„Транспаренси интернешнл“ презентираше проект за следење на корупцијата на Балканот

cimap30062011.jpg 30.06.2011 Регионален проект за компаративен мониторинг за следење на прогресот на корупцијата во судството, јавната администрација и законодавните тела беше презентирана предмалку во организација на невладината организација „Транспаренси интернешнл“. На конференцијата беа истакнати резултатите од истражувањата кои покажуваат делумна независност на Судскиот совет, постоењето на надворешни и внатрешни влијание врз донесувањето на одлуките, прекумерното траење на судските постапки и недостатокот на заштита на сведоците. Во јавната администрација, проектот открил нелегалности во постапката при вработување, проблеми во спроведувањето на внатрешната ревизија, непостапување на поплаките на граѓаните и непостоењето на ефикасна заштита за лицата кои пријавуваат корупција. Во врска со наодите од законодавното тело, забелешките за организацијата која се бори против корупцијата се дека најголемиот дел од Законите се на предлог на Владата, недостасува консултирање на јавноста, не постои кодекс за етичко однесување на пратениците, а има и политички влијанија при именувањето на функционери за борба со корупцијата. 
 
 
 
Прочитај повеќе

Известување до медиумите

cimap.jpg 29.06.2011 Транспаренси Интернешнл Македонија, во соработка со Transparency International, како и со националните органоци на Transparency International во Албанија, Косово и Турцијa го реализираше регионалниот проект ЦИМАП- Воспоставување на компаративен мониторинг базиран на индикатори за следење на прогресот во борбата против корупцијата во земјите кандидати за членство во ЕУ, потенцијалните земји кандидати и Косово, финансиран од Европската Комисија.
 
 
 
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Нема волја за борба против корупцијата

udripari.jpg 22.06.2011 Недостаток од политичка волја во борбата против корупцијата – ова е забелешката за Македонија во извештајот на Транспаренси-Интернејшнал за корупцијата во земјите од Западен Балкан.Во Комисијата за борба против корупција велат дека треба да го разгледаат извештајот на Транспаренси интернејшнл кој беше објавен во Брисел за да ги  коментираат констатациите. Во него пишува дека во Македонија има недостиг на политичката волја за борба против корупцијата.

Слаѓана Тасева од Транспарентност нулта корупција, изјави дека ова истражување се прави првпат како основа за натамошно следење на земјите од Западен Балкан како напредуваат во нивните евроатлански аспирации.

 

 

Прочитај повеќе

ТИ повикува на зголемена имплементација на анктикорупциските закони во земјите кои пристапуваат ЕУ

ti.jpg 21.06.2011 Според последниот извештај на Транспаренси Интернешенл, кој беше објавен денес, Албанија, Косово, Македонија и Турција мораат да ги засилат напоритеза да се обезбеди ефикасно спроведување на антикорупциските закони. Наодите од извештајот им налагаат на владите на овие земји да градат капацитет и да го унапредат влдаеењето во институциите од клучно значење.
“Постои потреба од засилена политичка волја за овие земји да се справат со проблемот на корупцијата. Обезбедувањето имплементација на антикорупциските закони е неопходно за да се осигура реален процес на пристапување и униформиран пристап кон корупцијата во земјите низ Европа“, вели Јана Митермајер, Раководител на Канцеларијата за односи на ТИ со Европската Унија.
 
 
Прочитај повеќе

Известување до медиумите

10.06.2011 Прифатена иницијативата на Транспаренси Интернешнел Македонија за преиспитување на уставноста на Упатството донесено од Министерот за финансии за распределба на средствата од буџетот наменети за финансирање на политичките партии
Уставниот суд ја прифати иницијативата на Транспаренси Интернешанел и поведе постапка за член 2А  став 3 и 4 и член 2Б ставовите 5 и 6 од Упатството за распределба на средства од Буџетот на Република Македонија за годишно финансирање на политичките партии, донесено од Министерство за финансии во 2005 година и дополнето во 2007 и 2010 година.
 
 
Прочитај повеќе

ВМРО-ДПМНЕ за кампања потрошила 4,3 милиони евра, СДСМ 283.000

izbori_2011.jpg 09.06.2011 Од вкупно 18 партии што имале обврска, пет партии не доставиле финансиски извештаи – Обединети за Македонија, ВМРО-НП, СДПМ, ПДП и НДУ. За победата на неделните парламентарни избори колицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ во кампањата вкупно потрошила околу 4,3 милиони евра, а опозициската СДСМ со партнерите 283.000 евра, покажуваат финансиските извештаи. Двете коалиции до надлежните државни органи доставиле финансиски извештаи и за втората декада од трошоците во кампањата од кои се гледа дека за последните десет дена владејачката партија потрошила 2,7 милиони евра, а опозициската 123.332 евра. Познато е, тие во првите десет дена имале расходи од 1,6 милион, односно 160.000 евра.

 

 

Прочитај повеќе

Финансиски извештаи до ДИК доставиле 14 партии

 coins.jpg08.06.2011 Од вкупно 18 политички партии, 14 доставиле финансиски извештаи до Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК), каде треба да ги прикажат приходите и расходите на жиро сметката за втората половина од изборната кампања.

Финансиски извештаи не доставиле Обединети за Македонија, ВМРО–Народна партија, ПДП и СДПМ, при што, против нив спред Изборниот законик ќе биде поднесена прекршочна пријава која предвидува глоба од 4.000 до 5.000 евра.

 
 
Прочитај повеќе

Бошкоски во притвор

 ljboskoski.jpg07.06.2011 Притвор од триесет дена доби лидерот на Обединети за Македонија, Љубе Бошкоски по распитот кај истражниот судија во Основниот суд 1 во Скопје. Бошкоски е осомничен за незаконско финансирање на предизборната кампања и злоупотреба на службената должност. За време на претресот при неговото апсење беа пронајдени 100 илјади евра и пиштол. Потпаролот на МВР, Иво Котевски вели дека министерството го следело и прислушкувало Бошкоски во изминативе два месеца.
 
 
Прочитај повеќе

ОБСЕ – Денот на изборите, позитивен

  osce-odihr.gif
06.06.2011 Предвремените парламентарни избори беа конкурентни, транспарентни и добро организирани, но има одредени аспекти кои бараат внимание… Ова е генералниот заклучок на меѓународните набљудувачи кои го следеа гласањето. Специјалниот координатор на набљудувачката мисија на ОБСЕ, Роберто Батели вели дека гласачите можеле слободно да го изразат својот избор во мирна атмосфера и покрај некои неодговорни тврдења за нерегуларности од страна на политичките партии.
 
 
 
Прочитај повеќе