Работилница на тема “Осмели се – пријави корупција”

rt24032014.jpg25.03.2014 ТИ – Македонија на 24 март 2014 во Дом на АРМ – Тетово одржа работилница на тема “Осмели се – пријави корупција”, како дел од активностите кои се спроведуваат во рамките на проектот “Центар за совети и правна помош во Скопје, Тетово и Штип” поддржан од страна на Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија.
Проф. Д-р Слаѓана Тасева, Претседател на ТИ-М истакна дека особено е значајно да се охрабрат граѓаните да пријавуваа случаи на корупција. Но исто така го потенцираше и  фактот дека само со меѓусебна поддршка, заеднички, може да се постигнат напредок во борбата против корупцијата, а со самото тоа и да се овозможи владеењето на правото и развојот на демократијата.
На работилницата беа презентирани постигнатите резултати и активностите кои ги превзема ТИ-М на национално и на регионално ниво, со посебен осврт и презентација на конкретни случаи по кои канцеларијата во Тетово има постапувано.  
 
 
Прочитај повеќе

Конкурс

07.03.2014 Транспаренси Интернешнл Македонија има потреба од еден експерт за медиуми за работа од вкупно 19 работни денови во текот на 2014 и почетокот на 2015 година.
Експертот кој треба да има и искуство во организирање и држење на обуки, ќе работи во рамките на меѓународен проект наменет за поддршка на независни медиуми во земјава.
Првиот ангажман се очекува да биде од 17 – ти март 2014 година.
Станува збор за обука на уредници и новинари во повеќе области, во рамките на проектот „Поддршка на независните медиуми во Република Македонија: Застапување и обука за унапредување на почитувањето на најдобрите меѓународни практика“.
Проектот е воден од невладината ERIS (http://www.eris.org.uk/ ) од Велика Британија, во соработка со Транспаренси Интернешнл Македонија, а финансиски е поддржан од Европската Унија преку програмата ЕИДХР.
Прецизните услови за тоа каков тип на медиумски експерт ни е потребен, се објавени во прилог на овој Конкурс
 
 
Прочитај повеќе

Ги есапи ли некој државните ревизори

02.03.2014 Државниот завод за ревизија со години укажува на бројни неправилности во менаџирањето на парите на граѓаните од страна на државните институции. Зошто нема одговорност по наодите на ревизорите? НОВА интервју со помошникот директор на државната ревизија Максим Ацевски.
 

 
Прочитај повеќе

Македонските работници се третираат како стока

26.02.2014 Македонија е се уште земја со најцрни статистики за смртност на работните места. Од небезбедна работа до ниски плати и понижувања и малтретирања на македонскиот работник – синдикатите се замолчени, а институциите слепи. Кој го штити македонскиот работник?
 
 

 
Прочитај повеќе

Барокните фасади досега „лапнаа“ над половина милион евра

 barok.jpg26.02.2014 Центарот на Скопје до крајот на летово ќе блесне во ново барокно руво. Досега градската администрација за оваа намена потроши над половина милион евра.
Откако Советот на Град Скопје ја изгласа одлуката за утврдување на изгледот на фасадите на објекти што се дел од деталниот урбанистички план „Мал ринг“, се отворија неколку прашања околу легитимноста на постапката и финансиските импликации. Според буџетот на Град Скопје, градската администрација за реконструкција на фасадите на зградите во централното градско подрачје во следните три години ќе потроши 6,5 милиони евра. Во буџетот е наведено дека целта на таа програма е да се „овозможи свеж и обновен изглед на центарот на градот кој е особено привлечен за странските туристи“ .
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Закочена правда: Им го срушиле домот без дозвола, никој не одговара

25.02.2014 Некогаш нивна куќа, а сега е атрактивен плац на кој гради поранешниот пратеник и бизнисмен Фатмир Етеми. Како преку ноќ е срушен домот на Стојан и Сузана Димовски каде што граделе живот половина век. Погледнете го видеото
 
 

 
Прочитај повеќе

Дозволува ли Македонија да бидете “соработник со правдата” ?

24.02.2014 Интервју со Фросина Ременски, професор на Факултетот за Безбедност: За скандалот на Факултетот за безбедност со опремување на лабаратории, за борбата против корупција и заштита на дојавувачите на корупција и криминал, популарно наречени свиркачи (whistleblowers).
 
 

 
Прочитај повеќе