Вести

Став на Групата ЦИВИТАКС за предложената даночна реформа

Министерството за финансии објави неколку важни промени во даночниот систем, со намера поголем дел од нив да почнат да се применуваат почнувајќи од 1 јануари 2023 година. Групата ЦИВИТАКС, основана во 2018 година, како неформална група од 14 основачки и 29 придружни влијателни граѓански организации и физички лица, се произнесува со следниот генерален став. Граѓанските…

Прочитај повеќе
Вести

Недоволна координација и интерес кај државните институции за надминување на ризикот од корупција во просторното планирање, урбанизмот и градежништвото – покажува најновиот извештај на Транспаренси Интернешнл Македонија

Во периодот од април до јуни 2022 година во рамки на проектот на Транспаренси Интернешнл Македонија: „Проценка на ранливоста од корупција во државните институции и локални власти за просторно планирање, урбанизам и градежништво” изготвен е втор квартален извештај за мониторинг на спроведување на препораките кои беа подготвени од Транспаренси Интернешнл Македонија за јавните институции за…

Прочитај повеќе
Вести

Заштита на укажувачи во Југоисточна Европа – Кон следниот чекор (Извештај)

„Во текот на последната деценија, укажувањето сè повеќе е познато во земјите од Југоисточна Европа. Во моментов, овие земји го усвоија законодавството за укажувачи и започнаа процес на ревидирање на нивните законски рамки за да ги усогласат со Директивата на ЕУ за укажувачи. Овој извештај е проценка на заштитата на укажувачите во 10-те земји од…

Прочитај повеќе
Вести

Меѓународен ден на укажувачите 2022: Борбата е тешка, но не се откажуваме

И покрај тоа што е очигледно дека укажувачите се суштински дел за општеството, борбата за нивните права е подложна на многу пречки. Но, сепак постојат и победи кои треба да се прослават. Секоја година на 23 јуни, одвојуваме момент за да ја препознаеме суштинската улога која укажувачите ја играат. Овој Меѓународен ден на укажувачите доаѓа…

Прочитај повеќе
Вести

Јавна дебата на тема: Дискреционите овластувања при донесување на подзаконски акти како ризик од корупција во урбанистичкото планирање

На ден 17.06.2022 беше одржана јавна дебата на тема: Дискреционите овластувања при донесување на подзаконски акти како ризик од корупција во урбанистичкото планирање, организирана од страна на Државната комисија за спречување на корупција. Збор на оваа дебата земаа: г-ѓа Билјана Ивановска, Претседателка на Државната комисија за спречување на корупција, г-дин Благој Бочварски, Министер за траснспорт…

Прочитај повеќе
Вести

Пет години од имплементацијата на Законот за заштита на укажувачи

Транспаренси Интернешнл Македонија во рамките на проектот „Застапување на имплементација на законодавство за укажувачите во Република Северна Македонија“, поддржан од грант на Balkan Trust for Democracy, проект на German Marshall Fund на САД и Амбасадата на Кралството Норвешка во Белград одржа работилница на тема: „Пет години од имплементацијата на Законот за заштита на укажувачи“. Целта…

Прочитај повеќе
Вести

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ПРАВЕН СОВЕТНИК

Транспаренси Интернешнл –Македонија (TИ-М) има потреба од квалификуван кандидат кој ќе работи во канцеларијата во Скопје за работно место-Правен советник. Опис на работа: дава правни совети на граѓани во Центарот за правни работи (Advocacy and Legal Advice Center – ALAC) врши задачи на евидентирање и известување на предметите за правни совети самостојно спроведува истражувања и…

Прочитај повеќе
Вести

Организациите за заштита на укажувачите повикуваат на итни реформи по отпуштањето на укажувач од Обединетите нации

Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP) го прекина работниот однос на укажувачот Џон О’Брајан кој пријави корупција во проектите за климатски промени на UNDP. Government Accountability Project (Проектот за отчетност на владите), Транспаренси Интернешнл и Меѓународната мрежа за укажување (Whistleblowing International Network) се загрижени поради постојаниот тренд на укажувачи од ОН кои се отпуштани или кои се соочиле…

Прочитај повеќе
Вести

Одржан вебинар во рамките на проектот „Борба против незаконските текови – Како регулативите против перење пари се усогласуваат со заштитата на податоци“

Во рамките на проектот Борба против незаконските текови – „Како регулативите против перење пари се усогласуваат со заштитата на податоци“, на 3ти март 2022 се одржа вебинар. Овој проект се спроведе во периодот од 1 декември 2020 година до 31 мај 2021 година и е прв регионален проект од овој тип спроведен помеѓу Македонија, Албанија,…

Прочитај повеќе
Вести

Вебинар во рамките на проектот „Борба против незаконските текови – Како регулативите против перење пари се усогласуваат со заштитата на податоци“

  Проектот Борба против незаконските текови – „Како регулативите против перење пари се усогласуваат со заштитата на податоци“ се спроведе во периодот од 1 декември 2020 година до 31 мај 2021 година и е прв регионален проект од овој тип спроведен помеѓу Северна Македонија, Албанија, Црна Гора, и Косово. Целта на проектот е да се…

Прочитај повеќе