ИПК во 2018 година покажува дека анти-корупциските напори се забавени во повеќето држави

cpi_2018.jpg
 
Анализата открива дека корупцијата придонесува за глобална криза на демократијата
 
Берлин, 29 јануари 2019 – Индексот за перцепција на корупцијата во 2018 година, објавен денеска од Транспаренси Интернешнл, открива дека континуираниот неуспех на повеќето држави за значително да ја контролираат корупцијата придонесува за криза на демократијата во светот. 
"Со многу демократски институции под закана низ целиот свет – често од страна на лидери со авторитарни или популистички тенденции – треба да направиме повеќе за да го зајакнеме системот на проверки и рамнотежа и да ги заштитиме правата на граѓаните", изјави Патриша Мореира, генерален директор на Транспаренси Интернешнл. "Корупцијата jа оневозможува демократијата, создава маѓепсан круг каде што корупцијата ги поткопува демократските институции и, за возврат, слабите институции се помалку способни да ја контролираат корупцијата".
 
 
 
 
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Оглас за вработување

17.12.2018 Транспаренси Интернешнл –Македонија (TИ-М) има потреба од квалификувани кандидати кои ќе работи во канцеларијата во Скопје за следниве  работни места:

1. Позиција: Координатор на проект
 
Кандидатот покрај општите треба да ги исполнувааат и следните услови:

–    Универзитетско образование во општествени науки (завршени студии од втор циклус);
–    Најмалку три години работно искуство во водењето проекти;
–    Напредно познавање и користење на устен и пишан работен англиски јазик;
–    Активно користење на MS Office;
–    Способност за подготовка на извештаи, статистички прегледи, истражувања, анализи и документи за креирање на политики;
–    Напредни организациски и комуникциски вештини;
–    Чувство на одговорност во извршувањето на поставените задачи;
–    Креативност, самоиницијативност и способност за работа во тим.
Како предност ќе се смета искуство во подготовката на апликациии за изработка предлог на проекти, искуство во областите владеење на правото и правосудство и завршени постдипломски студии.
 
 
Прочитај повеќе

Невладините организации бараат враќање на своите работни места на укажувачите Лазаревски и Костовски

logo-secwp.png

logo_ecwr.pngti-m.jpg

 
 
 
 
 
  
 
Државните службеници коишто ги открија тајните прислушувања во периодот на премиерот Груевски заслужуваат правда

22.11.2018 Ѓорѓи Лазаревски и Ѕвонко Костовски, чие храбро откривање на тајните прислушкувања доведе до оставка на премиерот Никола Груевски во 2016 година, треба веднаш да бидат вратени на работните позиции во државниот сектор, што ги изгубија како како одмаздување за нивното дело, барање по кое се изјаснија три невладини организации денес. 
 
Транспаренси Интернешнл-Македонија, Коалицијата за заштита на укажувачите од Југоисточна Европа, и Европскиот центар за правата на укажувачите веќе долго време се залагаа за праведно враќање на Лазаревски и Костовски на нивните работни места.
 
"Македонија треба да остане силна во борбата против заробувањето на државата која ефикасно започна со откривање на тајните прислушувања и големите коруптивни шеми предводени од поранешниот премиер Груевски", изјави Слаѓана Тасева, претседател на Транспаренси Интернешнл-Македонија. "Не е праведно да се зборува за тоа колку е важна борбата против корупцијата за правда во Македонија без да се донесе правда за Лазаревски и Костовски".

"Враќањето на нивните работни позиции за овие укажувачи е најмалку што може да биде очекувано по усвојувањето на Законот за заштита на укажувачите којшто беше усвоен како резултат на нивното откривање и во последователните политички одлуки, вклучувајќи го и формирањето на Специјалното обвинителство кое ги води истрагите", изјави Тасева.
 
 
Прочитај повеќе

Унгарските власти мора да го екстрадираат поранешниот македонски премиер

tis_logo_25.png
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Заедничка изјава на Транспаренси Интернешнл-Македонија и Транспаренси Интернешнл-Унгарија
 
20.11.2018 По издавањето меѓународна потерница за апсење на поранешниот македонски премиер, Никола Груевски, Трансперенси Интернешнл и ограноците во Македонија и Унгарија, ги повикуваат унгарските власти да го екстрадираат Груевски од Унгарија, каде што тој моментално бара азил во обид да избегне затворање по осуда за корупција за која не постои основ за жалба.


"Оваа ситуација е голем тест за македонските и унгарските власти и треба да се реши во согласност со унгарскиот закон", рече Слаѓана Тасева, претседател на Транспаренси Интернешнл-Македонија. "Ги повикуваме унгарските власти да се придржуваат до принципот за немање неказнивост, како што е наведено во Европската Конвенција за Екстрадиција".
 
 
Прочитај повеќе

Остра осуда за пропустите и неажурноста на институциите кои резултираа со бегство на осудениот Н.Г.

15.11.2018 Најостро ги осудуваме пропустите, неажурноста и непочитувањето на одредбите од Законот за извршување   на санкции и Правилникот за начинот на вршење на полициските работи од страна на Основниот суд Скопје  1 и Министерството за внатрешни работи, кои резултираа со напуштање на земјата од страна на осуденото лице Никола Груевски и неможност да се изврши правосилната пресуда по случајот познат како Тенк, со која Груевски беше осуден на двегодишна казна затвор. 
 
 
Прочитај повеќе

СООПШТЕНИЕ

31.10.2018 АПЕЛАЦИОНИОТ СУД СКОПЈЕ НА 01.10.2018 година, донесе Решение ТС Ж бр. 1795/18 со кое Решението на Основниот суд Велес СТ.111/17 од 09.07.2018, СЕ УКИНУВА и предметот се враќа пред првостепениот суд на повторно постапување и одлучување.
 
Основниот суд Велес со обжаленото решение го одобрил предложениот План за реорганизација на ФЕНИ Индустри АД Кавадарци во стечај, доставен од доверителот Глобал Спешал Опортјунитиес ЛТД со седиште Дилејни Корп (Бахамите) Лтд, Лифорд Манор, Вестерн Роуд, Лилфорд Кеј, п.фах ЦБ-13007 Насау, НП.Бахамите со регистерски број 157958 доставен во Основниот суд Велес. 
 
Транспаренси Интернешнел Македонија во повеќе наврати укажуваше на неправилностите во стечајната постапка која се води за ФЕНИ Индустри АД Кавадарци во стечај. 
 
Поради високиот јавен интерес и интересот на граѓаните на Република Македонија ТИ Македонија и понатаму со внимание ќе го следи текот на стечајната постапка за ФЕНИ Индустри АД Кавадарци во стечај се до нејзиното завршување. 
 
Во прилог е решението од АПЕЛАЦИОНИОТ СУД СКОПЈЕ.
 
 
 
Прочитај повеќе

Апликантите можеле да побараат проверка на судир на интереси за грантовите во Фондот за иновации

 

14.08.2018 Функционерите имале можност да побараат проверка дали имаат судир на интереси пред да аплицираат во Фондот за иновации и технолошки развој. Тие можеле да поднесат изјави за непостоење судир на интереси, во кои ќе биде испитано дали може да постои некакво влијание, тврдат дел од правните експерти.

 

 

Прочитај повеќе

TИ Македонија ре-акредитирана во глобалната коалиција “Transparency International”

ti_logo.jpg
 
13.07.2018 Транспаренси Интернешнл – Македонија се стекна со  ре-акредитација за наредните три години и со тоа ги исполни сите критериуми да биде полноправна членка во глобалната коалиција за борба против корупцијата “Transparency International”.

Транспаренси Интернешнл – Македонија и понатаму ќе се залага  да се воспостави систем на добро владеење за ефикасна превенција за борба против корупцијата.
 
 
Прочитај повеќе

Поголема контрола во финансирањето на политичките партии за спречување на корупцијата

round_table_12072018.gif
12.07.2018 Законската регулатива за финансирање  политички партии е квалитетна и добра. Проблем е транспратеноста и контролата на процесот. За подобрување на состојбите неопходно е зајакнување на контролата преку создавање една надлежна институција. Финансирањето на политичките партии може да биде вратата преку која  корупцијата влегува во целиот систем.
Ова се ставовите на дел од учесниците на денешната тркалезна маса на тема „Подобрување на моделот на финансирање на политичките партии во Македонија“, што се одржа во организација на Националниот демократски институт (НДИ) и во соработка со Транспаренси Интернешнл Македонија.
 
Законските решенија се добри, рече Слаѓана Тасева од Транспаренси Интернешнл Македонија и се знае кои се забранети и дозволени начини на финансирање на политичките партии.
– Но, системот на контрола е толку расцепкан, што сите институции се надлежни и ниту една не е надлежна за да каже кои се неправилностите и да донесе конкретна одлука за тоа дали имало неправилности, рече таа.
Проблем, според неа е финансирањето на изборни кампањи и политички партии од државни институции, локални самоуправи, но и донации од граѓани кои не се транспратентни.
– Оние кои даваат поголеми пари за партиите очекуваат од нив кога ќе дојдат на власт да работат во нивен интерес, дали во донесување одлуки, закони или преку добивање предност и приоритет во водењето на нивните бизниси, рече таа.
 
 
Прочитај повеќе