Вести

Документ за јавни политики: Улогата на граѓанските организации во борбата против корупцијата во Северна Македонија

Овој документ е подготвен во рамките на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција“, имплементиран од Транспаренси Интернешнл- Македонија, а финансиран од страна на Европската Унија и Владата на Швајцарија. Извршно резиме: Граѓаните во 2023 г. како и во 2021 г. корупцијата ја гледаат како најголем…

Прочитај повеќе
Вести

Пандовски во „Топ тема“: На хартија мед и млеко, но како ќе се спроведат ветувањата за борбата со корупцијата?

Благоја Пандовски на 17.05.2024 гостуваше во „Топ Тема“ на Телма ТВ: На хартија мед и млеко, но како ќе се спроведат ветувањата за борбата со корупцијата? На оваа тема разговараше со Снежана Камиловска Трповска од МЦМС и Владимир Туфегџиќ, поранешен судија. Не верувам дека политичарите во овој момент ќе се откажат од привилегии во име…

Прочитај повеќе
Вести

Датабаза за добиени концесии за истражување на минерални добра и изградба на мали хидроцентрали

Во ера на дигитализација достапноста од отворени податоци е од исклучителна важност и за борбата против корупцијата. Транспаренси Интернешнл – Македонија во рамките на проектот: „Следење на интегритетот во Западен Балкан и Турција: граѓански организации во борбата против корупцијата со податоци за политичкиот интегритет“ ќе подготви податочен сет за добиени концесии за истражување на минерални…

Прочитај повеќе
Вести

Датабаза за јавни набавки

Во ера на дигитализација достапноста од отворени податоци е од исклучителна важност и за борбата против корупцијата. Лесниот преглед на податоци, обработка и финална анализа може да допринесе за детектирање на ризиците од корупција и да им овозможи на медиумите, граѓаните и останатите чинители во општеството да делуваат активно во намалување на корупцијата. Транспаренси Интернешнл…

Прочитај повеќе
Вести

Промоција на проектни активности на Транспаренси Интернешнл – Македонија

Денеска, 14.05.2024 во Теарце беше одржан настан за промоција на проектните активности на Транспаренси Интернешнл – Македонија. Претставници на организацијата поставија штанд на јавна површина и одржаа средби со граѓаните. Граѓаните преку Канцеларијата за правна помош имаа можност да пријават корупција и неправилности во институциите. Тимот од канцеларијата постави штанд на кој граѓаните се информираа…

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл – Македонија одржа состанок со Центар за едукација и развој од Теарце

Транспаренси Интернешнл – Македонија денеска (14.05) одржа состанок со Центар за едукација и развој од Теарце. На состанокот се разговараше за проектите и активностите кои ги спроведуваат двете организации, а беа презентирани и наодите од Националниот систем на интегритет, анализа подготвена во рамките на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ)…

Прочитај повеќе
Вести

Документ за јавни политики: (Дез)информации во онлајн просторот во предизборниот период

Овој документ е подготвен во рамките на проектот: „ЕУ4 Владеење на правото: Граѓански ангажман за јавен интегритет (ЦЕПИ) во Западен Балкан и Турција“, имплементиран од Транспаренси Интернешнл- Македонија, а финансиран од страна на Европската Унија и Владата на Швајцарија. Извршно резиме: Дезинформациите се присутни во секој тип на комуникација помеѓу луѓето и се шират преку…

Прочитај повеќе
Вести

Датабаза за политичко финансирање

Во ера на дигитализација достапноста од отворени податоци е од исклучителна важност и за борбата против корупцијата. Лесниот преглед на податоци, обработка и финална анализа може да допринесе за детектирање на ризиците од корупција и да им овозможи на медиумите, граѓаните и останатите чинители во општеството да делуваат активно во намалување на корупцијата. Транспаренси Интернешнл…

Прочитај повеќе
Вести

Изјава на Благоја Пандовски по повод ставот за распуштање на обвинителскиот и судскиот совет

Благоја Пандовски даде изјава за АЛФА ТВ по повод ставот за распуштање на обвинителскиот и судскиот совет. „Членовите на овие клучни правосудни институции се пристрасни при оценката на своите колеги бидејќи доаѓаат од редовите на судиите“ – коментира Пандовски во однос на поставеноста на членовите на судскиот и обвинителскиот совет. Тој предлага нови законски решенија.…

Прочитај повеќе
Вести

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец април 2024 година

БАРОМЕТАР НА КОРУПЦИЈА за месец АПРИЛ 2024 година Транспаренси Интернешнл-Македонија продолжува да ја спроведува редовната месечна активност за следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, што ја нарековме „Бистро-Матно“. Следењето на овие случаи има голем одзив, како во јавноста, така и меѓу домашните и странските институции и со текот…

Прочитај повеќе