Вести

Индекс на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2021 година | Македонија ја подобрува својата позиција во борбата против корупцијата

Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2021 открива декада на стагнирачки нивоа на корупција меѓу злоупотребата на човековите права и пад на демократијата Македонија ја подобрува својата позиција во борбата против корупцијата   27 земји со историски најнизок резултат Објавениот ИПК за 2021 од страна на Транспаренси Интернешнл ни покажува дека корупциските нивоа се…

Прочитај повеќе
Вести

Индекс на перцепција на корупција (ИПК) 2021 година

Транспаренси Интернешнл – Македонија Ве поканува на прес-конференција на 25.01.2022 (вторник) со почеток во 10:00 часот на која ќе ги презентира наодите од Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2021 година. На прес конференцијата претседателката на Транспаренси Интернешнел Др. Слаѓана Тасева ќе информира за конечниот резултат; за методологијата на основа на која е формиран…

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл Македонија одбележува 15 години од своето постоење

Транспаренси Интернешнл Македонија одбележува 15 години од своето постоење   Деновиве ТИ М доби и ре-акредитација во глобалната коалиција “Transparency International” Реакредитацијата се повторува на секои 3 години и ова е наша 4-та реакредитација   Транспаренси Интернешнл Македонија одбележува 15 години од своето постоење како организација активна во борбата против корупцијата. Во изминатите години ТИ-Македонија…

Прочитај повеќе
Вести

Дали државите од ЕУ пропуштаат да ги заштитат укажувачите?

Луѓето кои откриваат злоупотреби остануваат незаштитени додека повеќето земји од ЕУ го пропуштаат крајниот рок за транспонирање на Директивата на ЕУ за укажување Од Мари Теракол (Транспаренси Интернешнл) и Ајда Ноерс (Меѓународна мрежа за укажување) Укажувањето е еден од најефикасните начини за откривање и спречување на штета. Сепак, само 47 отсто од европските граѓани чувствуваат…

Прочитај повеќе
Вести

Четврти Извештај од мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при процедурите за вработување во јавниот сектор

Транспаренси Интернешнл – Македонија (ТИ-М) во рамки на активноста поддржана од Проектот на УСАИД за граѓанско учество и во соработка со ДКСК го подготви четвртиот тримесечен Извештај од мониторинг на имплементацијата на препораките од извештајот за проценка на ранливост од корупција при процедурите за вработување во јавниот сектор за периодот од јули до септември 2021…

Прочитај повеќе
Вести

Корупција во сферата на градежништвото–препораки за поголема транспарентност и јавна контрола над работењето на надлежните органи и институции во областа на урбанизмот

Транспаренси Интернешнл – Македонија во соработка со Државната комисија за спречување на корупција одржа конференција на која ја објави анализата за ранливоста кон корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво. Истражувањето беше спроведено во рамки на активноста: „Проценка на ранливоста кон корупција во државните институции и власти за просторно планирање,…

Прочитај повеќе
Вести

„Свиркачите“ кои го открија прислушувањето ја добија наградата „Мето Јовановски“

Укажувачите Ѓорѓи Лазаревски и Звонко Костовскикои го открија масовното прислушување во Македонија, ја примија награда „Мето Јовановски“, за највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на промоцијата, заштитата и унапредувањето на човековите права. -Овие долгогодишни службеници во МВР и двајцата врвни професионалци и наградувани за проекти поврзани со националната безбедност откако дошле до сознанија за…

Прочитај повеќе
Вести

Годишен состанок на Коалицијата за заштита на укажувачи на Југоисточна Европа

Годишниот состанок на Коалицијата за заштита на укажувачи на Југоисточна Европа, со поддршка на Инфокуќа Секретаријатот на Регионалната иницијатива за антикорупција (РИА) се одржа во Сараево на 22 ноември 2021. Годишниот состанок на Коалицијата служи како платформа за дискусија за заедничките предизвици, стратегии и решенија за подобрување на заштитата на укажувачите. Секретаријатот на РИА ја…

Прочитај повеќе
Вести

Настан – „Проценка на ранливост од корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво“, 10 декември 2021

Транспаренси Интернешнл-Македонија во рамките на проектот „Проценка на ранливост од корупција во државните институции и власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво“, финансиски поддржан од УСАИД во рамките на Проектот за граѓанско учество организира настан за презентација на наодите од спроведените истражувања како дел од овој проект. Целта на овој проект е да се утврдат…

Прочитај повеќе
Вести

Каде би можеле да се обратат укажувачите доколку им треба помош?

Укажувачите се соочуваат со различни ризици коишто варираат од одмазда на нивните работни места до правни битки и физички закани. Многу од нив се обраќаат кон професионални организации за да добијат помош на безбеден начин. Откако Френсис Хауген на почетокот од октомври се појави како укажувач во врска со Фејсбук, нејзиното име беше секаде присутно.…

Прочитај повеќе