопанската Комора на Македонија и Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија, во рамки на активностите за имплементација на Декларацијата Нула толеранција за корупцијата, традиционално по трет пат се доделија сертификати на компании со добро корпоративно управување во 2009 година.

Сертификати за 2009 година на следниве компании: Комерцијална Банка, Охридска Банка, ЕВН Македонија, ПроКредит Банка, Инет и Ренова.

 

Прочитај повеќе

Сите заедно да и кажеме НЕ на корупцијата

 poster.jpg09.12.2009 Транспарентност Нулта корупција, членка на Transparency International во Македонија и оваа година го одбележува Меѓународниот ден за борба против корупцијата ( IACD – International Anti-corruption Day ) 09ти Декември со низа активности кој ќе го одбележат овој ден, каде што сите заедно ќе и кажеме НЕ на корупцијата. ТНК заедно со Стопанската Комора на Македонија и Стопанската комора на Северо-Западна Македонија на овој ден свечено ќе им додели сертификати на компаниите од нашата земја кои оваа година се избрани за “Компании со добро корпоративно управување 2009“. Настанот ќе се одржи во просториите на Стопанската комора на Македонија со почеток во 17 часот.

 

Прочитај повеќе

Покана за доделување на сертификати на компании со добро корпоративно управување 2009

08.12.2009 По повод Меѓународниот ден за борба против корупцијата 9ти декември – Транспарентност – Нулта корупција, во соработка со Стопанската комора на Македонија и Стопанската комора на Северо- Западна Македонија, во рамки на активностите за имплементација на Декларацијата Нула толеранција за корупцијата трета година по ред традиционално ќе се доделат сертификати на компаниите кои беа…

Прочитај повеќе

ТВ дебатна емисија КРУГ

04.12.2009 Во рамките на проектот "ТНК отворени дебати" во недела на ТВ А1 со почеток во 14 ч. ќе се реализира дебатна емисија посветена на темата дискриминација. Проектот финансиски е поддржан од Амбасадата на Кралството Холандија.  

Прочитај повеќе

Електронски весник бр. 3 на Транспарентност Нулта Корупција

30.11.2009 Во прилог е третиот број на електронскиот весник на ТНК, посветен на годишната регионалната конференција на "Transparency International" за земјите од Европа и Централна Азија која се одржа во Охрид од 15-17 јуни 2009 година. Електронски весник бр.3 604.26 Kb    

Прочитај повеќе

Повик за учество на избор на компанија со добро корпоративно управување 2009 г.

23.11.2009 "Транспарентност – Нулта корупција" во соработка со Стопанската комора на Македонија и Стопанската комора на Северо-Западна Македонија, во рамки на активностите за имплементација на Декларацијата Нула толеранција за корупцијата тимот на експерти составен од претставници на стопанските комори, јавниот сектор, универзитетски професори и претставници на медиумите и невладиниот сектор, изготвија листа на критериуми врз основа на кои ќе се врши евалуација на компаниите.

 

pdf kriteriumi_so_boduvanje_mak 74.10 Kb

 

 

 

Прочитај повеќе

ИПК за 2009 г. – ЈИЕ и Централна Азија

ti.jpg 17.11.2009 Индексот на перцепција за корупцијата 2009 година (ИПК) покажува дека корупцијата останува сериозен предизвик за целиот регион. Сите земји од регионот постигнаа резултат резултат понизок од 5 ( од вкупно 10) што укажува дека тие се соочуваат со сериозни нивоа на перцепирана корупција во домашниот јавниот сектор.

 

Во Југоисточна Европа, важноста на потенцијалното членство во Европската Унија неможе да се прецени доколку се смета за главен двигател кој ќе ги поттикне напорите против корупцијата. Замрзнувањето на фондовите за средства во 2008 година претходно доделени на Бугарија, поради недостаток на напредок во борбата против корупцијата и судските реформи, се чини дека ја зајакна позицијата на Европската комисија во нејзините барања за реформи. Не е случајност што тонот на извештаите на Европската Унија за напредокот на кандидатите за пристапување издадени во октомври 2009 година, се софпаѓа во голема мера на оценките во ИПК.

 

pdf ipk_2009_prezentacija_press 189.51 Kb

 

pdf lista_na_drzavi_ipk_2009 58.13 Kb

 

pdf ipk_najcesto_postavuvani_prasanja 93.91 Kb

 

pdf izvori_na_ikp_2009 73.38 Kb

 

 

 

Прочитај повеќе

Покана до медиумите

 16.11.2009 Невладината организација "Транспарентност – нулта корупција" на ден 17.11.2009 (вторник) ќе одржи прес-.конференција во Хотелот Холидеј Ин (сала Скала 1), со почеток во 10 часот..   На прес- конференцијата ќе се презентираат  резултатите од Индексот на перцепција за корупцијата (ИПК) во 2009 година којшто го објавува глобалната коалиција за борба против корупцијата – Transparency…

Прочитај повеќе