Вести

КОНКУРС за изработка на истражувачки стории од областа на антикорупцијата и владеење на правото

Транспаренси Интернешнл – Македонија во рамки на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција“, финансиран од Европската Унија и Владата на Швајцарија објавува:   КОНКУРС за изработка на истражувачки стории од областа на антикорупцијата и владеење на правото   Со овој конкурс ги покануваме граѓанските организации…

Прочитај повеќе
Вести

КОНКУРС за изработка на документи поврзани со јавни политики од областа на антикорупцијата и владеење на правото

Транспаренси Интернешнл- Македонија во рамки на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција“, финансиран од Европската Унија и Владата на Швајцарија објавува: КОНКУРС за изработка на документи поврзани со јавни политики од областа на антикорупцијата и владеење на правото   Со овој конкурс ги покануваме претставиците…

Прочитај повеќе
Вести

Промоција на проектни активности на Транспаренси Интернешнл – Македонија

На 7-ми февруари 2024 во Свети Николе беше одржан настан за промоција на проектните активности на Транспаренси Интернешнл – Македонија. Претставници на организацијата поставија штанд на градскиот плоштад и одржаа средби со граѓаните. Граѓаните преку Канцеларијата за правна помош имаа можност да пријават корупција и неправилности во институциите. Тимот од канцеларијата постави штанд на кој…

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл – Македонија одржа работна средба со Организација на жени од Свети Николе

На 7-ми февруари 2024, Транспаренси Интернешнл – Македонија одржа средба со Организацијата на жени од Свети Николе. На состанокот се разговараше за проектите и активностите кои ги спроведуваат двете организации, а беа презентирани и наодите од Националниот систем на интегритет, анализа подготвена во рамките на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец јануари 2024 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец ЈАНУАРИ 2024 година   Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со…

Прочитај повеќе
Вести

Средба на ДКСК со претставниците на невладините организации

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), на 31 јануари 2024 година, оствари средба со претставниците на невладините организации во Република Северна Македонија, предводени од граѓанските организации основачи на Платформата за антикорупција. Средбата се одржа на иницијатива на Државната комисија за спречување на корупцијата, по повод завршување на мандатот на овој состав на ДКСК, со…

Прочитај повеќе
Вести

Претседателот на ТИ-Македонија, Пандовски гостин во „Тема на денот“ на Сител ТВ

Претседателот на Транспаренси Интернешнл Македонија, Благоја Пандовски на 01.02 гостуваше во „Тема на денот“ на Сител телевизија. Пандовски се осврна на Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2023 година кој беше објавен во текот на оваа недела, а подетално го објасни и начинот на оценување и рангирање на зејмите на ранг листата. Тој исто…

Прочитај повеќе
Вести

ИПК 2023 за Источна Европа и Централна Азија: Автократијата и слабите правосудни системи овозможуваат широко распространета корупција

Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) дава вознемирувачка слика за Источна Европа и Централна Азија, регион кој се бори со нефункционално владеење на правото, зголемен авторитаризам и системска корупција. Просечниот резултат за Источна Европа и Централна Азија е 35, од вкупно 100, со што е втор регион со најнизок резултат во светот. Големото демократско назадување…

Прочитај повеќе
Вести

Прес-конференција: резултати Индекс на перцепција на корупцијата (ИПК) 2023

Почитувани, Транспаренси Интернешнл – Македонија Ве поканува на хибридна прес-конференција на 30.01.2024 (вторник) со почеток во 11:00 часот на која ќе ги презентира наодите од Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2023 година. На прес конференцијата претседателот на Транспаренси Интернешнл – Македонија, Благоја Пандовски ќе информира за конечниот резултат; за методологијата на основа на…

Прочитај повеќе
Вести

Тасева: Најголем проблем со корупцијата е недостатокот на независност во истрагите и во процесирање на случаите

Во последниот извештај на Европската Комисија за Македонија стои дека земјата нема напредок во судството и борбата со корупцијата. Пина.мк разговараше со почесната претседателка на Транспаренси Интернешнл Македонија, Слаѓана Тасева која вели дека Македонија продолжува да се карактеризира со доминација на извршната власт и слабоста на другите клучни институции. Таа додаде и дека недостаток на…

Прочитај повеќе