Фа­те­ни ца­ри­ни­ци што при­ма­ле по­ткуп

 15.02.2007 Двај­ца по­ли­цај­ци и ед­на ца­ри­нич­ка од гра­нич­ни­от пре­мин Де­ве Ба­ир зав­че­ра би­ле уапсени отка­ко кај нив би­ла про­нај­де­на сто­ка што ја при­ми­ле ка­ко по­ткуп, соопштуваат официјалните претставници на МВР.
От­та­му ин­фор­ми­ра­ат де­ка при­ве­де­ни­те по­дол­г период биле следени и против нив била покрената истрага којашто требала да ги потврди соменежите дека тројцата при­мале по­ткуп од пат­ни­ци што ја по­ми­ну­ва­ле ма­ке­дон­ско-бу­гар­ска­та гра­ни­ца. Инспектори од Вна­треш­на кон­тро­ла на МВР завчера го за­пре­ле ком­би­то со кое осом­ни­че­ни­те се вра­ќа­ле од сво­и­те ра­бот­ни ме­ста, и им бил из­вр­шен пре­трес. Кај двај­ца­та по­ли­цај­ци би­ла нај­де­на ште­ка ци­га­ри и три евра, до­де­ка кај ца­ри­нич­ка­та биле откриени две ште­ки ци­га­ри, и две по­стел­ни­ни и 1.000 де­на­ри.
 
Прочитај повеќе

Кривична пријави против две лица за малверзации

bribe 

14.02.2007 Струмичката полиција денеска поднесе кривична пријава против Р.Т. (53) референт во катастар и против М.П. (39), заменик јавен правобранител за подрачје Струмица за малверзации при денационализација.

Како што соопшти Министерството за внатрешни работи, двајцата се товарат за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“.

М.П., во 2003 година, по поднесено барање за денационализација на имот во кој и тој се јавува како заинтересирана странка изготвил уверение во кое прикрил факти и дал неточни податоци за големината на површината на парцелите и за нивните идентификациони броеви, врз основа на што Комисијата за денационализација му овозможила да стане наследник на имотот.
 

Прочитај повеќе

Приведени двајца инспектори на МВР

mvr

14.02.2007 Двајца инспектори од одделението за економски криминал при СВР Скопје се приведени од страна на Одделението за организиран криминал.
 
Како што соопшти вечерва Министерството за внатрешни работи, инспекторите Р.Ш. (45) и Р.Д. (49) се осомничени, засега, за кривично дело измама, а се најавуваат и други кривични пријави поврзани со корупција
 

Двајцата уште минатата година побарале пари од осигурителната компанија „Сигма осигурување“ за да им завршат работа во врска со случај, во кој две лица се обиделе да ја измамат компанијата со лажно пријавена штета.

Прочитај повеќе

Неефикасното судство ги попречува бизнисите

econcham1402

14.02.2007 Бизнис-заедницата е незадоволна од бавното водење на стечајните и на другите судски постапки, на начините на решавање на должничко-доверителските односи и на стопанските спорови. Бизнисмените вчера прв пат седнаа на заедничка маса со претставници на судската власт за директно да проговорат за актуелните проблеми што ги притискаат во секојдневното работење, а кои произлегуваат од контактите со судските органи при спроведување на стопанската регулатива. Истовремено, тие сакаа да слушнат од судските претставници за текот на реформите во судството и нивната практична примена врз водењето бизнис.

„Укажувањата и иницијативите од бизнисмените, како и заедничката комуникација, се од големо значење за нас. Добро би било отсега да практикуваме нивно вклучување во подготовката на законските текстови, бидејќи е јасно дека само ефикасен судски систем е во функција на менаџментот и развојот на бизнисот“, изјави министерот за правда, Михајло Маневски, на вчерашната средба меѓу претставниците на судската власт и стопанствениците, што ја организира Стопанската комора на Македонија. 
 

Прочитај повеќе

Корупциски барометар за месец Јануари

investmac 

14.02.2007 Нетранспарентност за трошоците на кампања на Владата и успешно спречување на поткуп и измама во процес на денационализација, се случаите што оставија белег во јануари годинава, во поглед на можностите за корупција и борбата против.

Овие два настана добија најмногу гласа во редовната месечна анкета „Барометар на корупцијата“, што ја спроведуваат НВО „Нулта корупција“ и Независната новинска агенција Макфакс, а во која учествуваа 17 главни уредници на национални електронски и печатени медиуми во Македонија.

„Акцијата на Владата (кампањата „Инвестирајте во Македонија“), што од повеќето новинари и експерти беше оценета како добра и неопходна, е ’заматена’ со одговорот на Премиерот дека кампањата ’ќе чини помалку од еден отсто’ од првата инвестиција. Бидејќи постојат апроксимации дека станува збор за неколку милиони евра, Владата постапува нетранспарентно кога од, најверојатно, политички и прагматични причини, се решава да не ја соопшти сумата“.

Со вакво образложение се согласија 8 од главните уредници што учествуваа во анкетата.
 

Прочитај повеќе

217 пријави за корупција за осум месеци

katastar 

09.02.2007  За осум месеци на бесплатната телефонска линија за пријавување мито и корупција во катастарот имало само 217 јавувања од граѓани. Ова вчера го кажа директорот на Државниот завод за геодетски работи Љупчо Георгиевски, кој рече дека на оваа линија освен корупција луѓето ќе можат за 24 часа да добијат информации до каде е нивниот предмет.
"Отворивме и бесплатна линија за странски инвеститори кои ќе можат да ги добијат потребните информации и повторно ги повикуваме граѓаните да ги пријават сите случаи на мито и корупција", рече директорот Георгиевски.
Тој најави дека годинава ќе работат на реформи во катастарот за побрз и поефикасен прием на корисниците, како и за давање поквалитетни и побрзи услуги.
"До крајот на 2009 година треба да заврши евиденцијата на целокупниот имот во Македонија. Досега во катастарот на недвижности евидентирани се 53 отсто од имотот", рече Георгиевски.

Прочитај повеќе

Политичката волја клучна во борбата против корупцијa

 

monrt1202 12.02.2007  Решителна политичка волја е клучна во борбата против корупцијата – оцени денеска вицепремиерот за евро интеграции Габриела Коневска Трајковска

„Борбата против корупцијата е борба на изразена политичка волја. Може да има идеални закони, но, ако не се спроведуваат, нема да има резултати“, изјави Коневска-Трајковска, зборувајќи на денешниот собир на здружението „Нулта корупција“, на тема „Мониторинг на имплементацијата на Декларацијата „0“ толеранција за корупцијата“ во приватниот и јавниот сектор.

Македонија е на 105-то место во светот по корумпираност, од вкупно 165 држави, каде се испитувала оваа појава. Појаснувајќи го овој податок, Коневска-Трајковска потенцираше дека случаите против корупција се тешки бидејќи тешко се докажауваат, а како проблем ја издвои и недовербата на граѓаните во институциите.

 

Прочитај повеќе

Работилница за МСП на Нулта корупција

ws0702 

07.02.2007 Корупцијата е неминовна во општества каде владее мислење дека не може да се заврши ниту една работа без пријатели, политички интерес, непотизам и мито, рече Сузана Салиу од невладината организација Нулта корупција – Транспареност на денешната работилница организирана од оваа организација во рамки на проектот „Подобрување на корпоративниот менаџмент за нулта толеранција на корупцијата“.

Целта е, вели таа, да ги слушнеме денеска малите и средни претпријатија, со кои проблеми се соочуваат тие во својата работа и колку тие се сведоци на давање и примање поткуп, а потоа да се создаде етички кодекс на однесување чија доследна примена ќе даде позитивни резултати и во нивното  работење и во борбата за сузбивање на корупцијата.

На досегашните работилници спроведени во рамки на проектот со претставници од секторот трговијата и индустријата е посочено корупцијата најмногу се јавува во администрацијата, судството, катастарот, полицијата и царината. 

Прочитај повеќе

Финансирањето на партиите прв тест за антикорупционер

dkskon 

07.02.2007 Корупцијата во политиката и можностите за влијанија во различни сфери, следење на патот на парите од странските донации кои ги добиваат институциите, имотната состојба на именуваните и избраните функционери, како и објавувањето на податоците за нивните богатства на Интернет, се приоритетни задачи за новите антикорупционери. Вториот седумчлен волонтерски состав со петгодишен мандат, вчера, по минатонеделното изгласување во парламентот и положувањето на заклетвата, официјално ја презеде должноста од нивните претходници. Во екипата ќе работат Илми Селами, Ариф Муса, Цветко Мојсовски, Зоран Додевски, Мирјана Димовска, Љубинка Муратовска-Марковска и Мане Колев.

„Прашањето околу финансирањето на политичките партии во кампањата за последните парламентарни избори е активирано. Знаеме до каде се дојдени работите. Оценуваме дека токму тоа е подрачјето каде што и во иднина треба да ја насочиме нашата енергија“, изјави Мирјана Димовска, членка на Антикорупциската комисија. Таа предочи дека „недостига повисок степен за сензибилизација на сериозниот проблем со корупцијата“, особено поради фактот што Македонија е рангирана на високо место по степен на корупција. Антикорупционерите веќе ги добиле материјалите за изборната кампања на партиите на кои работела поранешната екипа.
 

Прочитај повеќе

Телевизиите црни донатори на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ

election2006 

06.02.2007  Партиите, пред се', СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, и телевизиите најмногу ги прекршиле Изборниот законик и Законот за политичките партии на последните парламентарни избори, утврди Државниот завод за ревизија (ДЗР). Ревизорите утврдиле дека телевизиите им наплатувале на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ поевтино отколку што пријавиле во Советот за радиодифузија. Разликата помеѓу цените пријавени во Советот и фактурираните за рекламирање на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ на националните електронски медиуми е 2,1 милиони евра. Врз основа на Законот за финансирањето, ДЗР ја пресметува оваа сума како донација на партиите добиена од телевизиите.

Според ревизорите, телевизиите го прекршиле Изборниот законик бидејќи фирма не смее да и' донира повеќе од 20.000 евра на партија. Двете партии со примањето на донациите го надминале законски дозволениот износ од 1.7 милион евра што можат да го потрошат за предизборна кампања.

Прочитај повеќе