Вести

МЕГА Хакатон 2023

                                            Транспаренси Интернешнл Македонија оваа година во партнерство со МЕГА Хакатон Лига (MEGA Hackathon League) коалиција на средношколци и студенти од училишта низ светот организира хакатон кој ќе се одржи од 14-16 април и…

Прочитај повеќе
Вести

Слаѓана Тасева во „Трилинг“ за правосудниот систем во Македонија и за случајот „Маѓар Телеком“

Во емисијата „Трилинг“, претседателката на Транспаренси Интернешнл – Македонија зборува за правосудниот систем во Македонија, влијанијата, како и за пресудата за случајот „Маѓар Телеком“.

Прочитај повеќе
Вести

Соопштение за Маѓар Телеком – Транспаренси Интернешнл – Македонија

Задоцнета и селективна правда Едноставна споредба на содржината на информацијата на ТИ – Македонија од 2012 година и предметот кој се води во правосудниот систем на Република Северна Македонија укажува на селективност во постапката, со намера да се покаже минимален придонес кон борбата против корупцијата и да се одбегне водење на постапка против домашните функционери…

Прочитај повеќе
Вести

Слаѓана Тасева за извештајот на Стејт Департментот: Причината поради неефикасноста е високата корупција и влијанијата од бизнис и политичките кругови

Претседателката на Транспаренси Интернешнл Македонија за извештајот на Стејт Департментот за состојбата со владеењето на правото и корупцијата во Македонија соопшти дека корупцијата е вкоренет проблем во државата и дека е потребна целосна реформа во правосудството, како и ветинг. Тасева изјави дека: “Високата корупција е и висок економски криминал, перење на пари и нелегални движења…

Прочитај повеќе
Вести

Известување за извршена корекција по барање за демант и извинување

Транспаренси Интернешнл Македонија се изјаснува по поднесено Барање за објавување на демант, извинување и јавно повлекување од страна на Сашко Мицевски. Известување Analiza_na_postapka_sprovedena_vo_Agencijata_zaFilm_po_osnova_na_Konkurs_za_finansiranje_na_proekti_za_2022_godina

Прочитај повеќе
Вести

Транспаренси Интернешнл – Македонија констатира судир на интереси во работењето на Агенцијата за филм

Во декември 2022 година Транспаренси Интернешнл Македонија прими пријава од граѓанин за сомневање околу легитимноста и законитоста на постапката во Агенцијата за Филм за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм, објавен во јануари 2022 година во втор рок на одлучување. Особено укажувањето од пријавителот се однесуваше на…

Прочитај повеќе
Вести

Отворено писмо до Владата на Република Северна Македонија

Предмет: Соодветно и законито именување на високи службеници и директори од страна на Владата   Во врска со најавеното именување на раководители и заменици на повеќе јавни институции, установи и државни претпријатија, по новиот коалициски договор, Платформата на граѓански организации потсетува на програмската заложба на Владата на Република Северна Македонија за професионализација на јавната администрација. Оттука,…

Прочитај повеќе
Вести

Годишен состанок на Коалицијата за заштита на укажувачи на Југоисточна Европа

Годишниот состанок на Коалицијата за заштита на укажувачите за Југоисточна Европа (Коалицијата), ко-организиран од Центарот за развој на младински активизам (CROA), членка на Коалицијата од Босна и Херцеговина, се одржа во Сараево на 3 февруари 2023 година со поддршка од Секретаријатот на Регионалната иницијатива за антикорупција (РАИ). Годишниот состанок беше отворен од страна на Министерот…

Прочитај повеќе
Вести

Слаѓана Тасева за „Детектор“: Во која институција има најмногу корупција?

Претседателката на Транспаренси Интернешнл – Македонија Слаѓана Тасева во емисијата „Детектор“ дава преглед и мислење за Индексот на перцепција на корупцијата, за резултатите од 2022 година како и за методологијата за одредување на резултатите од ИПК. Повеќе за резултатот за Македонија и нејзиното рангирање според ИПК, како и за параметрите по кои се пресметува резултатот…

Прочитај повеќе
Вести

ИПК 2022 ЗА ИСТОЧНА ЕВРОПА И ЦЕНТРАЛНА АЗИЈА: ПОРАСТОТ НА БЕЗБЕДНОСНИТЕ РИЗИЦИ И АВТОРИТАРИЗАМОТ СЕ ЗАКАНА ЗА НАПРЕДОКОТ ПРОТИВ КОРУПЦИЈАТА

Просечниот резултат за Источна Европа и Централна Азија е 35 – помалку од глобалниот просек од 43. Иако подобрувањата во многу држави даваат надеж, регионот има долг пат за да се спротивстави на корупцијата. Низ Источна Европа и Централна Азија, 2022 покажа како високата корупција е тесно поврзана со политичката нестабилност, слабите институции и –…

Прочитај повеќе