Владите треба да слушнат за меѓународното негодување против корупцијата

press_cpi_2012.jpg 05.12.2012 Меѓународните негодувања против  коруптираните влади,  присили неколку лидери да заминат од функцијата, но како што се рачисти прашината околу тоа, стана очигледно дека нивоата на поткуп, злоупотреба на сила и тајни  договори се сеуште многу високи во многу земји. Индексот на перцепција на корупцијата на Транспаренси Интереншнл во 2012 покажува дека корупцијата продолжува да ги пустоши општествата низ светот.

Две третини од 176 рангирани земји во индексот на 2012 имаат оцена под 50, на скала од 0(преставува  високо коруптирани) до 100(се сметаат за многу чисти), покажува дека јавните институции треба да бидат по транспарентни како и официјални владини функционери  да бидат по одговорни.

Република Македонија се наоѓа на 69 место со вкупно 43 поени, со што повторно се вброи во групата држави кои имаат оцена под 50. Споредено со државите во регионот Република Македонија е подобро рангирана од Босна и Херцеговина, Црна гора, Бугарија, Србија и Грција, Косово и Албанија.

 

pdf prezentacija_cpi_2012 623.24 Kb

pdf tabela_cpi_2012 139.72 Kb

pdf cesto_postavuvani_prasanja 115.10 Kb

pdf azurirana_metodologija 91.81 Kb

pdf kratka_beleshka_za_metodologijata 60.97 Kb

pdf beleshka_na_tehnicka_metodologija 71.61 Kb

 

 

Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

ti.jpg 04.12.2012 Невладината организација "Транспаренси Интернешнл – Македонија" на ден 05.12.2012 (среда) ќе одржи прес- конференција со почеток во 10 часот.
Прес конференцијата ќе се одржи во просториите на Транспаренси Интернешнл – Македонија на (ул. Наум Наумовски Борче 58-спроти Светска Банка ).
  На прес- конференцијата ќе се презентираат  резултатите од Индексот на перцепција за корупцијата (ИПК) во 2012 година којшто го објавува глобалната коалиција за борба против корупцијата – Transparency International.

 

 

 

Прочитај повеќе

Презентација од истражувањето на перцепцијата на граѓаните за корупцијата во медиумите и НВО сектор

 

--iii.jpg

29.11.2012 Државната комисија за спречување на корупција во соработка со Транспаренси Интернешнал – Македонија и подршка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје, на 29.11.2012 во Скопје организираше јавна дебата на тема “Презентација на резултатите од истражувањето за корупцијата во медиумите и граѓанско општество”
Истражувањето кое го подготви Агенцијата Рејтинг, покажува дека повеќето од половината анкетирани сметаат дека медиумите во Македонија не известуваат објективно (54%), а дури 60 % веруваат дека корупцијата е многу или средно распространета по различни основи, како промоцијата на партиските политики и распределбата на владините пари за рекламирање се начини преку кои можат да се корумпираат медиумите.
 
 
 
 

Прочитај повеќе

Владините реклами ги корумпираат медиумите оценуваат граѓаните

 
 

.jpg

 
29.11.2012 Владините реклами ги корумпираат медиумите сметаат граѓаните.Дури 44,3 отсто веруваат дека распределбата на средствата за владините кампањи во медиумите е најраспространета корупција.
 
Во анкетата спроведена од ОБСЕ, Антикорупциската комисија и Транспарени Интернешнл Македонија, висок е и процентот кои одговориле со „многу“ на прашањето Дали според вас има многу, средно, малку или воопшто корупција во медиумите при финансирањето на медиумски содржини од страна на Владата, 41 отсто дале одговор многу, а само 13 % веруваат дека нема корупција.
Прочитај повеќе

Системски против корупцијата во администрацијата

 
 

coins.jpg

 
19.11.2012 Бројот на граѓани што сметаат дека корупцијата во јавната администрација е намалена за разлика од пред четири години е нешто поголем од бројот на оние што мислат дека корупцијата е зголемена, покажува истражувањето на ОБСЕ, Државната комисија за спречување на корупција и Транспаренси интернејшнал.
 Јавното мислење во Македонија е поделено во однос на успехот во борбата против корупцијата во јавната администрација. Ова е заклучокот од истражувањето на ОБСЕ, Државната комисија за спречување на корупција и Транспаренси интернејшнал. Според извештајот, бројот на граѓани што сметаат дека корупцијата во јавната администрација е намалена за разлика од пред четири години е нешто поголем од бројот на оние што мислат дека корупцијата е зголемена. Најголем дел од нив сметаат дека корупцијата е најмногу распространета на централно ниво и при склучување на големи зделки. 
 
Прочитај повеќе

Антикорупциска не ја контролира актуелната власт

dksknatpis.jpg 15.11.2012 Граѓаните стекнаа доверба во Антикорупциската комисија, за потоа, со промената на членовите, да се направи упад во независноста, критикува првата претседателка на комисијата Слаѓана Тасева.

Дури и јас лично ги работев и случајот Фершпед и случајот Бачило, од кои едниот имаше судска завршница, а другиот гледаме дека сè уште служи како паричка за поткусурување на нашиот искорумпиран политички пазар и медиумски во случајов. Немаме нешто со што би можеле сериозно да се пофалиме како резултат од работата на комисијата дека завршила со судска разрешница.Слаѓана Тасева, прв претседател на Антикорупциската комисија  .

 

 

Прочитај повеќе

Во ДКСК треба да работат стручни луѓе

 

dksk_6.jpg

Скопје, 12 ноември – Државната комисија за спречување на корупцијата да не се користи за дневнополитички цели, да ја задржи својата независност и да се врати на стручност, порачаа нејзините поранешни претседатели и членови на прославата по повод 10-годишното постоење на Комисијата. 

„Мислам дека остана Комисијата анонимна. Јас не ја чувствувам. Ни во медиумите не може да се најде некој случај за кој зборува јавноста, а Комисијата презела мерки и поднела иницијатива до надлежниот орган за процесуирање на случајот. Се обидувам да најдам, но не можам да се сетам на нешто во последниот случај", рече Јован Трпеновски, поранешен претседател на ДКСК, кој рече дека Комисијата треба да се сврти на случаите на непотизам и исполаризираност, каде може да делува. Рече дека во првиот состав на Комисијата во која тој членувал сами си создавале работа.
 

Прочитај повеќе

Конференција за системот на интегритет и антикорупциските превентивни политики

 

osbe_6.jpg

07.11.2012 На Регионалната конференција посветена на концептот на интегритет и антикорупциските превентивни политики што вечерва започна со работа во Охрид учествуваат експерти и претставници на антикорупциските тела од регонот, на меѓународни организации, на надлежни национални и локални институции и на граѓанскиот сектор.

На средбата ќе бидат презентирани различните законски модели на концептот на интегритет во Србија, Романија, Молдавија и Словенија, разменети информации и искуства, сето во насока на утврдување на моделот што ќе биде спроведен од страна на институциите во Македонија задолжени со спроведување на тој концепт во наредниот период.

Претседателката на Државната комисија за спречување на корупцијата, Љубинка Корабоска, нагласи дека системот на интегритет на јавната администрација претставува рамка која во себе ги опфаќа елементите на превенција на корупцијата и унапредување на доброто владеење.

Прочитај повеќе

Од 07-10 Ноември во Бразилиа ќе се одржи најголемата светска Конференција за борба против корупција

 

 

ti.jpg

Биеналето на Интернационална Конференција за борба против корупција, во своето 15-то издание, ќе се одржи од  7 -10 ноември во Бразилија. Водечките експерти од најразлични дисциплини и области поврзани со борбата против корупцијата ќе разговараат во над 50 работилници и пленарни сесии за изнаоѓање на најдобриот начин за борба против корупцијата во пет клучни области: ставање крај на неказнивоста, клима на чисто управување, спречување на недозволени финансиски трансакции, политичките транзиции кои водат  кон стабилна и транспарентна власт и чисти спортови. Четиридневниот настан ќе биде отворен  од страна на Претседателот на Бразил, Дилма Русеф.

Прочитај повеќе

ТИ-Македонија денес отвори трета ALAC канцеларија во Штип

 

p1000264_-_copy.jpg

 
5.11.2012 Од денес во Штип започна да работи третата канцеларија на ТИ-Македонија во која ќе фукционира Центарот за совети и правна помош  (ALAC). 

Оваа канцеларија со канцеларијата во Тетово која беше отворена на 15.10.2012 се имплементира од страна на ТИ-Македонија додека финансиски е подржана од Амбасадата на Кралството Холандија. Првата  ALAC канцеларија беше отворена од страна на ТИ-Македонија во далечната 2003 година во Скопје.  Идејата да се има Центар за совети и правни помош  има за цел активно вклучување на  граѓаните во борбата против корупцијата, во изминатите 10 години се прошир во над 50 земји во светот.

 
 
 
Прочитај повеќе