Одбележан 9-ти декември – Меѓународниот ден за борба против корупцијата

 

__._____.png

 

 
 Скопје 07.12.2012, Со конференција на која првпат на една маса седнаа претставници на Државната комисија за спречување на корупцијата, на невладиниот сектор, на Министерството за правда, приватниот сектор и меѓународните организации ОБСЕ и УНДП, денеска беше одбележан Меѓународниот ден за борба против корупцијата, 9. декември. 

Македонија, како што истакнаа ученсиците на конференцијата, напреднала во борбата против корупцијата, но се укажува на имплементација на законите. 

Врз основа на истражување направено од ОБСЕ и ДКСК за перцепцијата на корупцијата во областите образование и спорт, јавна администрација, медиуми и граѓанско општество, општ е впечатокот дека корупцијата е многу присустна.  – Но на прашањето како ја ценат корупцијата во трите области споредено со претходните четири години, поголем е пронцетот на тие што велат дека е нешто намалена, изјави Мира Димовска, член на ДКСК. Тоа, според неа, значи дека тоа е позитивен тренд што треба да го задржиме. 

 

Прочитај повеќе

Тркалезна маса “Граѓаните во борба против корупција” Тетово

 

 

__.jpg

Тетово, 06.12.2012 „Граѓаните во борба против корупција“

 

Регионалната канцеларија на Центарот за Совети и Правна Помош (ЦСПП) на Транспаренси Интернешнл Македонија во Тетово на ден 06.12.2012 година, организираше Тркалезна на тема: „Граѓаните во борба против корупција“ која се одржа во Општинската сала во Тетово. На присутните граѓани на Тетово и претставници на институции од Полошкиот Регион со свои излагања им се обратија Д-р Слаѓана Тасева Претседател на Транспаренси Интернешнл Македонија и Градоначалникот на Општина Тетово Проф. Др. Сади Беџети.

 

Прочитај повеќе

Владите треба да слушнат за меѓународното негодување против корупцијата

press_cpi_2012.jpg 05.12.2012 Меѓународните негодувања против  коруптираните влади,  присили неколку лидери да заминат од функцијата, но како што се рачисти прашината околу тоа, стана очигледно дека нивоата на поткуп, злоупотреба на сила и тајни  договори се сеуште многу високи во многу земји. Индексот на перцепција на корупцијата на Транспаренси Интереншнл во 2012 покажува дека корупцијата продолжува да ги пустоши општествата низ светот.

Две третини од 176 рангирани земји во индексот на 2012 имаат оцена под 50, на скала од 0(преставува  високо коруптирани) до 100(се сметаат за многу чисти), покажува дека јавните институции треба да бидат по транспарентни како и официјални владини функционери  да бидат по одговорни.

Република Македонија се наоѓа на 69 место со вкупно 43 поени, со што повторно се вброи во групата држави кои имаат оцена под 50. Споредено со државите во регионот Република Македонија е подобро рангирана од Босна и Херцеговина, Црна гора, Бугарија, Србија и Грција, Косово и Албанија.

 

pdf prezentacija_cpi_2012 623.24 Kb

pdf tabela_cpi_2012 139.72 Kb

pdf cesto_postavuvani_prasanja 115.10 Kb

pdf azurirana_metodologija 91.81 Kb

pdf kratka_beleshka_za_metodologijata 60.97 Kb

pdf beleshka_na_tehnicka_metodologija 71.61 Kb

 

 

Прочитај повеќе

Покана за прес конференција

ti.jpg 04.12.2012 Невладината организација "Транспаренси Интернешнл – Македонија" на ден 05.12.2012 (среда) ќе одржи прес- конференција со почеток во 10 часот.
Прес конференцијата ќе се одржи во просториите на Транспаренси Интернешнл – Македонија на (ул. Наум Наумовски Борче 58-спроти Светска Банка ).
  На прес- конференцијата ќе се презентираат  резултатите од Индексот на перцепција за корупцијата (ИПК) во 2012 година којшто го објавува глобалната коалиција за борба против корупцијата – Transparency International.

 

 

 

Прочитај повеќе

Презентација од истражувањето на перцепцијата на граѓаните за корупцијата во медиумите и НВО сектор

 

--iii.jpg

29.11.2012 Државната комисија за спречување на корупција во соработка со Транспаренси Интернешнал – Македонија и подршка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје, на 29.11.2012 во Скопје организираше јавна дебата на тема “Презентација на резултатите од истражувањето за корупцијата во медиумите и граѓанско општество”
Истражувањето кое го подготви Агенцијата Рејтинг, покажува дека повеќето од половината анкетирани сметаат дека медиумите во Македонија не известуваат објективно (54%), а дури 60 % веруваат дека корупцијата е многу или средно распространета по различни основи, како промоцијата на партиските политики и распределбата на владините пари за рекламирање се начини преку кои можат да се корумпираат медиумите.
 
 
 
 

Прочитај повеќе

Владините реклами ги корумпираат медиумите оценуваат граѓаните

 
 

.jpg

 
29.11.2012 Владините реклами ги корумпираат медиумите сметаат граѓаните.Дури 44,3 отсто веруваат дека распределбата на средствата за владините кампањи во медиумите е најраспространета корупција.
 
Во анкетата спроведена од ОБСЕ, Антикорупциската комисија и Транспарени Интернешнл Македонија, висок е и процентот кои одговориле со „многу“ на прашањето Дали според вас има многу, средно, малку или воопшто корупција во медиумите при финансирањето на медиумски содржини од страна на Владата, 41 отсто дале одговор многу, а само 13 % веруваат дека нема корупција.
Прочитај повеќе

Системски против корупцијата во администрацијата

 
 

coins.jpg

 
19.11.2012 Бројот на граѓани што сметаат дека корупцијата во јавната администрација е намалена за разлика од пред четири години е нешто поголем од бројот на оние што мислат дека корупцијата е зголемена, покажува истражувањето на ОБСЕ, Државната комисија за спречување на корупција и Транспаренси интернејшнал.
 Јавното мислење во Македонија е поделено во однос на успехот во борбата против корупцијата во јавната администрација. Ова е заклучокот од истражувањето на ОБСЕ, Државната комисија за спречување на корупција и Транспаренси интернејшнал. Според извештајот, бројот на граѓани што сметаат дека корупцијата во јавната администрација е намалена за разлика од пред четири години е нешто поголем од бројот на оние што мислат дека корупцијата е зголемена. Најголем дел од нив сметаат дека корупцијата е најмногу распространета на централно ниво и при склучување на големи зделки. 
 
Прочитај повеќе

Антикорупциска не ја контролира актуелната власт

dksknatpis.jpg 15.11.2012 Граѓаните стекнаа доверба во Антикорупциската комисија, за потоа, со промената на членовите, да се направи упад во независноста, критикува првата претседателка на комисијата Слаѓана Тасева.

Дури и јас лично ги работев и случајот Фершпед и случајот Бачило, од кои едниот имаше судска завршница, а другиот гледаме дека сè уште служи како паричка за поткусурување на нашиот искорумпиран политички пазар и медиумски во случајов. Немаме нешто со што би можеле сериозно да се пофалиме како резултат од работата на комисијата дека завршила со судска разрешница.Слаѓана Тасева, прв претседател на Антикорупциската комисија  .

 

 

Прочитај повеќе

Во ДКСК треба да работат стручни луѓе

 

dksk_6.jpg

Скопје, 12 ноември – Државната комисија за спречување на корупцијата да не се користи за дневнополитички цели, да ја задржи својата независност и да се врати на стручност, порачаа нејзините поранешни претседатели и членови на прославата по повод 10-годишното постоење на Комисијата. 

„Мислам дека остана Комисијата анонимна. Јас не ја чувствувам. Ни во медиумите не може да се најде некој случај за кој зборува јавноста, а Комисијата презела мерки и поднела иницијатива до надлежниот орган за процесуирање на случајот. Се обидувам да најдам, но не можам да се сетам на нешто во последниот случај", рече Јован Трпеновски, поранешен претседател на ДКСК, кој рече дека Комисијата треба да се сврти на случаите на непотизам и исполаризираност, каде може да делува. Рече дека во првиот состав на Комисијата во која тој членувал сами си создавале работа.
 

Прочитај повеќе

Конференција за системот на интегритет и антикорупциските превентивни политики

 

osbe_6.jpg

07.11.2012 На Регионалната конференција посветена на концептот на интегритет и антикорупциските превентивни политики што вечерва започна со работа во Охрид учествуваат експерти и претставници на антикорупциските тела од регонот, на меѓународни организации, на надлежни национални и локални институции и на граѓанскиот сектор.

На средбата ќе бидат презентирани различните законски модели на концептот на интегритет во Србија, Романија, Молдавија и Словенија, разменети информации и искуства, сето во насока на утврдување на моделот што ќе биде спроведен од страна на институциите во Македонија задолжени со спроведување на тој концепт во наредниот период.

Претседателката на Државната комисија за спречување на корупцијата, Љубинка Корабоска, нагласи дека системот на интегритет на јавната администрација претставува рамка која во себе ги опфаќа елементите на превенција на корупцијата и унапредување на доброто владеење.

Прочитај повеќе