До инвестиции преку стопирање на корупцијата

13.07.2007 Евроамбасадорот во Македонија Ерван Фуере го оцени како успешен проектот "Техничка помош на Министерството за економија за подобрување на инвестициската клима во земјава". Според него, клучниот предизвик за развој на Македонија се странските вложувања.   – За да се привлечат странски инвестиции потребно е и оспособување на околината за функционирање на бизниси, како и…

Прочитај повеќе

Промовирана новата државна програма за спречување на корупцијата

dksknatpis

12.07.2007  Државната комисија за спречување на корупцијата денеска во Скопје ја презентираше програмата за превенција и репресија на корупцијата која за прв пат воведува систем на мерливост.

“Мерливоста е посебно важна поради димензија на мерките, тајмингот на нивната реализација, интензитетот и можноста побрзо да се реагира“, изјави на промоцијата претседателот на Комисијата Мирјана Димовска.

Дел од предлозите во новата програма се неменување на државната администрација една година пред и по изборите, на јавниот обвинител до истекот на неговиот мандат, отворање на собраниските тела за експерти, ревизорски контроли на партиите и изборите, како и основање на база на податоците.

“Базата на податоците ќе биде основа за градење на капацитетите на државните институции“, рече Димовска, додавајќи дека мрежното поврзување на органите ќе го подигне нивото на нивна соработка.

Прочитај повеќе

Работилница посветена на агро секторот и медиуми

 ws11072007

11.07.2007 „Транспарентност нулта корупција“ во рамките на проектот „Подобрување на корпоративниот менаџмент за ’0’ толеранција за корупцијата, денес, одржа работилница посветена на агро- секторот и секторот медиуми.

Целта на работилницата беше претставниците од двата сектора да ги потенциратт проблемите со кои се соочувааат во своето работење, критичните точки на корупцијата, да дискутираат и даваат предлози околу нацрт- етичкиот кодекс чијашто финална верзија би била прифатена и имплементирана од страна на субјектите од приватниот сектор.

 

„Борбата против корупција не може да ја води владата сама, треба да се инволвираат сите сектори заедно, а особено внимание треба да се посвети на приватниот и неговата врска со јавниот сектор“ – истакна доц.д-р Слаѓана Тасева, претседател на програмскиот совет на „Транспарентност- нулта корупција“.

 

Претседателот на Стопанската комора на северо- западна Македонија, Џемаил Даути истакна дека членовите на оваа комора постојано се соочуваат со корупцијата во сите општествени сфери и институции и предложи составување на етички кодекс прилагоден за помалите фирми, како и изнаоѓање начин за стимулирање на придржувањето кон истиот.

Прочитај повеќе

Македонските новинари подготвени да се соочат со митото и корупцијата

corruption_happens

10.07.2007  Новинарите од Македонија се подготвени да се соочат со корупцијата, митото и неетичкото однесување во сопствените редови.
Ова, како што јави дописникот на Макфакс, беше речено на конференцијата за спречување на корупцијата меѓу новинарите, што денеска се одржа во Охрид.

Конференцијата е прва од серијата јавни дебати што ги организира Здружението на новинари на Македонија-ЗНМ, Институтот за трајни заедници и УСАИД. Од расправата треба да произлезат заклучоци кои ќе бидат имплементирани во новинарскиот кодекс.

„Никој не е имун на корупција, па ни новинарите и затоа е потребно отворено да се разговара и да се исчисти сопствениот двор од поединци кои со неетичкото однесување го девалвираат новинарството“, смета претседателот на ЗНМ Роберт Попоски.

Прочитај повеќе

Политиката е најдоходовниот бизнис во државата

election2006

09.07.2007 „Финансирањето на политичките партии пред избори е моментот кога политиката станува најдоходовниот бизнис во државата. Ова не само што е болна точка за која е утопија да се говори, туку дефинитивно е најсивата зона од сите сиви зони“, потенцира професорот на Правниот факултет, Ванчо Узунов. Според него, спонзорството може да биде оправдано само за добра иднина, а не и за сопствена инвестиција. „Ако некој бизнисмен финансира политичка кампања, тој прави многу добра рентабилна инвестиција. Партиите кои ја освојуваат власта потоа му враќаат од јавните пари. Финансирањето во политичка идеја или програма не е забрането, но треба точно да се знае кој плаќа за партиите“, додава професор Узунов. Транспарентноста е потребна за да се знае дали трошењето на јавните финансии е квалитетно или искривено. Тоа може автоматски да се препознае на тендерите, ако листата на финансиери се совпадне со оние кои добиле зделка на тендер. Експертите потенцираат дека процедурата за јавни набавки е сложена, а дека квалитетот на вработени кои се вклучени во постапките треба да биде екстра-добра. Најважно е да се обезбеди нивна независност од власта, а во одлучувањето кој да добие јавен тендер никаков удел не смее да има ниту еден извршен функционер.

Проектирањето на буџетот со години наназад не се менува, а ставките се препишуваат. Многу ретко се анализира дали се потребни такви буџетски зафаќања или не. Ефектот може да е нула, но ништо не се менува. Најлошите менаџери се оние кои и тогаш кога имаат пари остануваат сиромашни. Експертите се сомневаат дека програмите во државните органи се донесуваат врз функционална анализа, а уште помалку веруваат дека во администрацијата има луѓе оспособени за тоа.

Прочитај повеќе

Конфискација на имот – помалку криминал

ws05072007

05.07.2007  Конфискацијата на имот на сторители на криминални дела ќе придонесе за намалувањето на криминалните дејности во државата.
Ова, како што јави репортерот на Макфакс, е истакнато на работилница на тема „Значењето на мерката конфискација во борбата против корупцијата“, што денеска се одржа во Скопје.

Според Слаѓана Тасева, претседател на програмскиот совет на „Нулта корупција“ , потребно е државните органи да ги следат трансакциите на парите, за да може навреме да се открие дали тие се стекнати на криминален начин.

Таа изрази верување дека точна мерка за конфискација ќе ги намали криминалните дејства во земјата.

Министерот за правда Михајло Маневски, осврнувајќи се на измените што се подготвуваат во Законот за спречување корупција, посочи дека целта е казната да го погоди сторителот.

Маневски укажа и на тешкотиите со кои се соочуваат државните органи, особено кога треба да се истражуваат тајни банкарски сметки.

Според него, политиката на банките не дозволува пристап и истрага на овие сметки.

Во таквите случаи се започнува со масовна истрага, а потоа работата спласнува поради недостиг на одредени информации, смета Маневски.

Прочитај повеќе

Парите за непогоди потрошени за избори

dzr-office

03.07.2007 Наместо за елементарни непогоди и трошоци во случај на „виша сила“, парите од буџетската резерва лани, без амин од Собранието, Владата ги трошела за други програми и проекти, утврди Државниот завод за ревизија. Ревизорите ги оспоруваат финансиската поддршка на МРТ од 1,7 милион евра, услугите на експертска куќа и меѓународна адвокатска фирма од Швајцарија вредни околу еден милион евра, кофинансирањето на филм со 131.000 евра за кој претходно биле потрошени планираните 1,2 милион евра, подготовката на парламентарните избори со околу 39.000 евра. Во ревизорскиот извештај за Буџетот за 2006 година на одговорност се повикуваат претходниот и сегашниот министер за финансии, Никола Поповски и Трајко Славески.

Спорни се и околу 205.000 евра потрошени за хигиена, обезбедување, ПП-заштита и тековно одржување, над 97.000 евра за аконтација на судски трошоци во Париз, околу 39.000 евра за реализација на Проектот за олеснување на трговијата и транспортот во Југоисточна Европа, како и трансфери до невладини организации и здруженија надвор од предвидени пари во годишните програми и закони. Ревизорите посочуваат дека во овие случаи не станува збор за непредвидливи трошоци и за нив морало да одлучува Собранието. Тие утврдија и дека кај шест буџетски корисници биле зголемени буџетите за 2,1 до 15,6 отсто со пари од тековните резерви. Подготвувањето на Буџетот доцнело во сите фази, што се објаснува со незавршените преговори со мисијата на Меѓународниот монетарен фонд.

Прочитај повеќе

„Еурокомпозит“ бара пари за југословенски тенкови испорачани во Кувајт

eurokompozit

02.07.2007  Прилепската наменска фабрика „11 Октомври Еурокомпозит“ и скопскиот основен суд Скопје 1 на нејасен начин се обидуваат да извлечат 22 милиона евра од државниот буџет, реагираа поранешни вработени на високи функции во фабриката.


Станува збор за спор што компанијата го повела во 1996 година против државата затоа што купиле репроматеријали за југословенскиот тенк М84АБ, но државата ја прекинала зделката, со што им нанела загуба. Таа загуба сосе камати денес достигнала 22 милиони евра. Прилепската фабрика двапати успеала да го добие спорот во Основниот суд Скопје 1 и двапати да го загуби пред апелацискиот суд.
На овие пари инсистира Владо Поповски, владиниот претставник во „Еуркомпозит“. Тој бара да се исплатат 22 милиона евра и со тоа да се покријат загубите од 8 милиони евра што досега ги има фабриката.
Меѓутоа, Управата за јавни приходи веќе двапати бара стечај за „Еурокомпозит“.


– Како може да има долг кон фабриката, кога сите 149 тенка во кои беа вградени делови од „Еурокомпозит“ беа испорачани на Кувајт. Згора на тоа, „Еуркомпозит“ учествуваше со два проценти од вредноста на тенкот, а другите фабрики од Македонија, како МЗТ, „Газела“ и „Братство“ од Охрид, кои учествуваат во производството на тенкот, не ја тужат државата. Во производството на тенкот учествуваа 22 фабрики од бивша СФРЈ и, колку што знам, никоја од нив не ја тужи својата република – се прашува поранешен функционер во фабриката.

Прочитај повеќе

Бугарија и Романија треба да ја зголемат брзината на реформите

 ti

27.06.2007 Транспаренси Интернешнал (ТИ) денес го поздрави критичкиот тон на извештајот на Европската комисија за остварувањето на во борбата со корупција и организираниот криминал во Романија и Бугарија. Водечката анти- корупциска организација исто така ја повика комисијата да воспостави постојан механизам за мониторинг за сите членки, за да се осигура еднаква обврзаност во целата Унија.

 

„Европска Унија која што функционира мора да биде ослободена од корупција“- рече Миклош Маршал, регионален директор на Транспаренси Интернешнал за Европа и Централна Азија. „Борбата против корупција во Романија и Бугарија е прашање на интегритет на целата Европска Униј. Тоа е критично.“

 

„Сурова иронија е тоа што Европската Унија има максимална сила по прашањата за корупција пред проширувањето“- рече службеникот за политиката на ЕУ во Транспаренси Интернешнал Рун Расмусен.

„Но кога веќе земјите се во Унијата, кадешто парите, добрата, луѓето и проблемите- можат да се движат слободно , влијанитео паѓа скоро на нула. Ова мора да се измени.“

Прочитај повеќе

Во Македонија никој не сака да изгори рака со конфискација

udripari 

25.06 2007 Во државава се пишуваат „совршени“ закони кои веднаш паѓаат на тестот на применливоста. Непрецизните насоки кој да одработи ги премислуваат институциите. Едноставно речено, никој не сака да изгори рака со конфискација на имот, дури и на донесени решенија. Случајот на Стојмир Петров е школски пример кој во целост ги потврдува маните на законодавството кое не предвидува што понатаму со затајувачите на данок. Имено, за директорот на Институти уште пред две години постои судска пресуда дека затајувал данок и дека на сметка на државата треба да плати 100.000 евра. Но, оваа сума се' уште не е стасана во Буџетот, оти нема кој да ја наплати!

Така, додека државните институции не предвидат кој треба да го наплати данокот, Управата за јавни приходи работи во празно на утврдувањето на потеклото на имотот. Само се вртиме во круг, затоа што целта не се постигнува ако виновниците ги обесиме на столбот на срамот. Останува отворено дали Стојмир Петров и некои други уловени по него за купени станови, изградени палати, фирми, автомобили, непријавени трансакции, префрлени пари и вредности на други имиња во фамилијата и пошироко од пари кои сигурно не се од плата, ќе останат вечни должници на државата. На списокот на затајувачи се и градоначалничката Виолета Аларова, за која е пресметано дека должи 100.000 евра, потоа доктор Борче Петровски треба да плати 150.000 евра, а највисоката сума на даночно затајување од 780.000 евра е пресметана за поранешниот министер за здравство Владо Димов.

Прочитај повеќе