Кампањите почнуваат со милиони евра

election2006
17.02.2009 Најмалку од еден до 1,6 милион евра ќе треба да платат партиите ако сакаат во 20-дневната кампања секојдневно да им се емитуваат дваесетдневните прилози од митинзите на некоја од националните телевизии. Пресметката произлегува од ценовниците за платено политичко огласување кои „А1“, „Сител“, „Телма“ и „Алсат-М“ ги доставиле до Советот за радиодифузија за да се почитува јавноста во трошењето на дозволените пари за изборите. Партиите, за локалните и претседателските избори, имаат право да потрошат околу 10 милиони евра, по пет за секои избори. Тоа е значително повеќе од цензусот од 1,7 милион евра што важеше за последните парламентарни избори, а беше зголемен со меѓупартиски договор.
 
 
Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец јануари 2009 г.

bistromatno 12.09,2009 Владините кампањи во 2007 година од 7,7 милиони евра, износ, што беше тајна за јавноста речиси две години е најматен настан за јануари во анкетата „Бистро – Матно“ со десет гласа.

Најбистро со 15 гласа е откривањето и казнувањето на државните службеници, кои злоупотребувајќи ја положбата не плаќале патарина.

Ова е оценката на 17 главни уредници на печатени и електронски медиуми во Македонија, во анкетата „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“.

 
Прочитај повеќе

Преродбата падна на тендери

energetika09.02.2009 Нема успех со најголемите инвестициски проекти од енергетиката, кои со години се најавуваат како приоритетни за надминување на енергетската криза која и се заканува на Македонија. Само во последниве две години над седум тендери завршија со поништување или се претворија во процедури без крај и без конкретно објаснување зошто нема потпишани договори со потенцијалните инвеститори. Неколкупати поништени и одново објавени беа тендерите за ТЕЦ Неготино, за хидроцентралите "Чебрен", "Галиште", "Бошков мост", а неизвесни се и процедурите за комбинираната гасна електрана "Енергетика", како и за малите хидроцентрали.
 
 
Прочитај повеќе

За кампањите потрошени 7,7 милиони евра

investmac 22.01.2009 За домашните кампањи и за кампањата „Инвестирајте во Македонија“ Владата пред две години потрошила 7,7 милиони евра, утврдиле државните ревизори при контролата на работењето на тогашниот кабинет на премиерот Никола Груевски. За кампањите за подигањето на свеста на сите граѓани против корупцијата, за значењето на образованието, за македонски производи се потрошени 4,4 милиони евра, додека за таа за привлекувањето на странските инвеститори во земјава – 3,3 милиони евра.

За ревизорите трошењето државни пари за кампањи не било спорно, при што тие сами во извештајот нагласиле дека „ефектите од спроведените кампањи се очекуваат во наредниот период“. Нивна генерална оценка е дека Владата законски и наменски ги трошела државните пари.

 
Прочитај повеќе

Барометар на корупција за 2008 година

bistromatno 18.01.2009 Насилството и неправилностите на јунските парламентарни избори е најматниот, а операцијата „Пепел“ против нелегалното производство на цигари е најбистриот настан во Македонија во 2008 година.

Ова е оценката на главните уредници на 18 национални електронски и печатени медиуми во Македонија, во годишната анкета за корупција и борбата против – „Бистро – Матно“ на Независната новинска агенција Макфакс и на невладината организација „Нулта корупција“ – Транспарентност.

Предвремените избори со епилог од еден загинат, десетици ранети и повредени во престрелки и тепачки, со 13 гласа на уредниците е избран за најматен настан во 2008.

 
 
Прочитај повеќе

Македонија падна за седум места на Индексот за економска слобода

  ef2009

14.01.2009 Македонија е 78-та на Индексот за економската слобода за 2009 година, објавен од Херитиџ фондацијата и Вол Стрит Журнал.

Ова преставува пад од седум позиции во споредба со листата од минатата година, кога Македонија го зазеде 81 место.

Просечната оценка на Македонија е 61,2 на скалата на која максималната оценка е 100, што претставува напредување од 0,2 поени во споредба со лани.

 

Прочитај повеќе

„Фридом хаус“: Демократијата во Македонија назадува

 fh2009
12.01.2009 Назадува демократијата во Македонија, оцени „Фридом хаус“ во најновиот извештај, во кој земјата повторно се вбројува во „делумно слободни држави“, пренесува Макфакс.

„Македонија доби надолна стрелка заради зголемениот прогон и насилство врз членови на политички партии за време на парламентарните избори во јуни, коишто домашните и меѓународните набљудувачи ги оценија како најлоши, откако земјата стана независна“.
 
Ова се наведува во извештајот, во делот за Македонија, на американската невладина организација „Фридом хаус“, во кој се оценети 193 земји во светот и генерално е констатирано „назадување и стагнација на слободата“.

 
 
Прочитај повеќе

Барометар на корупција за месец декември 2008 г.

bistromatno 11.12.2008 Вмешаноста на Македонската православна црква во аферата околу хипотеките за струшкиот хотел „Изгрев“ втор месец по ред е најматен настан во анкетата „Бистро – Матно“, со 11 гласа.

Во анкетата што ја спроведуваат Независната новинска агенција Макфакс и невладината организација „Транспарентност – нулта корупција“ учествуваа 15 главни уредници на национални медиуми.

Според нив, најбистар настани во декември со седум гласа се сертификатите за добро корпоративно управување во 2008 година.

 
Прочитај повеќе

Среќна нова година

                                       Среќна Нова 2009 и Честит Божиќ Merry Christmas and a Happy New Year 2009  Gëzuar Vitin e Ri 2009 Sretan Božić i Nova godina 2009 С Рождеством Христовым и с новым годом 2009 Fröhliches Weihnachten und Gutes Neues Jahr 2009 Navidad Alegre y feliz año nuevo 2009                              Noël Joyeux et bonne Année 2009…

Прочитај повеќе

Расте довербата во судовите

sudstvo29.12.2008 Дури 76 отсто од корисниците на услугите на основните судови сметаат дека тие работат ефикасно

Дури 76 отсто од корисниците на услугите на 27-те основни суда сметаат дека тие работат ефикасно, што е повеќе за 7 отсто споредено со почетокот на годинава. Ова го покажале резултатите од анкетата спроведена помеѓу 2.134 испитаници, корисници на судските услуги.

И покрај тоа што ваквата перцепција е многу поразлична од општата слика за судството, раководителите на судските институции не кријат дека се задоволни од подобреното мислење на нивните корисници. Тие се свесни дека лошиот имиџ на судството е присутен со години и оти на сите анкети редовно се прикажува мала доверба во судството. Но, како што велат, и ова се некакви индикатори дека работите, сепак, се движат во добра насока.

 
 
Прочитај повеќе