Исполнети половина препораки на ГРЕКО! Како се финансираат партиите – сe уште тајна!

greco.jpg 02.03.2012 По три месеци од донесувањето на Извештајот на ГРЕКО и инстистирањето на невладиниот сектор за негово објавување, Министерството за правда конечно ги објави заклучоците. Согласно со истите, Македонија делумно позитивни резултати покажува само во делот на криминализацијата на кривичните дела, додека транспарентноста на финансирањето на политичките партии сe уште се под знак прашалник
Само седум од вкупно тринаесетте пораки кои ни ги испорача ГРЕКО во 2010 година се исполнети. Од останатите шест препораки, две не се воопшто имплементирани, а останатите четири се само делумно спроведени. По три месеци од донесувањето на Извештајот на ГРЕКО и инстистирањето на невладиниот сектор за негово објавување, Министерството за правда конечно ги објави заклучоците. Согласно со истите, Македонија делумно позитивни резултати покажува само во делот на криминализацијата на кривичните дела, додека транспарентноста на финансирањето на политичките партии сè уште не се целосно имплементирани. 
 
 
Прочитај повеќе

Извештајот на ГРЕКО поминал на владина седница, се очекува негово објавување

government.jpg27.06.2012 На вчерашната седница Владата ги усвоила забелешките во извештајот на ГРЕКО за контролата на финансирање на политичките партии. Дали бил позитивен или негативен засега не сакаа да коментираат. За 24 вести единствено потврдуваат дека поминал на седница, препораките биле усвоени.
Во следните неколку дена на пресконференција заедно ќе го објавеле министерот за правда Блерим Беџети и претставничката на Македонија во ГРЕКО Анета Арнаудова.
Завчера невладнината Транспаренси интернешнал обвини дека власта три месеци по објавувањето го крие извештајот. Се сомневаа дека намерно одбегнува да го објави овој извештај бидејќи содржи неповолни оценки во однос на државниот завод за ревизија, со што се обидува да го скрие нивото на корупција во Македонија.
 

 
 
Прочитај повеќе

Политичкото финансирање и понатаму без контрола

press25062012.jpg 25.06.2012 По објавените извештаи на Државниот завод за ревизија и затвореноста на Владата во однос на објавувањето на Извештајот на ГРЕКО за усогласеност на Република Македонија со препораките усвоен на 56 Пленарно Собрание одржано во март оваа година, станува очигледно дека не постои потребната политичка волја за  ефикасна контрола над финансирањето во политиката.
Институциите кои по својата функција треба да вршат надзор и контрола, а по својата природа треба да бидат независни, какви што се Државниот завод за ревизија, Државната комисија за спречување на корупцијата и самите се впуштија во практика на селективност и свесно погрешно толкување на законите.

 

 

 

Прочитај повеќе

Оглас за работно место : Асистент на проект

21.06.2012 Транспаренси Интернешнл –Македонија е невладина организација која се бори против корупцијата и промовира интегритет, одговорност и транспарентност во јавниот живот во Република Македонија.

Транспаренси Интернешнл –Македонија има потреба од квалификуван кандидат кој ќе ја асистира во имплементацијата на проект, за кои кандидатот треба да ги исполнува следните карактеристики.

 
 
Прочитај повеќе

Владата на РМ треба да го објави извештајот на ГРЕКО

18.06.2012 Во извештаите на Државниот завод за ревизија (ДЗР) за финансирањето на политичките партии и трошењето на парите во изборните процеси содржана е забелешка за системски слабости и законски недоречености кои го отежнуваат соодветното остварување на новата законска функција на ДЗР како централен орган кој го контролира финансирањето на политиката.
Во извештајот на Транспаренси Интернешнл за осветлувањето на парите во политиката содржани се препораки за: 1) проактивно објавување на финансиските извештаи од страна на политичките партии; 2) усвојување на детализирани обрасци за финансиското работење на политичките партии; 3) законска обврска за партиите и кандидатите за објавување на донорите; 4) спроведување и зајакнување на санкциите и 5) законска обврска за политичките партии да достават извештај за финансиското работење на барање на граѓаните.
 
 
Прочитај повеќе

Соопштение

ti-m.jpg 14.11.2012 Во изминатиот период поголем број на граѓани, жители на централното градско подрачје во Скопје, се обратија до ТИ–Македонија во врска со задолжување за плаќање на данок на имот.
Имено, врз основа на Решение за утврдување на својство на споменик на културата – Урбана целина „Централно градско подрачје II“ во Скопје; бр.0804-259/1 од 01.06.1998 година на Завод за заштита на спомениците на културата на град Скопје, граѓаните согласно закон не биле должни да плаќаат данок на имот. Некои од нив откако се стекнале за ова сознание побарале и добиле, од ЕЛС „Центар“ регрес кој според закон можеле да го побаруваат,  односно им бил вратен износот на средства уплатен по бесправен основ за последните 5 години. Некои од ови граќани, сега повторно добиле даночно задолжување и исто така задолжување да ги вратат средствата добиени по основ на ваквиот регрес.
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Транспаренси: Неодговорното трошење ја чини ЕУ 1.800 милијарди евра

ti_logo.jpg 06.06.2012 Тесната врска меѓу бизнисот и владите е главната причина за појава на корупцијата и поткопување на економската стабилност, а неодговорното трошење на јавните финансии е причината за сегашната европска финансиска криза. Ова е заклучокот на последниот извештај на Транспаренси интернешнал насловен „Пари, политика, моќ: Корупциски ризици во Европа“. Во своето истражување Транспаренси како најслаби играчи во борбата против корупцијата во Европа ги гледа политичките партии, бизнисот и администрацијата. Како најдобри алки пак, во справувањето со овој криминал во извештајот се истакнати државните ревизори, омбудсманите и изборните комисии.

„Во Европа многу од институциите кои ја дефинираат демократијата и ја прават државата способна да се справи со корупцијата се мошне слаби. Овој извештај покренува збунувачки прашања во време кога на Европа & е потребно транспарентно раководство, кое ќе се обиде да ја реши економската криза“, се вели во изјавата на извршниот директор на Транспаренси интернешнал, Кобус де Свард.

 
 
Прочитај повеќе

Kорупција има помалку или е помалку видлива?

corruption_happens.gif 04.06.2012 Kаква е состојбата со корупцијата во Македонија? Стејт департментот во последниот извештај за состојбата со човекови права оцени дека таа е најзначаен проблем во земјава, а обвини за „значително ниво на корупција на власта“. Антикорупциската комисија смета дека во земјава нема релевантна анализа за корупцијата, заснована на факти, а МВР посочува дека Македонија за пет години многу напредувала на листата со перцепција на корупцијата. Наспроти нив, невладината „Транспаренси интернешнл Македонија“ смета дека состојбата со корупција во земјава е најлоша досега.
 
 
Прочитај повеќе

Реакција по повод информација дека ДКСК ќе изработува стратегија и етички кодекс за бизнис секторот

28.05.2012 По вестa објавена во медиумите, за тоа дека “Државната комисија за спречување на корупцијата и Бизнис конфедерацијата на Македонија, заеднички ќе изработуваат стратегија и етички кодекс за водење бизнис без корупција“, би сакале да ве информираме дека во Република Македонија вакви етички кодекси веќе се изготвени и истите постојат од 2007 година.
Транспаренси Интернешнл – Македонија во соработка со Стопанската Комора на Македонија и Стопанската комора на Северо-западна Македонија изготви “Кодекс на деловна етика и однесување на акционерски друштва“ како и „Кодекс на деловна етика и однесување за мали и средни претпријатија“, кои se имплементирани од повеќе компании, членки на овие стопански комори. Кодексите може да ги видете на веб страната на Транспаренси Интернешнл – Македонија  и на веб страните на овие стопански комори, а истите се објавени и во публикацијата “Нула толеранција за корупцијата“.(http://www.transparency.org.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=216&Itemid=61 )
 
 
 
 
 
Прочитај повеќе

Извештај на Стејт департментот за човековите права

state-department.jpg

 24.05.2012 2011-та била „бурна и значајна“ за оние чии човекови права беа загрозени и за сите кои се обидоа да обезбедат владите да ги почитуваат правата, рече американската државна секретарка Хилари Клинтон на објавувањето на редовниот годишен извештај на Стејт департментот на оваа тема.  Таа го потенцираше фактот дека милиони луѓе ширум светот кренале глас за почитување на човековите права, од револуциите на Арапската пролет на Блискиот исток, па се` до Бурма, каде дојде до историски политички реформи.
 
Во делот за Македонија стои дека „најважен проблем е неуспехот на владата целосно да го почитува владеењето на правото, што се одразува во нејзиното мешање во судството и медиумите, во селективното судско гонење на политичките противници на државниот врв, како и во значителното ниво на владина корупција и неказнивоста на полицијата“.
 
 
Прочитај повеќе